Публикации

Какво трябва да знаят за бирата хората с диабет и затлъстяване

Наскоро излязоха няколко научни статии, които съобщават, че бирата е забранена за хората с диабет и затлъстяване

Причината за забраната се обяснява с факта, че бирата има много висок гликемичен индекс (GI). Това показва, че напитката може бързо да повиши нивата на кръвната захар. А за хората с диабет и преддиабет това е нежелателно. Друга причина е, че бирата насърчава наддаването на тегло.

Малтозата в бирата е по-лоша от глюкозата, но има нюанси

Д-р Михаил Богомолов, ендокринолог, обяснява какво трябва да знаят хората с диабет или затлъстяване за бирата:

Д-р Михаил Богомолов
  • Бирата се прави от ечемик и следователно основната захар в нея е малтозата. Тъй като много лесно се абсорбира и се трансформира (превръща) в глюкоза, наистина бързо повишава нивото си в кръвта. Поради това малтозата повишава кръвната захар 1,4 пъти повече от самата глюкоза. Оказва се, че бирата има наистина висок гликемичен индекс. Потенциално за хората с диабет това е сериозен минус. Но има смекчаващи обстоятелства, когато става въпрос за бира.

Факт е, че в тази напитка съдържанието на въглехидрати е ниско, средно 7,5 g захари присъстват в чаша от 250 ml (в зависимост от конкретния вид, може да е малко по-малко или повече). За сравнение, в същата чаша обикновена газирана напитка има най-малко 25 г захар, а в 150 г варени картофи – 24 г. Следователно, въпреки високия ГИ, бирата няма да увеличи значително кръвната захар, но само при умерена консумация.

Плюс това, този негативен ефект е частично балансиран от полезните ефекти на бирата. Например, проучванията показват, че консумацията на всякакъв вид алкохол в доза от 24 грама етанол (чист алкохол) на ден намалява риска от диабет тип 2 с 30%. И между другото, този ефект е по-изразен при жените: при тях защитния ефект е до 45%, а при мъжете – до 25%.

Как работи всичко това в тялото?

„Учените предлагат няколко механизма за обяснение на това“, продължава д-р Богомолов. – Първо, алкохолът повишава нивото на адипонектин. Този сигнализиращ (регулаторен) пептид, секретиран от мастната тъкан, предпазва от диабет тип 2. Фактът, че адипонектинът се произвежда предимно в мастната тъкан на задните части, обяснява по-силния защитен ефект при жените в сравнение с мъжете.

Има и други механизми, които работят и имат защитно действие срещу алкохола. Не всички от тях са добре проучени. Но като цяло малките дози алкохол потискат рязкото покачване нивата на кръвната захар след хранене и повишават ранния отговор към инсулина.

Подкрепящи проучвания показват, че хората с диабет, които консумират по-малко от 40 грама алкохол на ден, имат по-ниски нива на гликиран хемоглобин (HbA1c) в сравнение с абстинентните хора. Този показател отразява средното ниво на кръвната захар през предходните 8-12 седмици и е добър индикатор за това колко добре пациентът регулира нивата на глюкозата.

Освен това има научни изследвания, които показват, че при хора с диабет умерената консумация на бира и алкохол намалява риска от микросъдови усложнения (увреждания на очите, бъбреците и др.) и смърт от коронарна болест на сърцето.

Приемлива напитка, но с резерви

„За повечето пациенти с диабет бирата може да бъде приемлива напитка, но само ако се спазват някои строги условия“, предупреждава експертът. „Първо, трябва да се консумира предимно в умерени количества. Ако говорим за конкретни дози, тогава на ден е около една бутилка от 0,5 литра за мъже и половината от тази доза за жени. Не трябва да се пие всеки ден и не повече от 2-3 дни в седмицата.

Второ, бирата е най-добре да се консумира по време на хранене. Трябва ясно да се разбере, че излишъкът от количествата алкохол елиминира полезните ефекти на напитката и я прави вредна. Отбелязвам, че през последните години се появи и безалкохолна бира, в която обикновено има малко захари. Такава напитка за хора с диабет е още по-предпочитана.

Всичко по-горе е валидно и за хората със затлъстяване. Разумен прием не допринася за наддаване на тегло. А разумното потребление на бира предполага, че не бива да се пие повече от 1-2 литра бира на седмица.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *