Публикации

3 причини, които водят до подуване на краката

Когато краката се подуват, става трудно да се движите. Освен това, тази ситуация може да бъде придружена от допълнителни симптоми

Какво се опитва да каже тялото чрез подуването на краката? За какви симптоми може да алармира и какви са причините за това загрозяващо стъпалата и болезнено за цялото тяло състояние?

Първата причина е сърдечна недостатъчност

В такава ситуация подуването на краката е ясно и видимо – остават следи от чорапи или обувки. Обикновено подуването е по-изразено вечер. В допълнение към това може да се отбележат умора и трудности с физическата активност. Например, няма да можете да се изкачите дори до втория етаж, защото ще имате нужда от почивки.

„Класическата картина на сърдечна недостатъчност е оток, който се увеличава вечер и задух при усилие. Това се случва поради факта, че нашата кръвоносна система работи добре, когато сърцето работи нормално. Когато сърцето не работи ефективно, кръвта застоява, навлиза дълбоко, главно в краката, и затова те се подуват. Сърцето не може да изпомпва добре кръвта“, обяснява кардиологът д-р Герман Ганделман.

Д-р Герман Ганделман

Първото нещо, което трябва да направите в такава ситуация, е да се подложите на изследване с помощта на ултразвук. И в зависимост от това, което се открие, ще бъде изградена верига от допълнителни прегледи и назначаване на план за лечение. Например може да се наложи коронарография (метод за диагностика на кръвоносните съдове около сърцето), тъй като е възможно да има проблеми с клапите.

Втората причина е лимфостазата

В този случай кракът ще бъде плътен, като камък, като дори няма да можете да го натиснете. Съответно, не ще успеете и да видите характерната дупка в кожата.

„Нашето тяло използва лимфната и венозната система, за да отстранява течността от тъканите“, обяснява кардиологът. Лимфостазата може да се появи при онкологични заболявания, но в този случай тя често е едностранна. Туморът или лечението на тумора води до поражение или отстраняване на лимфните възли, което нарушава дренажа.

Наднорменото тегло обаче може да бъде друга причина, различна от онкологията.

„Лимфните съдове трябва да извеждат всичко от краката. Мазнините блокират почти всички изходящи потоци и лимфата не излиза. И има токсични вещества, и всичко останало. В резултат на това човек с наднормено тегло усложнява още повече ситуацията за себе си“, допълва лекарят.

Ако лимфостазата е причинена от затлъстяване, тогава единствената възможност тук е да отслабнете. Ако има твърде много излишно тегло, ще трябва да се прибегне до бариатрична хирургия (зашиване на стомаха).

Третата причина са разширените вени

„Характерното за такива отоци е, че те се увеличават към края на деня, виждат се разширени вени по краката. Когато вените са разширени, тяхната дренажна функция за отстраняване на течности е нарушена, и затова вечер се развива подуване”, казва д-р Ганделман.

Първото нещо, което трябва да направите, е да намалите теглото, ако има излишък. Необходимо е също така да носите компресионни чорапи. И задължително се консултирайте със съдов хирург.

„Разширените вени трябва да бъдат премахнати, защото освен риска от тромбоза, те не дават нищо друго, не източват кръвта, вече не изпълняват функцията си и носят рискове с фатални усложнения“, подчерта лекарят.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *