Публикации

Kакво може да доведе до рак на червата

Kогато стане дума за рак на дебелото черво, трябва да се има предвид, че факторите, които могат да допринесат за появата на тази онкология, са много

Лекарите нарекоха проблема рак на дебелото черво популярен, тъй като той е вторият най-откриваем рак при мъжете и третият при жените. Освен това, този вид онкология е един от малкото видове рак, които могат да бъдат предотвратени.

Това може да стане чрез медицински преглед, изследване на изпражненията за скрита кръв и, ако е необходимо, колоноскопия. Така можете да намалите риска от рак на червата с 95%.

Според онколозите полипът се превръща в рак, ако има такъв риск, не веднага, а средно за 10 години. Затова, обясняват лекарите, трябва да се подложите на колоноскопия само на 50 години, за да спасите живота си.

Един от факторите за развитието на рак на червата е наследствеността. Между 5 и 15% от рака на червата може да бъде такъв.

Ако майка ви или баща ви са били диагностицирани с рак преди 50-годишна възраст, трябва да се подложите на колоноскопия 10 години по-рано, отколкото са направили майка ви или баща ви. Ако баща ви например е бил диагностициран с рак на 40-годишна възраст, вие трябва да си направите колоноскопия на 30-годишна възраст, ​​предупреждават специалистите.

Какви храни са потенциално опасни и могат да предизвикат рак на червата?

Нека разберем кои са опасните храни, които рано или късно могат да предизвикат развитието на рак на червата.

Това са месо, колбаси, чипс, бял ориз, бяла захар, вафли, сладоледи и всичко което преработено, и което съдържа подобрители, оцветители и изкуствени ароматизатори.

Имайте предвид и следната статистика: ако човек консумира 50 грама преработено месо на ден, това увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво с 16%. Липсата на зеленчуци и фибри може да влоши ситуацията.

Разбира се, това не означава, че трябва напълно да се откажете от месото веднъж и завинаги.

Никой не ви забранява да ядете месо веднъж или два пъти седмично. Онова, което трябва да направите е да ходите редовно на медицински преглед, да правите изследвания, които днес се правят навсякъде в цялата страна. Трябва да има заинтересованост и да се прилагат превантивни мерки.

Защитници на червата

В допълнение към опасностите от затлъстяване, диабет и неалкохолна стеатохепатоза (омазняване на черния дроб, заради лоша диета), има и защитни фактори. По-специално това са ацетилсалицилова киселина, статини, витамин D и слънце.

Човешкият организъм има нужда от груби фибри – от пшеница до зеле – те много помагат на нашите бактерии в дебелото черво, които отделят бутират, който е защитен фактор и намалява риска от рак. Фибрите са полезни, защото ускоряват храносмилането и изпражненията преминават по-бързо, като по този начин намаляват контакта на стената с потенциален канцероген.

Рисков фактор за развитие на рак на червата е липсата на физическа активност. Упражненията, ходенето пеша, колоезденето и плуването водят до повишена перисталтика. Всеки, който седи неподвижно на дупето си, има по-голям риск да получи рак като цяло, както и рак на дебелото черво в частност.

Само половин час активност на ден е достатъчен, за да се намалят рисковете. Например, можете просто да разхождате кучето си по половин час сутрин и вечер.

Разбира се, важно е да следите и теглото си.

Затлъстяването е рисков фактор за всичко. Ако сте отслабнали, увредените клетки остават още известно време и рискът за рак на червата също остава.

На какви изследвания трябва да се обърне внимание?

Запомнете един изключително важен постулат. Всяка степен на желязодефицитна анемия при мъжете изисква гастроскопия и колоноскопия, защото може да има язва, полип или рак. А при жените анемията също може да бъде опасна – не обвинявайте за всичко менструацията, предупреждават онколозите.

Могат ли запекът и хемороидите да причинят рак?

Самият запек не може да причини рак на червата и дебелото черво в частност. Но обратното – запек поради рак – може да е така. Нормалните изхождания са веднъж на 1-3 дни. Не трябва да има дискомфорт, подуване и тежест.

Хемороидите също не водят до рак, подчертават лекарите. Но може да провокират своевременно посещение при лекаря поради други неприятни усложнения, които причиняват.

Източник: аyzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *