Без категория

Как се различава подаграта от ревматоидния артрит?

Както ревматоидния артрит (РА), така и подаграта са вид артрит или възпаление на ставите

И ревматоидния артрит, и подаграта донякъде са сходни по симптоми, но имат различни причини и методи на лечение.

Какви са общите и уникални симптоми на ревматоидния артрит и подаграта?

Подуването на ставите и болката, както и временната загуба на функцията на ставите са общи симптоми на двете заболявания.

Уникалните симптоми на ревматоидния артрит включват:

 • болката и подуването се появяват от двете страни на тялото, т.е. симетрично;
  сутрешна скованост на ставите, подуване и болезненост;
  някои симптоми се подобряват при леко движение;
  някои симптоми постепенно се влошават с времето;
  умора.

Уникалните симптоми на подаграта включват:

 • асиметрия на симптомите (т.е. болка и подуване могат да се появят само от едната страна на тялото, а не и от двете, както при ревматоидния артрит);
  честа болка, но не винаги;
  видима е на един от големите пръсти на краката;
  характерен „подагрозен“ възел по кожата (тофи или кристали на пикочната киселина, които създават стегнати подутини около ставите);
  внезапни изблици на болка, особено през нощта, с периоди на ремисия;
  треска.

Защо се появяват ревматоидният артрит и подаграта?

Подаграта се причинява от хиперурикемия, клиничен симптом, който означава повишено ниво на пикочна киселина в тялото. Това впоследствие води до отлагане на кристали на пикочната киселина в ставите, причинявайки болка, дискомфорт и други симптоми на подагра при човек.

Ревматоидният артрит се различава от другите видове артрит по това, че е автоимунно заболяване, т.е. това е заболяване, което поражда други патологични процеси. При РА имунната система атакува меките тъкани около ставите, причинявайки възпаление, болка, подуване и деформация на ставите. Заболяването може да засегне не само ставите, но и други части на тялото, като сърцето, белите дробове или очите.

Етиологията на заболяването все още не е известна. Лекарите смятат, че рискът от развитие на ревматоидния артрит е свързан с широк спектър от фактори: генетични, хормонални, метаболитни, екологични и др.

Как се диагностицират РА и подагра?

При болки в ставите местният лекар изписва направление за ревматолог – специалист, който знае как се диагностицира и лекува артрит.

Правилната диагноза обикновено се поставя по време на пристъп на подагра, когато ставите са подути и болезнени. Лабораторно потвърждение на заболяването се счита за проверка за наличие на кристали на пикочната киселина в синовиалната течност. Специалистите използват игла, за да вземат малка част синовиална течност, която е гъстата течност във вашите стави. След това се изследва под микроскоп за наличие на кристали пикочна киселина, които показват подагра.

Ето тези изследвания и тестове също могат да се използват за диагностициране на подагра:

 • Кръвен тест за пикочна киселина, креатин и урея;
  Анализ на урината;
  Рентгеново изследване;
  ЯМР;
  Ултразвук.

Подобно на други автоимунни заболявания, ревматоидният артрит може да бъде труден за диагностициране. Няма единичен тест за определяне на заболяването. Въпреки това е важно да се диагностицира рано. Така ще може да започне лечение, за да се предотврати деформация на ставата и загуба на функция.

Ето само няколко изследвания и теста, в допълнение към физическия преглед, които ревматологът може да назначи:

 • кръвен тест за ревматоиден фактор (RF), C-реактивен протеин (CRP) и антицикличен цитрулиниран пептид (anti-CCP);
  общ кръвен анализ;
  скорост на утаяване на еритроцитите (ESR или sed);
  рентгеново изследване;
  ЯМР;
  ултразвук.

Как се лекуват ревматоиден артрит и подагра?

Лечението на подагра може да се провежда през целия живот на пациента. То се основава на лекарствена терапия, насочена към намаляване нивото на пикочната киселина в организма.

Лечението на РА също включва лекарства за намаляване на възпалението и забавяне на разрушаването на ставите. В допълнение, физиотерапия, масаж и набор от по-леки упражнения се препоръчват на пациенти с РА за намаляване на болката и допълнителна деформация на ставите. В някои случаи може да се препоръча и операция за възстановяване или замяна на ставите.

Източник: www.verywellhealth.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *