Публикации

Стомашните киселини никога не са безобидни

Стомашните киселини са ​​един от най-честите симптоми в клиниката по вътрешни болести

Според статистиката до 50% от хората могат да страдат от стомашни киселини. Те идват с толкова силно усещане, че човек, страдащ от тях, се сравнява с огнедишащ дракон, а понякога възникналите усещания се описват и така: „сякаш котки ми драскат гърдите“ или „все едно съм глътнал кол“, каза д-р Владимир Логинов, гастроентеролог.

Д-р Владимир Логинов

Понякога можете да чуете и мнението, че киселините са функционални. Например, преяли сте малко повече и ето го резултата – парене, оригване и болки в стомаха. Има и съвети за предотвратяване на подобно състояние – разхлабете дрехите, за да не прищипват корема. Всъщност, трябва да запомним следното за стомашните киселини – те никога не са безобидни. В крайна сметка такъв симптом се развива при различни заболявания, включително гастрит, язва или дори рак на стомаха.

Причини за появата на стомашните киселини

Има много причини, поради които човек може да изпадне в това състояние. Паренето в гърдите става факт заради:

  • Проблем с кардията (кардия – долен езофагеален сфинктер) – има непълно затваряне на клапата, която разделя хранопровода от долните части на стомашно-чревния тракт;
  • Повишена киселинност на стомашния сок – става още по-агресивен за лигавицата на хранопровода;
  • Хиатална херния.

Когато се появи такъв симптом, определено трябва да се консултирате с лекар, за да ви прегледа и за да се назначат подходящи изследвания. В противен случай с течение на времето, и с прогресията на заболяването, ситуацията ще се влоши още повече.

Можете ли да си помогнете сами и да се справите със стомашните киселини?

Сами може да си помогнете, но не и да го правите постоянно. Може да приемате антиациди, които ще ви помогнат да се справите с острия пристъп на киселини. Ако обаче паренето се повтаря повече от веднъж и проявите му не се елиминират дълго време, не бива да отлагате – трябва да се назначи лечение.

Лечение и профилактика

Лекарят, въз основа на данните, получени от пациента и прегледа, ще състави правилната траектория на изследването и ще може да избере най-добрия вариант на лечение. Самолечението крие голям риск. Болестта може да се развие по-нататък, дори безсимптомно, да стане хронична и да доведе до сериозни усложнения. За съжаление, в напреднали случаи на пептична язва, често е необходимо да се прибегне до помощта на хирург.

Има няколко прости съвета, които могат да послужат като превантивна мярка срещу киселинен рефлукс от стомаха в хранопровода. Между тях са:

  • Отслабване при наличие на излишни килограми.
  • Избягвайте преяждането, особено точно преди лягане. Ако сте яли, трябва да се опитате да не заемате легнало положение в продължение на най-малко два часа.
  • Избягвайте тесни дрехи и стегнати колани.
  • Отървете се от вредните навици.
  • Не използвайте твърде гореща и студена храна по време на хранене.

Важно е да се знае, че има някои лекарства, като успокоителни, редица антибактериални препарати и почти всички противовъзпалителни медикаменти, които също могат да причинят киселини. Затова определено трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете да ги приемате.

Източник: ayzdorov.ru

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *