Публикации

С диетата на френския лекар Клод Годар сваляте лесно 4-5 кг за месец

Французойките са еталон не само за елегантност и изтънчен стил, а и за прекрасна фигура

Тайната им е в специалната система за хранене. Неслучайно от тази страна тръгват едни от най-популярните диети. Новото име е Клод Годар, а неговата система Nutriconseil (неутрализация на калориите) печели все повече привърженици по цял свят.

„Разработих този метод, защото той отговаряше на очакването на моите пациенти – обяснява диетологът. – Повечето от тях са спазвали диети в продължение на няколко седмици, причинявайки си дискомфорт, перманентно чувство на глад и спиране на целия социален живот от страх да не прегрешат. Така действително биха могли да загубят излишните килограми, но си ги връщаха веднага. Чрез принципа на неутрализацията отчитам аспектите на класическата диетология, но като доктор по хранителни науки. В моя
метод интегрирам знанията по физиология. Повече ме интересува съдбата на храната в организма, изграждането на хранителния баланс, а не калориите.“

Програмата е основана на принципа, че на теглото влияе не само калоричността на продуктите, а и скоростта им на разграждане, усвояването им от организма

Например, ако изядете десерта преди основното ястие, той ще се отрази по-малко на фигурата, отколкото ако го изядете в края. Разбира се, енергийната стойност на храните си остава задължителна величина, с която да се съобразявате. Но в първия случай сладкото стимулира секрецията и работата на цялата храносмилателна система, а във втория само се натрупва като мазнини.

Ако захарта постъпва в организма заедно с голямо количество хранителни влакна и растителни мазнини, то въглехидратите ще бъдат обезвредени. Например трябва да ядете пицата със салата, а не самостоятелно. Разграждането на въглехидратите ще се забави и излишните калории няма да са толкова опасни за фигурата.

Заради същия принцип диетологът препоръчва да не пестите зехтин при приготвяне на паста

Зехтинът също редуцира усвояването на захарите, забавя го. По този начин става неутрализация на калоричността на едни продукти чрез други.

Основният неутрализатор в диетата на Годар са зеленчуците. Те действат едновременно в две направления:

• Забавят всмукването в кръвта на въглехидратите, постъпващи в организма с тестените храни. Така неутрализират въздействието им.

• Отстраняват редица нежелани последствия за организма вследствие употребата на белтъчини и въглехидрати.

Френският диетолог е изчислил колко калории се съдържат в различните зеленчуци и всеки грам фибри. Колкото е по-нисък този показател, толкова е по-силен техният неутрализиращ ефект. Така Годар дава на зеленчуците точки от 1 до 5. „Отличниците“ в тази система не са много: зелен боб, салатна цикория и рукола. С добри показатели са домати, праз лук, моркови, цвекло и патладжани. Опасни за фигурата са картофи, царевица, бобови култури.

Системата е лесна за разбиране и не е трудно да я спазвате

  1. При всеки прием на белтъчни и въглехидратни храни (особено десерти) е необходимо да изядете голямо количество зеленчуци.
  2. Колкото е по-калорично основното блюдо, толкова повече зеленчуци трябва да включите в дневното си меню. На всяка порция белтъчна или въглехидратна храна трябва да се падат 3-4 порции зеленчуци. За неутрализация на най-калоричните ястия използвайте зеленчуци с най-нисък индекс.
  3. Необходимо е да намалявате гликемичния индекс на приеманата храна с наближаването на вечерта.

Примерно меню

Закуска: Бъркани яйца с тиквички или праз, чаша кафе без мляко и подсладител.

Обяд: Салата от суров карфиол, краставица и морков, подправена с магданоз, зехтин, сол и черен пипер. Може да редувате салатата със зеленчукова супа, но без картофи и фиде. Добавете парче пилешки гърди, варени или печени. За десерт – цитруси с парченце сирене.

Вечеря: Парче печено постно свинско и зелена салата за гарнитура.

Ако следвате системата на Годар, ще сваляте по 3-4 кг на месец. Но ще трябва да се съобразите с някои забрани. Например напълно да изключите от менюто си хляб, шоколад, тестени сладкиши. За десерт хапвайте нискомаслено кисело мляко, плодове и сирене. Тъй като има доста зеленчуци, а те са нискокалорични, не е толкова трудно да задържите дневното си меню в границата на 1200-1500 калории.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *