Публикации

Опасен симптом, който „убива“ тялото

Задължително четиво за хора с главоболие. Ако написаното се отнася за вас и имате този симптом, задължително се консултирайте с лекар

„Неврастеничният шлем“ или „неврастеничната шапка“ е симптом на специфично главоболие, при което се усеща притискаща болка от всички страни, сякаш около главата на човек има плътна и стегната широка лента. Болката се засилва вечер, а също и при стрес. Това явление е един от симптомите на заболяване, наречено неврастения.

Неврастенията е нарушение на нервната система, причинено от нейното изтощение поради постоянен стрес. В допълнение към „неврастеничната шапка“, симптомите включват:

 • Замаяност;
 • Раздразнителност;
 • Бърза уморяемост;
 • Разсеяно внимание.
 • Диспепсия (киселини, оригване, тежест в стомаха).
 • Намалено либидо.

Терминът „неврастения“ има дълга история и преди Фройд е бил по същество аморфна концепция, обхващаща всички невротични разстройства.

Неврастенията като цяло е еквивалентна на синдрома на хроничната умора

Как се е появила?

Терминът неврастения е въведен от Джордж Биърд през 1869 г. Въпреки че от самото начало беше признато, че неврастенията е свързана с хетерогенен клъстер от симптоми, за основни характеристики се считаха прекомерна физическа и умствена умора и мускулна слабост. Чести психични симптоми, както вече беше уточнено, са безсъние, липса на концентрация, депресия, безпричинни страхове и раздразнителност. Разпространява се бързо и в началото на 20-и век се описва като „модерна болест“ . Този модерен аспект на диагнозата все още може да замъгли опитите на учените да получат ясна картина на разстройството и неговата очевидна трансформация.

Как се лекува?

Неврастенията изисква комплексно лечение, в противен случай симптомите се влошават и болестта се развива. Първоначално човек изпитва раздразнение поради шум, грешки на други хора, лош самоконтрол. Освен това не само работоспособността намалява, но започва да се усеща една всепоглъщаща апатия, причинена от изтощение. Безразличието към всичко се засилва, човек престава да прави това, към което преди е проявявал интерес.

Какво да направите, за да предотвратите неврастенията?

Важно е да се грижите за физическото и психическото си здраве. Стабилността на функционирането на нервната система зависи от много фактори, повечето от които са променливи:

 • Стрес. Дори и да не можете да премахнете онова, което го провокира, можете да промените отношението си към него, както и реакцията . За да направите това, ще е добре да се свържете с психолог. Различните дихателни практики също са ефективни. Те доказано намаляват субективното ниво на усещане за стрес.
 • Режим на работа и почивка. Когато определяте приоритетите, не забравяйте и здравето. Правете поне 3-4 малки почивки през работния ден.
 • Правилно хранене. Морски дарове, мазна риба, ядки, зеленчуци, плодове – всичко това помага за регулиране работата на нервната система и зарежда с енергия.
 • Минимизиране или премахване на лошите навици. Например алкохолът не само влияе неблагоприятно на физическото здраве, но и създава допълнителна тежест върху психиката. Противно на общоприетото схващане, алкохолът не помага да се отпуснете, а напротив – изтощава нервната система.
 • Редовна физическа дейност. Това е чудесен начин да се отпуснете и да намалите нивата на стрес. Основното нещо е да изберете такава, която ви носи удоволствие.

Ако често усещате главоболие, което прилича на „неврастенична шапка“, консултирайте се с лекар. Болкоуспокояващите ще дадат само временен ефект, премахвайки симптома, а не причината. В допълнение, самата неврастения може да бъде начален етап на опасни мозъчни заболявания, включително тумори или възпаления.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *