Публикации

8 тайни на имунитета: Как да не се разболеем през пролетта

Между зимата и пролетта хроничните заболявания традиционно се обострят и настинките са по-чести. Как да поддържате имунитета през този период?

Грижата за здравето е възможност за всеки да премине почти безпроблемно от апатичен зимен режим към активен пролетен.

Има редица препоръки, които ще помогнат за укрепване на имунитета по време на преходния метеорологичен период и ще ви позволят не само да не се разболеете, но и да подобрите благосъстоянието си. Ето 8 съвета от д-р Любов Дроздова, главен специалист по медицинска профилактика на свободна практика в Националния медицински изследователски център за терапия и превантивна медицина към Министерството на здравеопазването на Русия.

  1. Сезонните зеленчуци и плодове са универсален и основен помощник в поддържането на имунитета

Витамин С ще помогне за укрепване на съдовите стени и ще предотврати навлизането на вируси в тялото.

  1. Откажете се от пушенето и пиенето на алкохолни напитки. Тези навици намаляват способността на тялото да се съпротивлява на външните фактори. Алкохолът може да създаде въображаемо усещане за затопляне в хладно време, след което хипотермията ще настъпи по-бързо. Ако ви е студено, първо стоплете ръцете и краката си, а отвътре се стоплете с горещ чай.
  1. Започнете да се движите повече

Зимата е период, когато физическата ни активност спада, а през пролетта се създават всички условия за активното ѝ възстановяване. Започнете с малко и работете към препоръчаната от СЗО цел от поне 30 минути умерена физическа активност дневно.

  1. Обличайте се според времето.

Първите слънчеви лъчи ни създават илюзията, че навън вече е достатъчно топло и можем да сменим връхните дрехи с по-леки

Не забравяйте обаче, че подобно действие може да завърши неблагоприятно за вашето здраве и да увеличи риска от настинка. Дрехите и обувките трябва да са достатъчно топли и съобразени с температурата навън, свободни и да не ограничават движенията.

  1. Всеки път, когато от улицата влизате в затворена стая, измийте си ръцете

Времето между два сезона е благоприятен период за активно разпространение на вируси.

  1. Не забравяйте да проветрявате стаята два пъти на ден

Заедно с това периодично извършвайте и мокро почистване.

  1. Спете достатъчно (7-8 часа на ден)

Балансирайте периодите на работа и почивка. И най0важното – старайте се наистина да почивате през почивните дни.

  1. Не се занимавайте със самолечение.

Не приемайте лекарства безконтролно, включително антибиотици. Отказвайте да приемате лекарства или хранителни добавки-имуномодулатори без лекарско предписание. Ако се появят първите признаци на някакво заболяване, консултирайте се с лекар.

Най-добрият начин да поддържате здравето си под контрол е да се подлагате на годишни профилактични и медицински прегледи. Ако сте боледували от COVID-19, препоръчително е допълнително да се подложите на задълбочен медицински преглед. Тези мерки ще позволят своевременно идентифициране на рисковите фактори за хронични заболявания и самите заболявания, както и усложнения след коронавирусна инфекция.

Всички тези препоръки трябва да се използват заедно и да се прилагат постоянно в начина ви на живот.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *