Публикации

Какви са симптомите на дефицит на витамин D?

Липсата на витамин D може значително да подкопае стабилността на балансираното настроение и благосъстоянието на човек

витамин D

За липсата на витамин D се изписа доста по време на пандемията. Но, с отминаването на пика, по време на който имаше много болни, позите от слънчевия витамин изглежда вече са позабравени. Или по-скоро – пренебрегнати. Истината е, че от витамин D имаме нужда целогодишно.

За какво е отговорен витамин D и защо е важен?

Витамин D е основен мастноразтворим секостероид, който се синтезира естествено в тялото чрез излагане на слънце и прием на храна.

Той е отговорен за регулиране на минералния метаболизъм в тялото и поддържане на имунната система, необходим е за здравето и растежа на костите, функционирането на сърдечно-съдовата система, намаляване на възпалението, за функционирането на щитовидната жлеза и нормалното съсирване на кръвта. И накрая, слънчевият витамин е гаранция за стабилно настроение и добро здраве.

Какви симптоми показват дефицит?

Почти сигурно е, че повечето хора са с дефицит или неоптимални нива на витамин D в организма. Това се дължи на факта, че без добавки е трудно да се получи поне минимално допустимото количество.

Умора, депресия, слаб имунитет, наддаване на тегло, повишена чупливост на ноктите и косата, прекомерно изпотяване, мускулна слабост, нарушения на съня, честа смяна на настроението са признаци на липса на този витамин. Но, преди да се започне прием е добре да се направят изследвания, за да се види действително какви са нивата на този толкова важен витамин.

След като излязат резултатите е добре да се обсъдят с лекар, за да се назначи необходимата доза.

Как се синтезира организма?

Според експертите този витамин влиза в тялото с храната и добавките и се синтезира в кожата поради излагане на слънчева светлина. Затова слънчевите лъчи трябва да падат върху откритата кожа поне 15-30 минути на ден. Съответно, за това е необходимо да излизате по-често, особено ако човек води заседнал начин на живот и работи на закрито.

Какви храни съдържат витамин D?

Богат източник на „слънчев“ витамин са млечните продукти, гъбите, тлъстите риби, телешкият черен дроб, яйчните жълтъци.

Ако можете сами да коригирате диетата си, тогава трябва да приемате витамин D стриктно след консултация с лекар. Той ще диагностицира и ще даде препоръки относно приема на лекарството.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *