Публикации

Отравяне с арсен: опасни храни и напитки

Отравяне с арсен може да е последното нещо, за което мислите, когато отваряте буркан с бебешка храна или сервирате яхния за вечеря

Но учените казват, че отравяне с арсен е опасност, особено ако съставките включват ориз.

През декември 2017 г. доклад на организацията с нестопанска цел Healthy Babies Bright Futures установи, че зърнените закуски за бебета на основата на ориз съдържат шест пъти повече арсен от зърнените закуски, приготвени с други зърнени храни, като например овесени ядки.

Тези открития са резултат от проучване, проведено през април 2016 г. от учени от колежа Дартмут, САЩ. Те установили, че концентрацията на неорганичен арсен в урината на кърмачета, хранени с храни на основата на ориз, е много по-висока, отколкото при тези, които не са ги хранили. Тези резултати са тревожни, като се има предвид, че 80% от децата се хранят с оризова каша през първата си година от живота. Предишни проучвания показват, че ранното излагане на арсен може да доведе до неблагоприятни ефекти върху развитието.

Високото съдържание на арсен в ориза се дължи на факта, че растението абсорбира 10 пъти повече от това вещество в сравнение с други зърнени култури. Отравяне с арсен може да има редица негативни последици.

Органичен и неорганичен арсен

Първо, нека изясним терминологията. Има два вида арсен. Органичен арсен означава, че съединението съдържа въглероден атом. Източници на органичен арсен обикновено са ракообразни и риби.

Неорганичният арсен не съдържа въглерод и е много по-разпространен в околната среда. Счита се за по-токсичен и опасен за човешкото здраве. За съжаление, той често се среща в ориз и оризови съставки, ябълков сок и други храни и напитки. Арсенът често се среща в промишлени продукти като дървесина. Въпреки че днес обработената под налягане дървесина все по-често съдържа наномед. Както органичните, така и неорганичните форми на арсен редовно се срещат в почвата и подпочвените води, както и в много от продуктите, които консумираме.

Риск от отравяне с арсен

Въпреки че арсенът в ориза не е нещо ново, различни организации, включително Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), не бързат да предприемат никакви действия. През пролетта на 2016 г. агенцията предложи ограничаване на разрешеното количество неорганичен арсен в оризовите каши за кърмачета. Деца на 8-месечна възраст консумират най-много ориз (спрямо собственото си тегло). Това се дължи на добрата поносимост на зърното, което го прави подходящ продукт за ранно допълнително хранене.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) предложи намаляване на допустимата концентрация на неорганичен арсен в бебешките храни до 100 части на милиард (ppb). Европейската комисия е определила същата граница и за бебешките храни. Регламентите на ЕС обаче се отнасят за самия ориз, докато препоръките на FDA са насочени към неорганичния арсен в оризовите зърнени закуски за кърмачета. Изследвания на FDA показват, че повечето оризови зърнени закуски за кърмачета на пазара отговарят на тези изисквания.

Агенцията очаква производителите да започнат да произвеждат продукти с нива на арсен под допустимата граница, избирайки по-висококачествен и по-безопасен ориз. Междувременно арсенът носи много рискове.

Бебешка храна и арсен

Проучването, проведено от Healthy Babies Bright Futures , включва 105 вида зърнени закуски за кърмачета от девет различни производители. Някои съдържат ориз, докато други са направени от овес, ечемик, киноа, царевица и други зърнени храни. От 42-те оризови зърнени закуски само една не съдържа повече арсен от неоризовите зърнени закуски. Средното ниво на арсен е 85 ppb, докато останалите зърнени закуски имат нива не по-високи от 14.

Но има и добри новини

85 ppb, открити в проучването от 2016-2017 г., са по-ниски от 103 ppb, открити през 2014-13-20. Това означава, че производителите на бебешки храни постепенно са правили промени в продуктите си още преди да бъдат издадени препоръките на FDA. Разликата в количеството на това вещество в оризовите и неоризовите продукти обаче все още е поразителна. А ефектите, които арсенът може да има върху организма, са просто плашещи!

Докато острото отравяне с арсен води до разрушаване на червените кръвни клетки, конвулсии, кома и дори смърт, хроничното излагане на неорганичното вещество в малки дози е свързано с някои видове рак, сърдечно-съдови заболявания, кожни лезии, невроинтоксикация и диабет.

Факти за отравяне с арсен

  • Арсенът обикновено се набавя чрез храната. Подземните води също могат да съдържат арсен, което е разумно да инсталирате филтрираща система в дома си и да тествате качеството на водата на всеки няколко години.
  • Националната токсикологична програма на САЩ, в своя Тринадесети доклад за канцерогените, изброява арсена като канцерогенен агент, тъй като може да причини рак на пикочния мехур, бъбреците, черния дроб, белия дроб и простатата.
  • Кафявият ориз съдържа приблизително 80% повече неорганичен арсен от белия ориз, но е и по-хранителен. Поради тази причина учените не препоръчват пълно преминаване към бял ориз. По-долу ще говорим за това как да се намали количеството арсен в храните.
  • Изследване, публикувано в Consumer Reports, установи, че оризът басмати, отглеждан в Калифорния, САЩ, съдържа най-ниските нива на арсен. Всички видове ориз, с изключение на ориза за суши и инстантния ориз, от Тексас, Луизиана и Арканзас, съдържат най-високи нива на неорганичен арсен, съобщава Consumer Reports.
  • Хидравличното разбиване, или фракинг, е спорна форма на добив на природен газ, която може да активира арсен под земята и във водоносните хоризонти, увеличавайки риска от изтичането му в подпочвените води.

Храни и напитки, които могат да съдържат арсен

  1. Продукти без глутен и млечни продукти

Знаем, че арсен може да се открие не само в ориза, но и в съставките на ориза. Освен в бебешката храна, той се среща и в оризовото мляко, безглутеновите продукти и подсладителите, замествайки пшеницата и млякото.

  1. Ябълков и гроздов сок

Ябълковият сок е друг източник на опасен арсен. Проучване на Consumer Reports изследва 88 проби от ябълков сок от 28 различни компании за ябълков и гроздов сок. Установено е, че около 10 процента от пробите съдържат нива на арсен, надвишаващи федералните стандарти. Защо гроздов сок? Проверете списъка със съставките. Много компании използват ябълков сок като основа.

  1. Червено вино

През 2015 г. учени от Вашингтонския университет в Съединените щати публикуваха проучване, показващо, че 98% от червените вина имат нива на арсен над законоустановената граница. Учените анализираха 65 марки червено вино от четирите най-големи щата производители на вино в страната: Калифорния, Вашингтон, Ню Йорк и Орегон.

Какъв е изводът?

Ако виното е единственият източник на арсен в диетата на човек, то не може да причини значителна вреда на здравето (освен ако не се злоупотребява с него, разбира се). Трябва обаче да преразгледате диетата си и да се откажете от други възможни източници на това вещество.

Как да избягваме продукти, съдържащи арсен

В допълнение към ограничаването на консумацията на ориз и оризови съставки, можете да използвате следните съвети, за да намалите значително концентрацията на арсен в храната си:

  • Гответе ориза като паста. Противно на препоръчителните инструкции, гответе ориза в голямо количество вода (около 6-10 части вода на 1 част зърно). Учените смятат, че това може да намали съдържанието на арсен с 40%. От друга страна, той ще загуби и част от хранителната си стойност.
  • Британски учени са установили, че готвенето на ориз в кафемашина може да намали нивата на арсен с 85%.
    Можете също да замените ориза с киноа, зърнена култура, която е богата на протеини и съдържа много по-малко арсен. Други алтернативи включват елда и просо.

Заключение

Оризът е популярна храна по целия свят. Растението обаче абсорбира до 10 пъти повече арсен от други зърнени култури. Проучванията често установяват високи нива на неорганичен арсен, най-опасната форма на веществото. Неорганичният арсен е свързан с някои видове рак, проблеми с развитието, сърдечни заболявания, кожни лезии, диабет и други заболявания.

Въпреки че правителствените агенции са наясно с опасностите от ориза и оризовите съставки, не е направено достатъчно за борба с проблема. За щастие има начини за намаляване на нивата на арсен в ориза, особено в най-здравословния кафяв ориз. Изберете ориз, отглеждан в райони с минимално излагане на арсен, и го гответе в обилно количество вода.

Но предвид рисковете, свързани със зърното, правителството трябва да определи максимални нива на арсен и в други храни. Те включват крекери, паста и зърнени закуски. Компаниите могат да използват други съставки, за да произвеждат тези храни като алтернативи на оризовото брашно, триците или сиропа. Работната група по околна среда (EWG) също така се застъпва за финансиране на изследвания в областта на методите и технологиите за отглеждане, които ще намалят количеството арсен, абсорбирано от ориза.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *