Публикации

Хормоналнозаместваща терапия (ХЗТ) не пази от остеопороза

Спорът за и против хормоналнозаместваща терапия (ХЗТ) по време на менопаузата се води от години

Изследователи и практикуващи медици непрекъснато добавят нови аргументи към тезите на двете страни в него. Категорично вече е отхвърлено, че ХЗТ е нужна на всяка жена, трябва да се предпише при първите симптоми на климактериума и да продължи дълго. Категорично е отхвърлено и че съкращава живота.

Проучванията на съотношение полза/риск показват, че тя е оправдана при тежки симптоми

Това са симптоми, които нарушават качеството на живот на пациентките, като трябва да се прилага минималната ефективна доза от лекарства за възможно най-кратък период от време. За съжаление не е вярно онова, което често се повтаря от медици и производители на медикаменти: ХЗТ не е благоприятна за профилактика на остеопорозата – изтъняването на костите, което крие опасност от фрактури. Срещу него на жените са необходими други мерки.

Обсъжданията за ХЗТ стават особено акгуални в пандемията от ковид и кризите, връхлетели вследствие на войната в Украйна, защото те предизвикат стрес. А е отдавна известно, че нервното напрежение е фактор, водещ до по-ранна менопауза и до по-тежко протичане на климактериума.

Климактериумът е процес, който продължава около 20 години в женския организъм – между 40 и 60, свързан е с изчерпване на яйчниковия резерв и с промяна в хормоналните нива. Менопауза се нарича времето след последното менструално кръвотечение. Тъй като в пременопаузата то е нередовно, когато минат 12 месеца без менструация, се смята, че менопаузата е настъпила.

При повечето жени това се случва средно на около 50 години

Както навсякъде по света, има тенденция за подмладяване. Когато настъпи скоро след 40, менопаузата е ранна. Когато е преди 40, се нарича преждевременна.

Според специалистите има наследственост – ако при майката климактериумът е започнал в по-млада възраст, вероятността това да се случи при дъщерята е 50-75%. Огромно влияние има начинът на живот. Всякакъв стрес за организма – нервно напрежение, периодично подлагане на диети, неритмично физическо натоварване, влияят върху ендокринната система, отделянето на хормони за регулиране на обмяната на веществата и хормоналния баланс.

След менопаузата спада продукцията на естрогени, прогестерон и тестостерон, което води до промени в целия организъм. Целта на хормоналнозаместващата терапия е да ги достави, за да върне равновесието. Само че е установено, че тя може да предизвика тромби и рак на гърдата.

Тъкмо затова се обсъжда съотношението полза/риск от нея

Повечето жени усещат в по-голяма или по-малка степен последствията от нарушения хормонален баланс – горещи вълни, нощно изпотяване, главоболие, напрежение, сърцебиене, световъртеж, раздразнителност, депресия, нарушения в паметта и концентрацията. Но новите препоръки са специалистите да предписват ХЗТ само на пациентки, които заради много тежките симптоми не са в състояние да водят нормален начин на живот. При всички положения тя трябва да се назначи след обстойни изследвания и преценка на общото здравословно състояние. Ако се открият хронични болести, терапията не бива да се прилага. Изрично се подчертава, че тя е подходяща най-вече за здрави жени.

Понеже ниските нива на естроген водят до намалена костна плътност и по-висока в чупливост, често се твърди, че като ХЗТ доставя естроген, намалява този риск. Изследванията показват, че ако го има, ефектът е нетраен – изчезва много . скоро след спиране на терапията.

А според препоръките тя трябва да се прилага в минимални дози и да е кратка

Разумно е жените да се грижат за костната си плътност още след като минат 30 години. Едната задължителна мярка е постоянно здравословно меню, богато на фитоестрогени. Другата е редовно движение на открито, за да си осигуряват през кожата доставката от витамин D, който подпомага усвояването на калция.

Според научните изследвания растителните белтъци защитават яйчниците от изтощение

Можете да си ги набавяте от вкусни храни като тофу, леща, боб, нахут, фъстъци, кайсиеви ядки, лешници, бадеми, орехи, слънчоглед, тиквени семки, сусамов тахан, кафяв ориз, кестени, грах, гъби, чесън, царевица, ленено семе, спанак, аспержи, броколи, карфиол, целина.

В никакъв случай не бива да се предприема ХЗТ за „разкрасяване“. Вярно е, че менопаузата и намаляването на естрогена води до неприятни промени във външния вид – обикновено качване на килограми, по-рядко отслабване, сухота на кожата, бръчки, пигментни петна, акне. Намалява и желанието за секс. Но специалистите не смятат, че за решаване на тези проблеми е оправдана изкуствената доставка на хормони.

Изключено е да си самопредписвате медикаменти за ХЗТ или да пиете нещо, препоръчано от специалист, но на приятелка

Състоянието на организма в климактериума е строго индивидуално и рискът дори от някакви уж безобидни лекарства, продавани без рецепта, може да бъде голям, предупреждават специалистите.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *