Без категория

Може ли ЯМР да причини рак?

Магнитно-резонансната томография, по-известна като ЯМР, е модерен и популярен диагностичен метод

За мнозина това включва радиация, което повдига въпроса: ЯМР причинява ли рак? Кандидатът на медицинските науки и лъчетерапевт д-р Денис Романов обяснява дали процедурата е безопасна и кога трябва да се подходи с внимание.

Магнитно-резонансната томография е метод за изследване както на вътрешните органи, така и на тъканите. Тя се основава на ефекта на резонансно поглъщане на електромагнитни вълни от атоми. Такава диагностика помага да се открият широк спектър от усложнения – възпаления, тумори, проблеми в нервната и кръвоносната система, проблеми с гръбначния стълб и ставите.

ЯМР не може да предизвика развитие на злокачествен тумор и според съвременните учени и лекари е безопасен диагностичен метод

Не е необходимо обаче това да се тълкува като причина за прилагане на веригата: „исках – отидох – направих“. Например, наличието на предмет от желязо, стомана, никел (т.е. феромагнетици) в тялото може да направи извършването на ядрено-магнитен резонанс опасно поради риска от изместване на такъв обект от неговото често десетилетно „домашно“ място в дебелината на тъканта.

Д-р Денис Романов

Най-често хората знаят, че определен метален предмет присъства в тялото им в резултат на операция или нараняване и най-често пациентът е разпитан за това от служител на кабинета за ЯМР и дори го сканира с метален детектор. Трудно ли е да се допусне теоретична ситуация, когато всички участници в процеса са показали опасно невнимание към този въпрос?

Въпреки това, ако разгледаме въпроса за последствията от операцията, тогава от доста дълго време лекарите използват или немагнетизиращи се метали (например титан), или дори материали, които нямат нищо общо с металите (например, въглерод). От друга страна, в тези ситуации е по-добре да има документ, който да посочва от какъв материал е направен условният имплант или да уточнява, че не е противопоказание за ЯМР.

Но няма нужда да се страхувате от онкологичния риск – поради факта, че ЯМР не се основава на радиация, няма риск от облъчване с радиация. Високата безопасност на този метод се посочва от факта, че той се предписва и на бременни жени, в някои случаи.

Противопоказания за ЯМР

Лекарите са изправени пред три основни задачи при извършване на такава процедура:

 • Не увреждайте пациента, ако има противопоказания.
 • Не отказвайте процедурата поради „псевдо-противопоказания“.
 • Определете колко трудна може да бъде визуализацията с определени ортопедични импланти и се опитайте да преодолеете тези проблеми.

Кога една процедура с ЯМР може да бъде опасна?

Най-често срещаните опции, които предизвикват безпокойство, са:

 • Наличието на постоянни пейсмейкъри, имплантируеми кардиовертер-дефибрилатори – определяне на показанията, рисковете и провеждане на изследвания за такива пациенти е възможно само в големи кардиологични центрове с богат опит в използването на ЯМР при сърдечни пациенти.
 • Кохлеарни импланти – някои от тях са съвместими с ЯМР; трябва внимателно да проучите информационния лист на продукта.
 • Бременност – ЯМР може да се извършва само при показания, към момента няма клинични доказателства за патологичния ефект на ЯМР върху плода и бременната жена.
 • Клипсите за съдове са безопасни за провеждане на изследвания, ако са направени от неферомагнитен материал; ако има вътречерепни скоби, е необходимо направление от неврохирург.
 • Чужди тела – при съмнение за наличието или местоположението на чужди метални тела се препоръчва рентгенография за идентифицирането им. Разместването или нагряването на чужди тела може да доведе до увреждане на жизненоважни структури – нерви и кръвоносни съдове, разположени в близост.
 • Системи за хемодинамичен мониторинг, хемодинамична поддръжка – ако в структурата на системата няма електропроводими материали, ЯМР е безопасен.
 • Коронарни и периферни стентове – повечето са направени от неферомагнитен материал и са безопасни за ЯМР.
 • Протезни сърдечни клапи, пръстени за анулопластика и оклудери за сърдечни дефекти – ЯМР е безопасен.
 • Vava филтри – ЯМР е безопасен.
 • Вътрематочни контрацептиви – ЯМР е безопасен.

Неферомагнитните материали (не на базата на желязо) включват алуминий, мед, месинг, бронз, никел, цинк, калай, олово, титан, магнезий, волфрам, иридий, злато, платина, сребро, уран, живак

Такива структури под въздействието на електромагнитно излъчване не водят до разрушаване на околните меки тъкани и не подлежат на изместване. Въпреки това, през първите месеци след имплантирането се препоръчва да се въздържате от извършване на ЯМР, тъй като изследването съдържа някои механични вибрации, които теоретично могат да доведат до неприятни усещания и изместване на фрагменти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *