Публикации

Анемия: как да я разпознаете

Терминът „желязодефицитна анемия“ крие цял набор от симптоми. Според СЗО няколко милиарда души в света страдат от това състояние

Не всеки може да разпознае симптомите на анемия. Последствията от това заболяване, обаче могат да бъдат доста сериозни.

При наличието на какви симптоми може да се подозира наличието на анемия, обяснява д-р Нарине Самсонова, терапевт.

Желязодефицитната анемия се счита за често срещан тип анемия, състояние. При него кръвта няма достатъчно здрави червени кръвни клетки, за да пренася кислород до тъканите на тялото. Както подсказва името, заболяването възниква поради недостатъчно количество желязо, на фона на което може да се появи умора и задух.

Внимание към симптомите на анемия

Загуба на енергия, депресия, бледност, косопад и суха кожа, сърцебиене или задух, сънливост и раздразнителност са често срещани признаци на недостиг на желязо в организма. Как да разпознаем истинската анемия и да компенсираме дефицита на този микроелемент?

Д-р Нарине Самсонова

Желязото е от съществено значение за нормалното функциониране на имунната система на организма. Ако човек страда от анемия, той често се разболява, изпитва слабост и страда от хроничен стрес. В допълнение, липсата на желязо може да наруши менструалния цикъл при жените и да е причина за проблемите с потентността при силния пол.

В началния етап желязодефицитната анемия може да бъде лека и да остане незабелязана. Но тъй като дефицитът на желязо в организма се увеличава и натрупва, заболяването се влошава, а симптомите се засилват.

Симптомите на анемия могат да включват:

• силна умора;
• слабост;
• болка в гърдите, сърцебиене или задух;
• световъртеж;
• студени ръце и крака;
• възпаление или болезненост на езика;
• чупливи нокти;
• необичайни желания за нехранителни вещества, като лед, кал или нишесте;
• лош апетит, особено при кърмачета и деца.

Ако такива симптоми се почувстват, не приписвайте всичко на умора или други фактори. Трябва да се свържете с личния лекар възможно най-скоро.

Как се изследва анемия?

За да се идентифицира заболяването, терапевтът обикновено назначава на пациента пълна кръвна картина, която ще определи броя на червените кръвни клетки в кръвта. Ако изследването покаже ниско ниво на тези кръвни компоненти, следващата стъпка, която специалистът ще предпише, е приемането на хапчета за попълване на липсващото желязо в организма. Пиенето на портокалов сок след приема им също допринася за качественото усвояване на необходимото вещество от организма.

В допълнение, лекарят може да поиска последващ кръвен тест през следващите няколко месеца, за да се увери, че нивата на желязо са се нормализирали.

Как да компенсирате недостига на желязо?

Важно е стриктно да се спазват препоръките на лекаря. Запасите от хемоглобин и феритин се попълват бавно, до 6 месеца. Следователно, не може да спрете да приемате лекарства преди края на курса или да намалите дозата, дори ако се чувствате по-добре. Понякога при прием на добавки с желязо има странични ефекти, като оригване, подуване на корема. След това може да преминете към интравенозно приложение на лекарството, в зависимост от тежестта на ситуацията и степента на непоносимост.

Важно е да запомните, че препаратите, съдържащи желязо, не трябва да се комбинират с млечни продукти. Калцият пречи на усвояването на желязото. Също така е нежелателно да се пият желязосъдържащи препарати с черен чай.

Кой е изложен на риск от недостиг на желязо или анемия?

• Бременни жени, ако не приемат специални мултивитамини;
• Кърмени бебета, ако майката е имала анемия по време на бременност или по време на кърмене;
• Малки деца, които са захранени с пюре твърде късно (обикновено се препоръчва от 6-месечна възраст);
• Деца, които активно се занимават със спорт и не приемат допълнително витаминни и минерални комплекси;
• Юноши по време на хормонални промени в тялото;
• Вегетарианци;
• Любителите на строги диети и гладуване.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *