Публикации

Черният дроб има нужда от прочистване и лечение много преди да се появят болките

Черният дроб може да бъде добре прочистен само с няколко лесни стъпки, които всеки може да изпълни

Черният дроб е една от най-важните жлези в организма. Той изпълнява не само функции по храносмилането, но и отделя в червата жлъчен сок и помага за разграждането на мазнините.

Черният дроб играе роля в потискане действието на повечето вредни вещества, които вече се намират в организма и попадат в него отвън. Участва в процеса на кръвообразуването и производството на фактори за кръвосъсирването. Регулира обмяната на веществата чрез запасите си от гликоген – леки въглехидрати за мозъка в условията на напрегната работа. Но всички тези функции черният дроб изпълнява само ако е напълно здрав.

Черният дроб: как му вредим?

Черният дроб денонощно е подложен на негативното въздействие на вредни токсични вещества – от амоняк, който се произвежда в
в организма, до лекарствата и хранителна „химия“. Той е подложен на атаките на вируси, паразити и тежки метали. И макар че има огромна регенеративна способност – дори при отстраняване на 90% от черния дроб е възможно пълното му възстановяване, той има нужда от разтоварване. Затова е необходимо веднъж на половин или една година да се провеждат изчистващи процедури.

За целта е необходимо спазването на специален режим на хранене в течение на една седмица. Черният дроб ни подава сигнали за своето неразположение чрез усещане на горчивина в устата и тъпи болки в дясното подребрие.

При разтоварващ режим трябва да се намалят физическите натоварвания и употребата на вредни въглехидрати (бонбони, захар, сладкиши). Откажете се от бързо хранене (дюнери, палачинки, сандвичи, бургери, хот дог), оцветители и подсладители. Полезно е да се употребяват прясна риба и месо, но само с гарантирано качество. Трябва да се намали употребата на соли и подправки.

В течение на една седмица е необходимо да се премине на леки натурални блюда с преобладаване на зеленчуци и плодове и пълнозърнести храни. Кои са лидерите при очистването на черния дроб.

Зеленчуци

Отлично помага чесънът – той активизира ферментите в черния дроб, извежда токсините, съдържа селен, необходим за регенерацията му. Полезни са богатите на мастно-разтворими витамини моркови и цвекло, както и нерафинираното и неароматизирано растително масло.

Зелените и листни зеленчуци са следващите продукти в списъка от продукти за пречистване на черния дроб. Благодарение на хлорофила, който съдържат, те му помагат да отстрани токсините, неутрализират тежките метали, пестицидите и го снабдяват с витамин Е и фолати. Най-полезни са листата на салатата, спанака, целината, босилека, копъра и магданоза.

Аналогично на листните зеленчуци действа и белокочанното зеле и неговите роднини – броколите

Ядките и пълнозърнестите храни пък дават белтък и достатъчно фибри, както и сложни въглехидрати за ситост. За черния дроб са полезни също артишокът и аспержите в натурален вид и в ястия.

Плодове

Отлично разтоварват и почистват черния дроб ябълките с кората, както и грейпфрутите. В тях има много витамин С и фибри. Те стимулират жлъчния отток и работата на черния дроб по извеждането на шлаките Плодовете могат да се правят на сокове, но не повече от половин чаша на ден.

Отлично чистят черния дроб лаймът и лимонът. Могат да се употребяват на парченца или да се добавят в чая. Подходящо е и авокадото – в него има много глутатион, който помага за извеждане на токсините.

Други полезни продукти

Черният дроб много обича източната подправка куркума. Тя стимулира производството и оттока на жлъчен сок.

Друг „любимец“ на черния дроб е зеленият чай – по време на разтоварващите дни е необходимо с него да бъдат заменени всички напитки освен водата. Съдържа антиоксиданти, защитаващи клетките на черния дроб от токсини и от свободните радикали. За един ден са необходими 4 – 5 чашки зелен чай с лимон или билки.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *