Публикации

Как да предотвратите опасностите от летните жеги за краката

Болестите, които заплашват краката в жегата, не са само гъбички, мазоли и ожулвания

Съществуват и други рискове. Как да предотвратим вредата от топлото време за краката?

Прегряването и повишената влажност на краката, високата слънчева активност, дехидратацията, носенето на отворени обувки увеличават вероятността от заболявания на краката. Но профилактиката и редовната грижа няма да помрачат радостите на лятото.

„Крак в капан“

Така се превежда от гръцки думата подагра – заболяване, описано от Хипократ. Основният симптом е силна болка в ставите на големите пръсти на краката, която наистина може да се сравни с тази неприятна ситуация. Споменаването на болестта се появява повече от веднъж в летописите, където подаграта се нарича още „болестта на кралете“. Съмнителната привилегия възниква неслучайно. Причините за болестта и днес често се крият в нерационалното хранене, богато на месни деликатеси и алкохол. Тези продукти предизвикват повишаване на концентрацията на соли на пикочната киселина – урати в организма. Имайки формата на игловидни кристали, те се засяват в периартикуларните тъкани, нараняват ги и по този начин предизвикват ответно възпаление. Въпреки това, ако в далечното минало само богатите хора са можели да си позволят да преяждат, сега мнозина могат да се поглезят с вкусна, но не и здравословна храна.

През лятото пристъпите на подагра са по-чести

И не само защото по това време на годината пикниците, барбекютата, партитата с алкохол са особено чести. В жегата, когато тялото прегрява, изпотяването се увеличава. Това води до увеличаване концентрацията на урати.

По вина на вените

Летните горещини могат да бъдат истинско изпитание за вените. Дехидратацията допринася за сгъстяване на кръвта и увеличава риска от образуването на съсиреци. Ситуацията се влошава при наличието на някакви деформации на стъпалото. Например, баналните плоски крака, за които засега малко хора мислят, допринасят за влошаване механизма на венозната помпа на мускулите на прасеца, което допълнително увеличава стаза на кръвта в краката и допринася за прогресията на разширените вени.

Ето защо ще бъде полезно да комбинирате посещението при флеболог с посещение при ортопед. Последният ще може да препоръча редица ефективни упражнения за укрепване на мускулите, както и ортопедична терапия – златният стандарт за лечение и профилактика на всякакви деформации на ходилата. Индивидуално изработените стелки допринасят за правилното функциониране на мускулите на ходилото и подбедрицата. В същото време се подобрява циркулацията на лимфата и кръвта в долните крайници.

Уверете се, че дори и в най-горещите дни активността ви не намалява

Разбира се, в жегата не трябва да прекалявате със силовите натоварвания. Обикновеното енергично ходене е необходимо и достатъчно. То подобрява кръвоснабдяването на всички органи и тъкани, като помага да се избегне задръстванията. Контрастен душ след разходка също ще бъде от полза.

И намалете количеството солени и сладки храни – те задържат течностите и водят до подуване.

Кецове срещу сандали

През лятото времето шепне: „Обуйте си сандалите“. Но ортопедите, уви, не одобряват това. Дори за относително здрав човек поредица от повтарящи се удари по крака ще бъде опасна, тъй като може да доведе до възпалителни процеси. А за човек със сериозно усложнение на диабета – синдром на диабетно стъпало – това може да бъде фатално.

Едновременното увреждане на нервните окончания и съдовете на краката, характерно за диабета, води до факта, че дори и най-малкото увреждане може да има тъжни последици – до развитието на гангрена. В същото време, поради загуба на чувствителност, пациентът понякога не забелязва, че с него се е случила беда. Статистиката е безпощадна: около 20% от диабетиците развиват опасни язви по долните крайници. Всеки пети от тях впоследствие се нуждае от ампутация на пръст или крайник.

Затова лекарите настоятелно съветват пациентите с това ендокринно заболяване да избягват да носят отворени обувки през лятото. Също така трябва да се откажете и от обувки, които прилягат твърде плътно на крака, особено с тенденция към оток. И разбира се, много е важно редовно да проверявате краката за някакви травми и проблеми.

Коварният меланом

Да събуем обувките и да тичаме към слънцето и морето – много от нас са мечтали за това цяла година. Но ако в същото време сте забравили да намажете със слънцезащитен крем с висока степен на защита задната страна на краката, тогава рискувате да спечелите мехури още в първия ден от почивката си. Честите разходки под слънцето в отворени обувки също не са много полезни, тъй като повишената инсолация има кумулативен ефект. А прекомерното излагане на слънчева радиация може да доведе до меланом в областта на пръстите на краката или дори под нокътя.

Меланомът на стъпалото или подбедрицата е един от най-агресивните видове злокачествени тумори. Общата преживяемост при този вид заболяване е едва 52%, което е значително по-ниско от това при меланома в други части на тялото – 85%.

Следването на прости предпазни мерки може да помогне за намаляване на риска от развитие на това състояние:

  • Прегледайте гардероба си за летни обувки: изберете обувки със затворен пръст и плътно прилепнали по крака;
  • Използвайте слънцезащитен крем, като не забравяте да го нанесете върху задната част на краката, преди да излезете на слънце;
  • Преглеждайте краката си редовно за необичайни израстъци, промени в цвета на кожата или ноктите. ако се появят подозрителни „нововъведения“, незабавно се консултирайте с лекар.

В краката на човека са събрани една четвърт от всички кости на скелета

Всеки крак се състои от 26 кости. Когато човек се ражда, всички кости на стъпалото са меки, тъй като са направени от хрущял. Те окончателно се втвърдяват едва до 21-та година от живота. Освен това стъпалото има 33 стави, над 100 мускула, сухожилия и връзки.

Между другото

„Звезден пример“, който показа колко лесно е да се разболеете от подагра, е история, случила се на холивудския актьор Джаред Лето. Той многократно преминава през трансформацията на тялото си в името на ролите. За снимките в драмата „Глава 27“ (2007) актьорът трябваше да наддаде до 30 кг. Хапвайки редовно колбаси с бира, не само постигна метаморфоза на тялото, но и спечели подагра. След снимките Джаред Лето трябваше да бъде лекуван дълго време, като дори се движеше в инвалидна количка.

За да намалите риска от заболяване:

  • гответе по-често риба и птици, отколкото пържоли и наденички;
  • намалете порциите барбекю в полза на зеленчуци и зеленолистни;
  • избягвайте алкохола;
  • увеличете приема на чиста вода.

Използването на ортопедични стелки ще помогне за оптимално разпределение на натоварването върху краката, предотвратявайки появата на мазоли, които са опасни за стъпалата на диабетиците.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *