Публикации

Огледайте добре кожата преди да се разсъблечете

Дерматолозите съветват да огледате бенките и петната по кожата, преди да започнете да носите по-леки дрехи

Прегледайте и главата, преди слънцето да започне силно да грее – тя най-често е изложена на ултравиолетовите лъчи. Процедурата трябва да повторите през есента, за да забележите дали не са настъпили промени.

Ултравиолетовите лъчи стават причина за различни образувания. Те може да са съвсем безобидни, но може да са и сигнал за заболяване, което налага бързо да идете на преглед при специалист.

Слънцето влияе на кожата дори когато човек е облечен

Тя не е изцяло защитена – платовете не спират напълно ултравиолетовата радиация, особено светлите и тънки, които се носят през пролетта и лятото.

Ултравиолетовите лъчи са водеща причина за меланома – вид рак на кожата, който започва в пигментните клетки

Когато върху тях попадне слънчева светлина, те произвеждат повече меланин, потъмнявайки кожата. Това може да доведе до лунички или бенки, повечето от които са доброкачествени. Но честото и прекомерно излагане на ултравиолетова радиация е риск за увреждане на ДНК на пигментните клетки и образуване на тумор.

При бенки и петна има 5 признака, че е задължителна консултация със специалист

Меланомите са несиметрични, с назъбени очертания, с неравномерен цвят, с големина над 0,6 мм и със склонност да нарастват. Бенка, която кърви или сърби, също е предупредителен знак.

Медиците съветват мъжете да следят най-вече за образувания по гърба и гърдите, а жените – по краката. Една от хипотезите за причината е, че на открито мъжете по-често се разсъбличат до кръста, а жените се стараят да натрупат тен главно по краката.

Фибромите са най-често срещаните израстъци по кожата и са доброкачествени образувания

В повечето случаи са малки и надигнати, с тясна основа като краче. Цветът им може да бъде светлорозов, идентичен с тена на кожата или тъмнокафяв. Появяват се, понякога десетки, по шията, подмишниците, гърба, слабините, под гърдите, там, където кожата силно се трие в бельо, дрехи, бижута.

• Жените са по-предразположени към фиброми, особено след средна възраст.

• Хормоналните колебания през бременността също стимулират появата им. Сред рисковите фактори е наднорменото тегло.

• Фибромите рядко се трансформират в злокачествени тумори, но човек трябва да оглежда тялото си и да следи за състоянието им.

• Петната с овална форма – малки като лунички или по-големи с диаметър до 1,5 см, се наричат соларно лентите. Цветът им варира от тъмножълт и светлокафяв до тъмнокафяв и черен. Обикновено се срещат по зоните, излагани най-често на слънце. Те не будят съмнения за рак, но ако забележите, че са много тъмни, нарастват бързо, имат назъбени очертания и кървят, трябва незабавно да се консултирате с дерматолог.

Не подценявайте фотозащитата

Кожата е особено чувствителна към първите жарки лъчи на слънцето. Избелели през зимата, лицето, вратът, ръцете, краката могат да изгорят буквално за минути. Затова непременно използвайте слънце-защитен крем за откритите части на кожата.

Макар че априлското слънце изглежда слабо в сравнение с юлското, специалистите препоръчват да не го подценявате и да нанасяте фотозащитни продукти, които имат SPF фактор поне 30. През пролетта той е нужен не само за хората със светла кожа, но и за по-смуглите, защото са загубили загар през зимата.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *