Публикации

Пакреатит: когато панкреасът отмъщава

Панкреатит е възпаление на панкреаса (органът, отговорен за производството на храносмилателни сокове)

Панкреасът в човешкото тяло изпълнява много важна функция: той произвежда ензими, които при навлизане в тънките черва се активират и участват в храносмилането на протеини, мазнини и въглехидрати. Органът произвежда хормона инсулин, който регулира нивата на кръвната захар.

Форми на панкреатит

Остра – характеризира се с остра болка в горната част на корема. Болката често се появява след ядене на мазни храни или алкохол. Неприятните усещания могат да бъдат или едва забележими, или непоносими, излъчващи се към лопатката или гръдната кост. Наблюдават се гадене, повръщане и смущения в изпражненията. Поради затруднения отток на жлъчката кожата придобива жълтеникав цвят.

Хронична – основната локализация на болката е в горната част на коремната стена с ирадиация към гърба, гърдите (вляво), долната част на корема. Неприятните усещания възникват след прием на тежки мазни храни, алкохолни напитки и постоянен стрес.

Развитието на хроничен панкреатит се характеризира с гадене, загуба на апетит, подуване на корема, дисфункция на червата и понякога повръщане.

Хроничната форма на патологията се различава от острата с периоди на ремисия и обостряне. С напредването на заболяването периодите на обостряне зачестяват, възможни са чревни разстройства, нарушения в нормалното храносмилане и загуба на тегло.

Хроничният панкреатит често причинява усложнения (стомашно кървене, рак, кисти и абсцеси, увреждане на черния дроб, захарен диабет, ентероколит). Ето защо трябва да вземете сериозно заболяването и при най-малкото съмнение за развитие на възпаление да се консултирате с лекар.

Причини за развитие на панкреатит

Заболяването се развива поради увреждане на тъканите на панкреаса. Това се случва поради следните причини:

• злоупотреба с алкохол и тютюн;

• коремна травма, операция;

• неконтролирана и продължителна употреба на лекарства: антибиотици, хормонални лекарства, кортикостероиди, някои диуретици;

• интоксикация с хранителни продукти, химикали;

• генетично предразположение;

• неправилна диета с преобладаване на пикантни и мазни храни и дълги паузи между храненията;

Симптоми на панкреатит

Проявите на патология варират в зависимост от формата – остър или хроничен панкреатит. При остър панкреатит се наблюдават:

• Болката е интензивна, постоянна, характерът на болката се описва от пациентите като режеща, тъпа.

• Висока телесна температура, високо или ниско кръвно налягане – благосъстоянието на пациента бързо се влошава поради бързото развитие на възпалителния процес.

• Блед или жълтеникав тен.

• Гадене и повръщане – появяват се сухота в устата и бяло покритие, пристъпите на повръщане не носят облекчение. Най-правилната стъпка в този момент е гладуването, всеки прием на храна може само да влоши ситуацията.

• Диария или запек – изпражненията при остър панкреатит най-често са пенести, често с неприятна миризма, с частици несмляна храна. Напротив, появяват се запек, подуване на корема и втвърдяване на коремните мускули, което може да е първият сигнал за остър пристъп на панкреатит.

• Подуване – стомахът и червата не се свиват по време на пристъп.

• Задух – появява се поради загуба на електролити по време на повръщане.

Хроничният панкреатит се характеризира със следните симптоми:

• Болка в корема – може да е опасваща или да има ясна локализация, излъчваща се към гърба. Появява се след хранене.

• Интоксикация на тялото – появяват се обща слабост, загуба на апетит, тахикардия, повишаване на телесната температура и понижено кръвно налягане.

• Ендокринни нарушения – кетоацидоза, захарен диабет, склонност към хипогликемия. В областта на корема, гърба и гърдите също могат да се появят ярки червени петна, които не изчезват при натиск.

При дълъг ход на заболяването пациентът постепенно развива анемия, загуба на тегло, суха кожа, чуплива коса и нокти, симптоми на дефицит на витамини и повишена умора.

Първа помощ при пристъп на панкреатит

За да намалите болката, можете да използвате нагревателна подложка, напълнена със студена вода. Трябва да се приложи в коремната област, а именно в епигастралната област (областта под мечовидния израстък, съответстваща на проекцията на стомаха върху предната коремна стена). Това ви позволява да намалите интензивността на болката, леко да намалите подуването и възпалението.

Пациентът трябва да спазва болничния режим. Това ще намали притока на кръв към органа и следователно ще намали възпалението.

Яденето е забранено. Процесът на храносмилане може да причини по-силна болка, гадене и повръщане. И диетата ще намали производството на ензими, които увеличават възпалителния отговор и болката. Трябва да гладувате 3 дни. Можете да пиете чиста вода, но не и газирана.

Задължително е да се обадите на лекар за преглед, дори ако пациентът не е напълно сигурен, че това е пристъп на остър панкреатит. Както вече знаем, тази патология може да отшуми и след това бързо да рецидивира. По това време можете да вземете болкоуспокояващо, за да намалите дискомфорта.

Източник: gorzdrav.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *