Публикации

Има ли връзка между световъртежа и инсулта?

Връзката на инсулта със световъртежа, макар и неясна, все пак я има

предостави полезна информация какво се счита за замаяност и кога това усещане приема патологични обрати. Лекарят обясни, че световъртежа е един от най-честите симптоми, с които хората се обръщат към лекар. Трудно е обаче да се диференцира такъв проблем. В края на краищата, за някои виенето на свят е, когато всичко плува и се върти в очите им. За други е, когато краката им се оплитат, главата им бръмчи и походката им е несигурна.

„Ако всичко се върти, тогава една от причините, най-вероятно е свързана с проблеми с вътрешното ухо или със слуховия нерв, или с приемащата част на мозъка. Когато краката ви се заплитат и походката ви е нестабилна, може да се случват много други неща“, предупреди лекарят.

Списъкът с причините за световъртеж с преплитане или слабост в краката включва инсулт, цервикална „остеохондроза“ и дори психично разстройство

Лекарят цитира статистика, според която 15% от хората с такъв световъртеж в крайна сметка са диагностицирани с психиатрични заболявания. А при 10% от пациентите причините изобщо не се откриват.

Доброкачественият световъртеж често се свързва с промени в позицията на главата, като например когато човек се изправи или завърти главата си.

Може ли световъртежът да е признак на хипертония?

Д-р Александър Мясников

„Замаяност се появява преди припадък, когато човек скача рязко от стол или легло, кръвното лягане пада. Чувството за замаяност и гадене е състояние преди припадък. Налягането пада, възниква рефлекс, който разширява кръвоносните съдове и започва изтичане от мозъка. Припадъкът не се случва в легнало положение; обикновено се случва само в изправено положение. Ако лежите и имате световъртеж, търсете проблеми със сърцето. Случва се при хипертония може и при цервикална спондилоза. Между другото, никога не продължава повече от няколко седмици, дори и да е постоянно, централната нервна система се адаптира и световъртежът спира. Ако продължава с месеци, вероятно е психическо състояние“, отбеляза д-р Мясников.

Може ли замаяността да е първият признак на инсулт?

По време на инсулт главата може да се завие, но този симптом, обясни Мясников, е на десето място в списъка с признаци на патологията. Първият почти никога не се случва; изключително рядко е, когато определени области на мозъка са увредени.

Все пак си струва да разгледаме други симптоми: изтръпване, слабост в крайниците, появата на неврологични симптоми.

Разширените вени и инсултът свързани ли са?

Разширените вени са патология, при която венозната стена се разширява. Това е опасно състояние, тъй като в разширените вени могат да се образуват кръвни съсиреци. Могат ли да засегнат мозъка, например като му докарат инсулт?

Разширените вени засягат вените, а инсултът засяга артериите. Това са съдове с различна анатомия. Вените се износват по-бързо с възрастта, така че почти всички хора над 50 години имат симптоми на разширени вени. Артериите са съдове с голяма граница на безопасност. Има обаче състояния, които са придружени от увреждане както на вените, така и на артериите. В допълнение, разширените вени са изпълнени с появата на кръвни съсиреци, което от своя страна може да доведе до тромбофлебит или тромбоемболия. Затова и хората с разширени вени трябва да бъдат прегледани от съдов хирург.

Какво се знае за неврогенната дисфагия и има тя връзка с инсулта?

Дисфагия, или трудно преглъщане, от неврогенен характер се среща при 25-65% от пациентите с инсулт и статистиката на смъртните случаи сред пациентите с хранене чрез сонда поради такова нарушение достига 20 -24%.

Известно е, че човек преглъща около 600 пъти на ден и повечето преглъщания са несъзнателни. Преглъщането премества съдържанието от устата по-надолу по хранопровода, за да влезе в стомаха. Нарушаването на този процес води до последици, опасни за човешкия живот и здраве, например недохранване. Честотата на тази патология при пациенти с неврогенна дисфагия варира от 7% до 15% в острия период – до две седмици след инсулта – и от 22% до 35% след този период. Усложненията под формата на дисфагия са сигнал, че човек ще има лошо възстановяване и рисков фактор за внезапна смърт.

Най-често дисфагията, която възниква след инсулт, е свързана с нарушение на фарингеалната фаза – на този етап, за разлика от оралната и езофагеалната фаза, преглъщането се извършва бързо и неволно: лигавицата на мекото небце и фаринкса се дразни и така храната навлиза в хранопровода.

Източник: www.ckbran.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *