Публикации

Ето как добрия сън ще ви спести излишен стрес

Добрият сън ще ви накара не само да се почувствате отпочинали, но и ще редуцира излишния стрес

Тези съвети ще ви дадат правилна насока как да подобрите вашия сън и да се избавите от умората.

Не спете в стая с много растения

Денем, на слънчева светлина растенията изработват кислород. Изглеждат красиви и радват очите. Но нощем те започват да „дишат“ като хората с помощта на кислород и съответно изработват въглероден двуокис. Така че за добър сън се препоръчва или да изнасяте през нощта любимите си цветя от спалнята, или да отваряте прозореца, за да си осигурите постоянен приток на кислород.

Не спете с глава към прозореца

Това суеверие е залегнало в народната памет от векове. Смята се, че по време на сън през прозореца може да влезе и нечиста сила и да обсеби съзнанието на човека. Разбира се, ако сте суеверни, за вас такава причина е достатъчна. Но има и допълнителен минус, особено за любителите на свежия въздух и отворените прозорци: лесно можете да се простудите. Така че по-добре се откажете от този вариант.

Не спете на светлина

Може би още като сте били деца, родителите са ви казвал: „Не спи на запалена лампа!“. Тогава това може би ви е изглеждало като типично суеверие, но този съвет има своето научно обоснование. Ако в стаята има източник на светлина, се нарушава изработването на хормона на съня – мелатонин, в организма.

Заради това на сутринта може да се събудите с чувството на умора, а през деня да започнете да се храните повече, за да се борите с повишения стрес. Ако сте от хората, които не могат да заспят без светлина, постарайте се да минимизирате влиянието й. Малка нощна лампичка далече от леглото е отлично решение на проблема.

Не спете с дрехи

Неслучайно на този свят са измислени пижамите и нощниците. Нещо повече, някои хора предпочитат да спят дори без нищо на гърба си, което често предизвиква недоумение. Но и тук има множество научни обоснования защо е полезно да се спи без дрехи.

Преди всичко защото в този случай по-добре се изработва мелатонин, който помага за снижаване изработката на хормона на стреса -кортизол, и поддържа доброто състояние на кожата и косите.

Според психолози човек, който спи гол, е по-самоуверен и по-хармоничен. По-добре приема себе си и не страда от резки промени в настроението. Според шведски учени сънят при ниски температури спомага за подобряване обмяната на веществата и нормализация на нивото на кръвната захар. В резултат на всичко това намалява и рискът от развитие на диабет.

Не спете по корем

За мнозина тази поза е една от най-удобните, но по този повод у хората отдавна възникват въпроси. Например някога са вярвали, че това е „позата на мъртвеца“, че в това положение домашният дух души човека.

Ако обаче не вярвате в подобни легенди, за вас също има редица научни причини защо да се откажете да спите по корем. В тази поза се притискат вътрешните органи, възможни са проблеми с потенцията, нарушава се кръвообращението в гърдите, увеличава се рискът от инсулт и преждевременна смърт при възрастни хора и такива с високо кръвно налягане. Освен това заради тази поза главата е обърната на една страна, а това е вредно за гръбначния стълб.

Не спете с мокра глава

Някога се е смятало, че водата отмива „защитното поле“ на човека. А тъй като през нощта той е повече подложен на нападението на зли сили, да спи при това и с мокра глава, би било безразсъдно.

Ако погледнем на въпроса от позицията на науката, ще открием още обоснования за такава забрана. След такъв сън косите стават по-слаби и чупливи. От мократа коса възглавницата се овлажнява, а това означава, че се създава благоприятна среда за размножаване на патогенни бактерии. Това неминуемо ще се отрази на състоянието на кожата и на организма, като цяло.

Мнението на науката

Сънят – това е преди всичко отдих. Човек трябва да умее да се отпуска. Настроението и самочувствието сутринта пряко зависят от това как сте спали предишната нощ. Качественият нощен сън е възможен при спазването на редица условия. В помещението трябва да е добре проветрено и прохладно. Да няма излишни звуци и шумове. В стаята да е тъмно, а мястото за сън да е снабдено с ортопедичен матрак и възглавница.

Липсата на ортопедична възглавница води до изправяне на физиологическата извивка в шийния отдел (лордоза). А това може да доведе до разместване на прешлените и развитието на дегенеративно-дис-трофични изменения в междупрешленните дискове. Нуждата от правилна възглавница не е прищявка, както и остеохондрозата на шийния отдел на гръбначния стълб.

От кои пози за сън да се откажем

Най-вредният вариант за нощен отдих е сънят по корем. Такова положение води до усукване на сънната артерия, а от там – до недостиг на кислород в кръвта. Освен това заради неправилното положение на шията гърлото се притиска, което затруднява дишането, намалява обема на белите дробове и гръдния кош.

Ако все пак звездите са се съчетали така и сте почувствали максимален комфорт в тази поза, то преди окончателно да се отправите в царството на Морфей, трябва да успеете да махнете възглавницата изпод главата си. В тази ситуация сънят без опора за врата е възможен, но все пак се препоръчва да поставите съвсем тънка възглавница под главата си. По същия начин можете да сложите малка възглавница и под таза. При събуждане направете разтягане, за да отпуснете мускулите и да се избавите от изтръпването в някои части на тялото.

От гледна точка на психологията такава поза говори за силна умора. Заспивайки по корем, ние сякаш се ограждаме от външния свят и неговите нескончаеми проблеми. Опитваме се да заспим колкото може по-скоро, защитаваме своя отдих от агресивни нападки.

Може би се е случвало да заспивате седейки, без дори да си представяте каква вреда нанасяте на опорно-двигателния си апарат. При такова положение се отпуска мускулният корсет, а натоварването на дисковете от кръстния дял се увеличава.

В този случай няма никакви препоръки, освен една-единствена – по този начин категорично не бива да се спи!

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *