Публикации

Причини, поради които малкият пръст на лявата и дясната ръка изтръпва

Леко изтръпване на кожата, отслабване на мускулите, усещане за болка в пръстите, появата на настръхване и болка са признаци на изтръпване на малкия пръст

Мнозина не придават значение на тези симптоми и чакат дискомфортът да премине. Но намаляването на чувствителността на пръстите или пълното ѝ отсъствие е причина спешно да се консултирате с лекар.

Защо малките пръсти на лявата, на дясната или и на двете ръце едновременно изтръпват?

Изтръпването на малкия пръст най-често се провокира от увреждане на нервните окончания, разположени в пръстите.

Парестезия или натиск върху съдовете и нервите възниква поради следните причини:

 • Нарушение на хемодинамиката в резултат на удар, продължителна неподвижност, неудобна поза по време на сън.
 • Дисфункция на нервната или сърдечно-съдовата система.
 • Липсата на витамини.
 • Дисбаланс на метаболитните процеси.
 • Инфекции, автоимунни заболявания.
 • Атеросклеротични плаки.
 • Отложено лечение на различни наранявания.

Кутрето може да изтръпне след натъртване или дълъг престой в неестествена поза. Това състояние бързо преминава, без да причинява безпокойство.

Има обаче по-сериозни причини, които изискват медицинска намеса: невропатия на лакътния или карпалния нерв. Това е прищипан нерв, който е придружен от болка и пълна липса на подвижност на ставата. В същото време малкият пръст на дясната или лявата ръка изтръпва. Ако се появи прищипване, то може да се излекува с лекарства, които облекчават спазмите и възстановяват кръвообращението.

Ако целостта на нерва е нарушена, ще се наложи операция. Когато малкият пръст на лявата ръка изтръпне, първо се проверява състоянието на сърдечно-съдовата система.

Ако дискомфортът се появи сутрин или леко изтръпване придружава пациента през целия ден, възможни са нарушения на кръвообращението. Такъв симптом може да бъде причинен от ангина пекторис, хипертония, коронарна болест и други нарушения на сърдечно-съдовата система.

Една от причините за изтръпване на малките пръсти на ръцете може да бъде остеохондроза. В този случай трябва да бъдете прегледан от невролог и да започнете лечение. В противен случай могат да се развият сериозни патологии. Нетипичните причини за изтръпване могат да бъдат силно пренапрежение и стрес, както и авитаминоза.

Симптоми, които се появяват при изтръпване на кутрето

Това неприятно изтръпване, мравучкане и болка в малкия пръст са симптомите, които разглеждаме – важни, защото това изтръпване от вътрешната страна на ръката може да се развие в болка с течение на времето.

Симптомите могат да бъдат по-изразени:

 • Сутрин;
 • След повтарящи се движения на ръцете;
 • След свиване на лакътя за дълъг период от време.

И така, възможните причини са установени. Как да премахнете този неприятен симптом?

Какво да направите, ако малкият пръст изтръпне?

Ако малките пръсти изтръпнат, причините не трябва да се лекуват сами. При различни диагнози се предписва индивидуално лечение.

И така, при проблеми с костната и хрущялната тъкан, мускулите или нервите се предписва следното:

 • физиотерапия;
 • мануална терапия;
 • масаж;
 • акупунктура.

В случай на нарушения в работата на сърцето се предписва комплекс от лекарства, които възстановяват кръвообращението и метаболизма.

Когато търсите отговор на въпроса защо малкият пръст изтръпва, само лекар ще може да ви даде отговор и да ви помогне. Забележите ли първите симптоми, посетете терапевт, който при необходимост ще ви пренасочи към високоспециализиран специалист. Бъдете здрави!

Източник: www.pthealth.ca

Сходни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *