Публикации

Как влияе пролетта на нервната система и човешката психика?

Пролетно влошаване – такава фраза може да се чуе често малко преди да настъпи пролетта

Обикновено сме свикнали да има такива проблеми през есента, но явно депресията може да избухне и след края на зимата.

Всъщност, пролетта удря много тежко нервната система дори на здрав човек. Доцент д-р Алексей Мелехин, психоаналитик, клиничен психолог, когнитивно-поведенчески терапевт, и сомнолог обяснява защо се случва и как да се спасим от такива „обостряния“.

Д-р Алексей Мелехин

В клиничната психология и психотерапията има такова нещо като „сезонно афективно разстройство“

Всъщност, това е вид депресия или промени в настроението и психическото благополучие, свързано със смяната на сезоните. Когато сезоните се сменят и настъпват определени промени. Най-често това разстройство започва и завършва приблизително по едно и също време всяка година при различните хората.

Невъзможно е ясно да се определят причините, поради които се развива такъв проблем. Има версия, че това може да се дължи на намаляване на количеството слънчева светлина, което причинява химични и неврохимични промени в мозъка, нервната система, както и промени в производството на хормона мелатонин, който отговаря за качеството и продължителността на съня.

Но всъщност сезонното афективно разстройство може да се появи винаги, дори през лятото, когато продължителността на слънчевия ден е доста приемлива. Трябва да е ясно, че такъв проблем не винаги се развива поради липса на слънчева светлина. Понякога се свързва със ситуационни вътреличностни фактори.

Проблемни симптоми

Има два вида разстройства: есенно-зимни и пролетно-летни. В първия случай човек има симптоми като:

• промени в апетита и появата на желание за въглехидратни храни;
• качване на тегло;
• умора и ниска енергия.

Във втория случай характерните черти на разстройството могат да бъдат:

• проблеми със съня, като развитие на безсъние или поява на кошмари;
• загуба на апетит;
• отслабване;
• състояние на възбуда, активност;
• повишена тревожност, раздразнителност, конфликтност.

Такова състояние се класифицира като доброкачествено – показва, че нещо се случва в психическото функциониране на човека и в работата на нервната система.

Как се кoригира сезонно афективно разстройство?

Всички варианти на сезонно афективно разстройство се лекуват чрез излагане на слънчева светлина, която е много по-добра от изкуствената светлина. Не забравяйте да прекарвате повече време навън, или където има светлина. Например – преместете се до прозореца. Трябва да сте на светло поне до залез слънце.

Специалистите често използват светлинна терапия за коригиране на такъв проблем. Това е излагане на различни светлинни източници с определен интензитет. По време на такива сесии трябва да се носят специални очила, за да се стабилизират хормоните на съня и стреса.

Също така е важно да посетите терапевт и да се подложите на когнитивно-поведенческа терапия. С нейна помощ ще промените изкривените възгледи, които имате за вашата личност и среда.

Важно е да разберете, че хората през този период стават раздразнителни, конфликтни, лесно се отказват, има и много физическа агресия. На този фон се препоръчва междуличностна терапия, за да се подобрят уменията за справяне със стреса и конфликтите.

Ако състоянието е остро, ще е необходима консултация с лекар за назначаване на психофармацевтична терапия.

Предотвратяване

За да се предотврати развитието на сезонно афективно разстройство, има няколко ефективни препоръки. Първото нещо, с което трябва да започнете, е да премахнете постоянното висене пред телефона. Изкуствената светлина на екрани и монитори не се препоръчва, както и постоянното „висене“ онлайн.

Освен това трябва да си поставите реалистични цели, така че всичко, което правите, да ви е приятно и да ви носи удовлетворение.

Трябва да се опитате да общувате повече с други хора. Но не им се оплаквайте, не обсъждайте проблеми и планове, а разговаряйте с тях на теми, които са ви приятни. Струва си да добавите повече спонтанност, лека детинщина и игривост към ежедневието си.

Важно е да спрете да използвате самостимулиращи техники и продукти, например кафе и енергийни напитки. Разбира се, ще ви трябва и физическа активност – дълги разходки, кардио тренировки и аеробни упражнения.

Препоръчително е да коригирате цветовата гама около себе си – например добавете ярки цветове към дрехите си. Трябва да изберете такива нюанси, които за вас са приятни и безопасни. Можете също така да използвате аромати, за да се отпуснете и да се почувствате комфортно.

Също така е важно да коригирате диетата – трябва да ядете здравословна и балансирана храна. Можете да изберете такава, която е с цветен и с ярък вкус. Но не забравяйте, че не може да използвате храната за насърчаване, лечение или възнаграждение.

Никой не е имунизиран от сезонното афективно разстройство, неговите симптоми последствия. Веднага щом се появят и имате усещане, че никой не се нуждае от вас, чувство на безнадеждност и желание да не ставате от дивана, трябва да се свържете със специалист, за да не се задълбочат здравословните проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *