Публикации

Често допуска грешки при лечение на цистит

Цистит е възпаление на лигавицата на пикочния мехур

Какво е усещането при цистит? При всеки човек е различно, но има симптоми, които се появяват почти при всеки. Разликата е в интензитетът и силата на болката по време на обостряне.

• Внезапна и изразена болка при уриниране с характерна болка и парене.
• Чести позиви, спазми и дискомфорт в областта на пикочния мехур.
• Изтощително усещане за непълно изпразване при уриниране.
• Мътна урина.
• Урина с кръв.

Почти всяка жена разпознава цистита по тези симптоми, дори и всичко това да й се случва за първи път. Дали обаче всеки знае как правилно да помогне на себе си или на свой близък в подобна ситуация?

Понякога болката при цистит е почти невъзможна за понасяне, така че човек ще има нужда от помощ

Кой е засегнат? Статистиката сочи, че около 40% от възрастните на планетата са изпитвали болки в слабините поне веднъж в живота си.

Всеки може да се сблъска с тази болест, но според статистиката жените страдат от нея по-често. Това се дължи на структурните особености на женската пикочно-полова система, а именно уретрата и нейното местоположение.

Често допускани грешки при цистит

Грешка 1

Циститът е резултат от хипотермия. Това е само отчасти вярно, тъй като хипотермията в повечето случаи е провокиращ фактор, а самата болест може да бъде причинена от опортюнистична флора. При ¾ от пациентите с остър цистит Escherichia coli става източник на възпаление. Повечето от останалите имат стафилококи или клебсиели. Възпалителният процес може да бъде предизвикан от протозои (например Trichomonas), вируси и гъбички, когато имунитетът е намален – например по време на изтощителна физическа активност или хипотермия.

Грешка 2

Можете да се справите с цистит без помощта на специалист. Човек може да окаже първа помощ на себе си или да се справи донякъде с помощта на семейството. Но лечението на цистит при жените и мъжете, по-специално предписването на антибактериална терапия, се извършва от специалист. За жените е важно да се изключат заболявания на репродуктивната система, които могат да имат подобни симптоми и да провокират рецидиви на цистит.

Грешка 3

В случай на пристъп на цистит е достатъчно да използвате нагревателна подложка и да вземете спазмолитик. Тези мерки наистина могат да помогнат в първите минути за намаляване на болката и облекчаване на съпътстващата нервност, но това очевидно не е достатъчно за борба с инфекцията. Това не може да стане без специфично лечение.

Лигавицата на пикочния мехур се възпалява предимно поради възходяща инфекция – от уретрата прониква патогенна или условно патогенна флора. По-рядко лекарите се занимават с низходяща инфекция, когато циститът става следствие от възпаление на бъбреците. Още по-рядко други органи стават източник на инфекция.

Също така е необходимо да се знае , че навлизането на микроорганизми в пикочния мехур от уретрата може да се дължи на следните предразполагащи фактори:

• липса на профилактика на полово предавани инфекции, прекомерна
сексуална активност;

• възпаление на гениталните органи и пикочните пътища;

• неправилно измиване – движение от аналната област към отвора на уретрата;

• извършване на инвазивни
процедури с микротравми на уретрата: например цистоскопия;

• рядко уриниране;

• наличието на анатомични и структурни характеристики
на пикочните пътища, които допринасят за стагнацията на урината, например, стесняване на лумена на уретрата

• уролитиаза, алергични реакции, автоимунни, ендокринни, неврологични и други съпътстващи заболявания.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *