Сладките смокини са със субтропичен произход и имат необичаен вид – капковидна форма, мека, но плътна кожа, под която е скрита оранжево-розова каша, пълна с ядливи хрупкави семена
Със сигурност не са много хората, които не обичат смокини. Кулинарите ценят яркия им вкус, привържениците на традиционната медицина – лечебните свойства, а почитателите на здравословния начин на живот – техния витаминен и минерален състав. Каква е ползата от смокините, при какви заболявания помагат и за кого са противопоказани – прочетете в статията.
Смокините са едно от първите растения, култивирани от хората. В легендите на Древен Рим се споменават като смокиново дърво, в Евангелието на Лука – като явор, в Корана и митовете на Древна Гърция – като смокиново дърво или смокиня.
Този вкусен и полезен плод обича слънцето и топлината. Расте в южните райони на Европа, Близкия изток, Кавказ и Централна Азия. Възрастното дърво достига височина от 12 метра и дава плод повече от 100 години. Смокините се продават под формата и на сушени плодове. Пресните, наистина сочни плодове, се появяват по пазарите в края на лятото. По правило те идват от Турция, Узбекистан и Азербайджан. Има ги и в България.
Светът познава около 1000 вида смокини. Най-популярните са:
- Адриатическа – много сладка, със светла кожа и ярко розова месеста част;
- Смокиня Black Mission – големи тъмно лилави плодове;
- Турска смокиня – по-малко сладка от роднините си, кафяво-лилава отвън и бледорозова отвътре;
- Кадота – покрита с бледозелена кожа, вътрешността почти не се различава от обвивката;
- Калимирна – с подчертан орехов вкус, зелена кора и сочна червена месеста част.
Независимо от сорта, смокините се развалят много бързо. Затова само сушените смокини са подходящи за дългосрочно съхранение.
Какво представляват смокините и къде растат?
Смокинята (Ficus carica) е вечнозелено дърво или храст, което може да достигне височина от 3 до 10 метра. Има големи, назъбени листа и гладка кора.
Растението принадлежи към семейството на черницата и е роднина на фикуса. Плодовете на смокинята се отличават с изискан сладък вкус, уникална мека текстура и множество полезни свойства.
Колко смокини да ядем на ден
Без вреда за здравето може да изядем 70-90 грама сушени смокини и 120-150 грама пресни – това е около 2-3 средно големи смокини на ден.
Въпреки сладостта си те са с умерено съдържание на калории. Следователно, разумно можем да се насладим на необичайния им вкус дори и ако сме на диета. Средното тегло на плода е около 50 грама, а енергийната стойност не надвишава 74 ккал/100 грама. В сравнение със сладките фурми това е 3,5 пъти по-малко.
Съставът е доминиран от въглехидрати (7% от дневната стойност на 100 грама), протеините представляват 1,5%. В пресните смокини практически няма мазнини. Но има диетични фибри – фибри, които не се обработват по време на процеса на ферментация, подобряват храносмилането и забавят усвояването на захарите в кръвта.
Сушени смокини ползи
Сушените смокини не губят своите лечебни свойства, но се различават от пресните по енергийни и биохимични показатели. Поради загубата на влага, концентрацията на хранителни вещества приблизително се удвоява, но съдържанието на калории също се увеличава почти 3,5 пъти (250 kcal/100 грама). Сушените плодове имат доста висок гликемичен индекс (65), затова на диабетиците се разрешават само в компенсиран стадий на болестта (не повече от веднъж седмично, в комбинация с протеинови продукти).
Сушени смокини, запарени в топло мляко, са полезни при заболявания на дихателната система
Като спомагателна терапия, този коктейл се препоръчва за лечение на тонзилит, фарингит, ларингит, бронхит и пневмония. Фониатрите предписват млечно-смокинова смес при функционална дисфония – нарушение на фонацията поради гласово претоварване.
Кой не трябва да яде смокини
Въпреки огромните ползи за организма, смокините не трябва да се консумират безконтролно.
Ако се превиши препоръчаното количество, това може да причини разстройство на изпражненията и интензивно образуване на газове. Прекалите ли с вкусния плод, ще трябва да приемате лекарства против диария, ентеросорбенти и газогонни средства.
Хипотоничните хора трябва да се отнасят към смокинята с повишено внимание. При ниско кръвно налягане предозирането може да причини замайване и краткотрайна загуба на съзнание.
Ще трябва да се откажете от винените плодове и по време на лечение с антикоагуланти и антиагреганти. Витамин К, съдържащ се в смокините, значително намалява активността на лекарствата за разреждане на кръвта. Така терапията с тях ще бъде неефективна.
Основното противопоказание е алергия към смокините. Най-често се появява реакция не само към тях, но и към екзотични плодове с повишена алергенна активност. Това са ананас, папая и маракуя. За да предотвратите усложнения, при първите симптоми на алергия е по-добре да вземете антихистамин.
Лечение със смокини
Не само народните лечители препоръчват да се възползваме от полезните свойства на смокинята. Лекарите от различни специалности също не пестят суперлативи за този толкова вкусен и полезен плод.
Кардиология
Винените плодове спомагат за стабилизиране на кръвното налягане при артериална хипертония, понижават холестерола при атеросклеротични промени и стабилизират сърдечната честота при тахикардия и предсърдно мъждене. Смокините са полезни при исхемична болест на сърцето, след прекаран инфаркт и кардиосклероза.
Онкология
Смокините са мощни естествени антиоксиданти. Те блокират свободните радикали – атоми, които стимулират активността на раковите клетки. При редовното присъствие на смокинови плодове в диетата се намалява рискът от развитие на злокачествени тумори на кожата, стомаха, а при жените – на шийката на матката и млечните жлези.
Гастроентерология
Ползите от смокините за червата се дължат на наличието на фибри в състава им. Диетичните фибри помагат за предотвратяване на запек. Те подобряват подвижността на стомашно-чревния тракт не по-лошо от фармацевтичните лекарства (като Duspatalin, например).
Ендокринология
Смокините са едни от малкото сладкиши, които влизат в кошницата на диабетиците. Пресните плодове имат гликемичен индекс (скорост на смилане и усвояване на глюкозата в кръвта) 35 и гликемичен товар 6,7. Освен това смокините активират производството на инсулин и поддържат гликемичните нива в нормални граници. Поради ниското си съдържание на калории и наличието на фибри, пресните смокини се включват в различни диети, включително и лечебни. Дори въпреки изразената си сладост, смокините са разрешени за хора със затлъстяване.
Офталмология
Смокините са полезни за здравето на очите. Те подобряват зрителната острота, укрепват очните капиляри и предотвратяват развитието на ретинопатия.
Андрология
Имайки предвид вазопротективните свойства и ефекта върху синтеза на тестостерон, лекарите препоръчват смокинята при еректилна дисфункция, загуба на либидо, както и за профилактика на заболявания на простатата.
Неврология
Сушени или пресни, смокините намаляват тревожността, нормализират съня и подобряват настроението. Въвеждането им в диетата ще бъде полезно за хора, страдащи от безсъние, склонни към депресия, апатия и други психогенни разстройства.
Топ ползи за здравето от смокините
Подпомагат храносмилането
Смокините съдържат фибри, които могат да подобрят храносмилането, да омекотят движенията на червата и да предотвратят запека. Диетичните фибри в смокините са източник на храна за здравословните бактерии, които обитават червата. Този плод може също така да подобри усвояването на хранителните вещества от храната. Смокините могат да подобрят състоянието на хора със синдром на раздразнените черва, намалявайки симптоми като болка, подуване на корема и запек.
Богати са на антиоксиданти
Антиоксидантите предпазват тялото от вредните свободни радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да доведат до увреждане на клетките и тъканите на тялото, причинявайки окисление и развитие на различни заболявания, включително рак и сърдечно-съдови болести.
Смокините съдържат витамин С, витамин А, бета-каротин, флавоноиди и полифеноли. Витамин С помага в борбата със стреса и прави клетките по-малко податливи на увреждане от свободните радикали. Бетакаротинът и витамин А подпомагат укрепването на имунната система и подобряват състоянието на кожата.
Флавоноидите и полифенолите също имат силно антиоксидантно действие, като предпазват клетките от окисляване и предотвратяват прогресирането на различни заболявания. Също така концентрацията на антиоксиданти намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Те помагат за подобряване на съдовото здраве чрез намаляване на отлаганията на холестерол и понижаване на кръвното налягане.
Смокини и баланс на кръвното налягане
Смокините са източник на минерала калий, който е ключов за регулиране на кръвното налягане. Калият помага за намаляване на натиска върху стените на кръвоносните съдове и помага за контролиране на кръвното налягане, намалявайки риска от хипертония.
Да се поддържа нормално кръвното налягане е от ключово значение за здравето на сърдечно-съдовата система. Съдържащият се в смокините калий, антиоксидантите и диетичните фибри намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания като атеросклероза и исхемична болест на сърцето.
Ефект при възпалителни състояния
Плодовете на смокинята съдържат много полезни компоненти като витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Заедно те са в състояние да преодолеят съществуващото възпаление и да спрат появата на нови възпалителни процеси.
Високите нива на антиоксиданти помагат за намаляване нивата на свободните радикали в тялото, които могат да причинят възпаление и увреждане на клетките. Наличието на диетични фибри в смокините насърчава здравословната чревна функция и намалява възпалителните процеси, които могат да причинят стомашно-чревни заболявания.
Може да са от полза за контрол на теглото
Благодарение на диетичните фибри, смокините поддържат усещането за ситост и намаляват апетита. Също така, поради ниския гликемичен индекс, плодът помага за осигуряване на постепенното освобождаване на захари в кръвта, предотвратявайки внезапни колебания на глюкозата и загуба на енергия.
Смокините съдържат различни компоненти, които могат да помогнат за поддържане на нормални нива на инсулин в организма. Това е важно за контролиране на апетита и поддържане нивата на кръвната захар стабилни. Регулирането на инсулина може да помогне за намаляване складирането на мазнини и подобряване на метаболизма.
Смокините могат да служат и като здравословна алтернатива на сладкишите и висококалоричните закуски. Задоволяват сладкия вкус и се консумират с ползи за здравето. Освен това помагат за намаляване на риска от преяждане и поддържат теглото под контрол.
Как да ядем пресни и сушени смокини, според диетологията и кулинарията
Смокините са вкусен и здравословен плод, който може да се консумира пресен или изсушен.
Пресни смокини
- Пресни смокини в най-чист вид. Пресни смокини можете да ядете, като просто ги нарежете на половинки. Имат деликатен, сладък вкус и приятна текстура. Това е най-лесният начин да ги консумирате и да запазите полезните им свойства. Пресните смокини са страхотна вкусна закуска или десерт.
- Салати. Като добавите пресни смокини към вашите салати, можете да създадете вкусно ястие. Комбинирайте ги със зелена салата, ядки, сирене и мед за салата, която ще задоволи всеки вкус и ще обогати всяка диета.
- Сосове. Пресните смокини могат да се използват за приготвяне на сосове. Като ги смесите с други съставки, може да създадете ароматен сос, който върви добре с ястия с месо, риба или сирене.
- Сладко. Смокините могат да се използват за приготвяне на сладко в комбинация с различни плодове. Сладкото от смокини може да се консумира като десерт или да се използва като пълнеж за печива.
Сушени смокини
- Сушени смокини като лека закуска. Сушените смокини са идеална закуска за тези, които следят диетата и са загрижени за начина, по който изглежда фигурата им. Имат концентриран сладък вкус. Могат да се използват като лакомство, когато искате нещо сладко, но с ниско съдържание на калории.
- Сушени смокини в салатите. Смокините се съчетават добре с извара, мед и ядки, както и със зелена салата.
- Десерти и печива. Сушените смокини могат да се добавят към пайове, мъфини, желета и други сладкиши. Те придават сладък, богат вкус на ястията.
- Сушени смокини в топлите ястия. Сушените смокини могат да се използват в горещи ястия като зеленчукова яхния или пилаф, добавяйки сладък акцент и богат вкус.
Други употреби на смокините
Смутита и сокове
Смокините могат да се използват за приготвяне на смутита и сокове. Добавете пресни смокини към вашето смути заедно с други плодове, кисело мляко и мед за освежаваща напитка, пълна с полезни хранителни вещества.
Консервиране и сушене
Сушени смокини могат да се използват за приготвяне на сладкиши. Консервираните смокини могат да се добавят към салати, сирена и други ястия за подобряване на вкуса.
В козметиката
Смокините съдържат много полезни вещества за кожата и косата. Може да се включат в естествени маски за лице или коса, за да се осигури почистване (като скраб), хидратация и подхранване на кожата. Маслото от смокиня освен ароматно е и много полезно за косата, като препоръчително се втрива преди да я измиете.
Декоративен елемент
Сушените смокини се използват като естествен декоративен елемент при производството на свещи и различни ръчно изработени изделия.
Производство на ароматни аксесоари
Смокините могат да бъдат изсушени и след това използвани за създаване на ароматни декорации и сашета за освежаване на дома.
За смокиновите листа
Листата на смокинята съдържат, наред с други неща, полифеноли като кафеоилмалична киселина и рутин, както и фуранокумарините бергаптен и псорален, които имат антиоксидантни и антиканцерогенни свойства. Освен това концентрацията им в листата е по-висока, отколкото в плодовете. Ето защо учените обмислят използването на екстракт от смокинови листа за лечение на рак на гърдата, предотвратяване на диабет тип 2 и затлъстяване. Ароматните листа също така се ценят в козметологията за способността им да се борят с бръчките. А в Турция се използват в народната медицина – например намазват се рани и охлузвания със ситно смлени листа от смокиня. Ботаниците обаче предупреждават, че е по-добре това да не се прави на слънце. Псораленът, присъстващ в листата (който също се намира в по-високи концентрации в тученицата), може да бъде опасен в комбинация с ярките слънчеви лъчи.
Между другото, лекарите са се научили да превръщат този недостатък в предимство. Именно на базата на смокиновите листа се прави едно от лекарствата срещу витилиго.
Чаят от смокинови листа може да е ключът към облекчаването на някои здравословни проблеми
Оказва се, че смокиновите листа могат да бъдат полезни в борбата с редица заболявания, като астма, диабет, белодробни проблеми, а също и при стомашни язви. Чаят от смокинови листа може да помогне за нормализиране нивата на кръвната захар и да намали нивата на лошия холестерол.
Малко хора знаят, че не само плодовете, но и листата на смокинята съдържат много полезни вещества за човешкото тяло. Отварата от смокинови листа е силно препоръчителна за хора, страдащи от астма или диабет.
Листата на смокинята се препоръчват и на пациенти, страдащи от белодробни заболявания и язва. Отварата от смокинови листа може да нормализира кръвната захар и да намали нивата на лошия холестерол.
Рецепта за чай от смокинови листа
Ето една рецепта за отвара от смокинови листа, която горещо се препоръчва на хора, страдащи от бронхит:
- 1 литър вода;
- 3 смокинови листа.
Метод на приготвяне:
Първо измийте листата. След това ги сложете в студена вода, като ги накъсате ако са свежи, и включете котлона. Сместа трябва да къкри 20 минути. Отстраняват от огъня.
Вече готовият чай се прецежда и се оставя да изстине. Напитката се пие на 2-3 пъти през деня.
Някои хора твърдят, че дъвченето на смокинови листа може да облекчи дискомфорта и болката, които човек обикновено изпитва ако има стомашна язва.
Други смятат, че листата могат да помогнат при отслабване, защото са естествено разхлабително средство.
Както вече стана ясно, не е трудно да се оценят ползите за здравето от смокините и техните листа, не само заради уникалния им вкус.
Източник: vkusvill.ru