Публикации

Какво представлява халитозата и защо е опасна за хората?

Халитозата е позната още и като лош дъх. В повечето случаи това състояние не изчезва след като човек си измие зъбите

Почти всеки се е сблъсквал с халитозата, в един или друг момент. Самият факт, че някой има лош дъх не се счита за болест, но експертите бият тревога. Миризмата може да е знак за вътрешни проблеми в тялото. И не само при хората, но и при животните.

Лошият дъх се нарича халитоза. Терминът идва от сливането на латинското Halitosis (дъх) и гръцкото окончание -osis. Има версия, че името е измислено през 1920 г., за да популяризира вода за уста, която се е произвеждала по онова време..

Въпреки това терминът се е вкоренил в съвременната медицина.

Лошият дъх може да причини дискомфорт при общуване с противоположния пол или колеги. Освен това хроничната халитоза показва наличието на проблеми в тялото, а понякога и много сериозни заболявания. Въпреки тези причини мнозина не смятат наличието на лош дъх, който между другото може просто да не забележат, като сериозна причина да се обърнат към специалист.

Каква е причината за появата на халитозата?

Никой не е имунизиран от лош дъх. Например лошият дъх сутрин е често срещан дори при здравите хора и се счита за нормален. Сутрешната халитоза се обяснява между другото с обикновената физиология. През нощта слюноотделянето е минимално, а в устната кухина се натрупват бактерии, чиято жизнена дейност е причината за миризмата. Най-лесният начин да премахнете тази причина е просто да отидете до банята и да си измиете зъбите.

Друга причина за неприятна миризма също не е пряко свързана със здравето на човека – храната. Не е тайна, че след ядене на чесън или лук, отблъскващия аромат остава дълго време. Освен това нито дъвката, нито четката за зъби ще помогнат за премахването му.

Защо се случва това?

Редица продукти, като горе изброените лук и чесън, съдържат серни компоненти, които при навлизане в тялото се абсорбират в кръвта и се разпространяват в тялото.

През деня може да се засили и лошият дъх, което е свързано със изсушаване на устната лигавица. Слюнката е естествен овлажнител и почистващ препарат за устата и липсата ѝ може да причини дискомфорт. Можете обаче да го премахнете, като пиете по-често обикновена вода. Ще освежи дъха ви и ще премахне неприятния послевкус.

Нещата стоят различно, ако сте придружени от хронична халитоза. В този случай вече няма да е възможно да се справите с проблема само с четка за зъби. Навременният контакт със специалист, като гастроентеролог или отоларинголог, ще помогне да се установят истинските причини за проблема и да се отстранят. Лошият дъх може да бъде причинен от стомашно-чревни заболявания: хронично възпаление на стомаха или възпалителни заболявания на червата, холелитиаза. Възпаление на сливиците, фарингит, аденоидит или синузит, дори обикновена хрема също могат да доведат до халитоза.

Накратко: Защо дъхът може да мирише лошо?

 • Орални проблеми. Нарушаване на баланса на микрофлората поради възпалителния процес. Например, източници на микробен растеж могат да бъдат напреднал кариес, пародонтоза, зъбна плака и други.
  • Суха уста. Качеството и количеството на слюнката и в резултат на това нарушаване на нейните почистващи функции. Приемането на определени лекарства, дългосрочната антибактериална и хормонална терапия може да доведе до намаляване секрецията на слюнка.
  • Сигнал за начални стадии на злокачествени новообразувания на устната и носната кухина.
  • Заболявания на бронхопулмоналната система, особено тези, свързани с разпадането на белодробната тъкан (бронхит, бронхиектазии, пневмония, белодробен абсцес, белодробен карцином).
  • Заболявания на стомашно-чревния тракт и при нарушена способност за разграждане на определени съединения, например лактоза или глутен.
  • Липса на достатъчна орална хигиена, консумация на определени храни, злоупотреба с тютюн и алкохол.

   Каква четка за зъби да изберете?

   Ниризмата от устата може да се появи при носене на брекети, зъбни пластини, протези, под които се натрупват остатъци от храна. Всяко чуждо тяло в устата изисква допълнително почистване. Зъбите трябва да се мият 3 пъти на ден, за предпочитане след всяко хранене. Трябва също да използвате иригатор, конец за зъби и четки.

   Зъболекарите съветват да изберете мека четка с неестествен косъм. В същото време пастата може да бъде всякаква, дори и най-евтината. Движенията на четката при почистване трябва да са кръгови.

   Може ли лошият дъх да се развие с възрастта?

   Както вече стана ясно, основната причина за лош дъх е свръхрастежът на бактерии. Плаката, която се натрупва в основата на езика, под протезите, между зъбите и по повърхността им е отлична среда за размножаване на бактерии. Освен това с възрастта настъпват специфични изменения в твърдите тъкани на зъбите, пародонта, устната лигавица и слюнчените жлези. Заболяванията на зъбите и венците също могат да бъдат източник на лош дъх.

   Заболявания на УНГ органи (възпалено гърло, хронична хрема, синузит), заболявания на стомаха, червата и ендокринната система, тютюнопушене, заболявания на белите дробове и други дихателни органи, хормонални промени и употребата на редица лекарства също могат допринасят за този проблем.

   Този проблем може да се реши, ако например всеки ден освен зъбите почиствате и езика си. Хората, които правят това редовно, страдат от орални заболявания 10 пъти по-рядко. По-добре е процедурата за почистване на езика да се извършва вечер, като внимателно се отстранява плаката от корена до върха със специален скрепер.

   Ако носите частични протези, почиствайте ги с твърда четка за зъби (или специална четка за протези) 2-3 пъти на ден след хранене и през нощта. След това изплакнете протезите с течаща вода.

   Източник: ayzdorov.ru

   Вашият коментар

   Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *