Без категория

Къде е най-опасната мазнина в тялото?

Лекарите казват: в почти 80% от случаите ние дърпаме болестта и старостта със собствените си ръце. Как да избегнем това?

Рискови фактори

Най-малко четири групи заболявания зависят пряко от начина ни на живот. Това са захарен диабет, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сърдечно-съдови заболявания и рак. За да се намали общата смъртност е достатъчно да не се пуши, да не се злоупотребява с алкохол, да не се пресолява храната, да се ядат 400 г зеленчуци и плодове на ден и да се движим повече. (интензивни упражнения – поне 30 минути на ден плюс един час редовно ходене).

Лошото хранене и ниската физическа активност водят до наднормено тегло – и тук имаме синдром на постоянно възпаление, което може да доведе както до диабет, така и до рак. Всеки трети има проблеми с наднорменото тегло. Освен това разпространението на затлъстяването се увеличава по-бързо при мъжете. Днес има 2,5-3 пъти повече затлъстели мъже, отколкото през 2003 г.

Тегло плюс кръвно налягане

Затлъстяването и натрупването на мазнини е свързано с високо кръвно налягане. И следователно разпространението на хипертонията, която преди се смяташе за чисто женска болест, вече е еднаква при мъжете и жените. Но при мъжете е по-трудно лечима.

За да оцените риска от затлъстяване и наличните мазнини, изчислете своя индекс на телесна маса: разделете теглото си в килограми на височината си в метри на квадрат. Друг показател е размерът на талията. Вземете метър и измерете талията на нивото на пъпа. Ако при мъжете е повече от 94 см, а при жените е над 80 см, тогава това вече е абдоминално затлъстяване (тип „ябълка“), когато мазнините се отлагат главно върху коремната стена и горната част на бедрата. Висцералната мазнина (от латинската дума „viscero“ – „орган“) е специална, лепи се около органите. Тази мазнина много добре е проникнала в кръвоносните съдове и нервите. Тя е източник на голямо количество липолитици (те се образуват при разграждането, или липолизата, на мазнините), които влияят негативно на клетките на черния дроб и панкреаса.

Какви витамини да добавите

Ако се оплаквате от тежка и безпричинна умора, суха кожа, чести увреждания на лигавиците (по-специално засядане в ъглите на устата), не е ясно защо зрението ви намалява, започват да възникват проблеми с венците или зъбите се разклащат, тогава трябва да се изследвате за пълен набор от витамини.

Най-често се среща липса на витамин D. Освен това, тъй като често се ограничаваме в употребата на масло, има липса на витамин А. Има и липса на витамини от група В. Техните източници са зърнени храни, пълнозърнест хляб, ядки, варива, говеждо месо, яйчен жълтък. Липсва и витамин С, а той е мощен имуномодулатор.

Затлъстяването трябва да се контролира

Двигателите на затлъстяването винаги са прекомерното хранене и липсата на физическа активност. Когато калориите не се изгарят, те се съхраняват. Ето защо, за да отслабнете, е важно не само правилното хранене, но и индивидуално подбраната физическа активност.

Обикновено пълните хора също имат проблеми със съня. Те развиват синдром на обструктивна сънна апнея, когато човек спира да диша, докато спи. А това води до повишаване на кръвното налягане и нарушения на сърдечния ритъм.

Съвети за намаляване на видими и невидими мазнини

Предпочитайте сезонните зеленчуци и плодове. Вече се предлагат различни видове зеле, моркови, краставици, домати и салата от зелени зеленчуци. Плодове: ябълки. Изяждайки 4 средно големи ябълки на ден, покриваме нуждите си от плодове.

Организирайте повече физическа активност. Това е не само загуба на тегло, но и укрепване на имунната и сърдечно-съдовата система. Специалната кардио тренировка помага за понижаване на кръвното налягане.

Много е важно да се поддържат всички мозъчни функции. Мозъчните заболявания трябва да се предотвратят от 30-40-годишна възраст. Говорим за преразглеждане на тези много лоши навици: ядене на твърде много мазнини, захар и сол, злоупотреба с алкохол, пушене.

Трябва да си лягате и да ставате по едно и също време, но не в 3 сутринта. Най-добре е да заспите преди 23 часа. Тогава ще уловите най-важната и най-хубавата част от деня за сън – от 23 часа до 3 сутринта.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *