Диетата на нашите предци е съдържала голямо количество наситени мазнини и практически не е имало захар или бързи въглехидрати
В днешно време огромно мнозинство от хората консумират прекомерни количества въглехидрати, които освен това са силно рафинирани и преработени. Тази ситуация изигра значителна роля за бързо нарастващия брой пациенти със сенилна деменция и различни неврологични разстройства.
Най-лесният начин да защитите здравето си е да избягвате колкото се може повече преработените храни. За да се възстанови добрата работа и благосъстоянието на мозъка, както и на сърцето и храносмилателния тракт, храната трябва да се приготвя у дома, като в същото време се използват пресни, цели и натурални продукти.
Препоръки за здравето на мозъка
Премахнете захарта и рафинираната фруктоза от вашата диета
Най-добре е да намалите захарта до минимум, а общото количество фруктоза да не надвишава 25 грама на ден. При инсулинова резистентност или други подобни нарушения това количество трябва да се намали до 15 грама.
Намалете значително глутена и казеина
Това се отнася предимно за пшеница и пастьоризирани млечни продукти, но не се отнася за млечни мазнини като масло. Учените са провели немалко изследвания и са установили, че глутенът влияе негативно на естествената бариера, която отделя мозъка от кръвния поток. В допълнение, глутенът повишава пропускливостта на чревните стени, което позволява на протеиновите молекули да проникнат в кръвта и да се установят по стените на кръвоносните съдове под формата на плаки. Това допринася за възникването на възпалителни процеси, нарушава имунитета и индиректно влияе върху риска от болестта на Алцхаймер .
Подобрете чревната микрофлора
Това е лесно да направите, като включите ферментирали храни в ежедневната си диета. В допълнение, висококачествените пробиотици ще помогнат за оптимизиране на микрофлората.
Увеличете здравословните мазнини в диетата си
Това важи особено за наситените омега-3 мастни киселини, от които мозъкът се нуждае за активно функциониране. Като „здравословни мазнини“ се включват месото и маслото от млякото на свободно отглеждани животни, кокосовото масло, авокадото, маслините и зехтина, ядките и жълтъците. Консумацията на много от тези храни ще помогне да осигурите на мозъка си здравословни мазнини и ще предотврати увреждането на клетките, причинено от деменция.
Намалете общите калории
Това ще помогне за елиминирането на инсулиновата и лептиновата резистентност, които допринасят за свързания с възрастта когнитивен спад.
Увеличете съдържанието на фолиева киселина и магнезий в диетата си
Трябва да избягвате изкуствените и бързо приготвени храни. По-добре е да включите в диетата си голямо количество пресни зеленчуци, плодове, ядки и семена, богати на полезни микроелементи.
Физическа активност
Физическата активност и редовните упражнения и дори всекидневното ходене пеша ускоряват протеиновия метаболизъм и забавят появата и прогресията на болестта на Алцхаймер.
Елиминирайте живака и алуминия от тялото си
Живакът се намира в някои зъбни пломби, а основният „доставчик“ на алуминий е незалепващото покритие на съдовете за готвене и антиперспирантите. Мерките за детоксикация и правилното хранене ще помогнат за премахване на токсичните вещества като живак и алуминий.
Намалете антихолинергиците и статините
Има много лекарства, чиято неконтролирана употреба допринася за повишен риск от болестта на Алцхаймер. Те включват някои наркотични болкоуспокояващи, антихистамини, антидепресанти и някои лекарства за безсъние и нощно напикаване.
Статините увеличават риска от диабет, като повишават нивата на кръвната захар и намаляват нивата на коензим Q10, като по този начин допринасят за мускулна умора, болезненост, сърдечна недостатъчност, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.
Източник: ayzdorov.ru