Публикации

Излишните килограми са аларма за болно сърце

А болното сърце не винаги предупреждава със симптоми. Понякога сърдечният проблем „работи“ в продължение на години

Високите нива на лошия холестерол увреждат кръвоносните съдове, които доставят кислород и хранителни вещества на сърцето, мозъка и белите дробове. Затова едни от първите предупредителни знаци, че нещо не е наред са задух, понижена концентрация, високо кръвно и аритмии. Всичко това може да причини животозастрашаващи състояния като инсулт и инфаркт.

НЕВРОХЕЛТ ПЛЮС е хранителна добавка, която може да подобри състоянието на мозъка, като се използва превантивно или по време на възстановяване след сърдечен или мозъчно-съдов инцидент

Неврохелт Плюс за здравето и добрата работа на мозъка

Българите живеят със 7 години по-малко от средното за Европа, а една от причините е високата смъртност от сърдечносъдови заболявания. Тя пък се дължи на навика да се пропускат редовните профилактични прегледи, които могат да сигнализират за здравословни проблеми.

Рискът от сърдечносъдово заболяване се определя при анализ колко от факторите за него са налични при пациента и се взимат мерки за превенция или лечение, подчертават медиците. Тестът за холестерол веднъж годишно е лесен, а може да спаси живота, защото при повишени нива се препоръчва диета и цялостната промяна в начина на живот, които подобряват липидния профил.

С LDL-холестерола и мастните отлагания в артериите е свързано АСССЗ – атеросклеротичното сърдечносъдово заболяване. Мастните отлагания – плаките, се натрупват и причиняват стеснения, които ограничават кръвния поток към органите. Те могат да се появят във всяка артерия, но са най-опасни, когато засягат съдове, които кръвоснабдяват сърцето, мозъка, крайниците. Това може да доведе до инфаркт на миокарда или до инсулт. Също и до всекидневни проблеми – лошото кръвоснабдяване на краката причинява болки при ходене.

Възраст, пол, фамилна анамнеза за сърдечни заболявания са рискови фактори за АСССЗ, които не подлежат на промяна

Но промяната в начина на живот е по силите на всеки човек, който има воля, казват лекарите. Редовната физическа активност, здравословната диета и отказът от тютюнопушене помагат за предотвратяване на АСССЗ.

Когато при тест бъде установен повишен LDL-холестерол, основна цел трябва да стане намаляването му чрез диета. Тя включва по-малко наситени мазнини, транс-мазнини и захар за сметка на увеличен внос на моно- и полиненаситени мазнини (растителни масла и мазна риба) и фибри. Трябва да се изяждат минимум 5 порции плодове и зеленчуци на ден. От съществено значение е ограничаването на общия прием на сол под 5 г на ден и на алкохола.

АЛКОГАРД е билков продукт, който предлага подкрепа при отказване на алкохола, като намалява желанието да се злоупотребява със спиртни напитки

Наложително е да се спре тютюнопушенето, тъй като то ускорява развитието на атеросклероза чрез повлияване на функцията на тромбоцитите и окисляването на липидите.

Alkoguard
Алкогард помага в борбата с алкохолната зависимост

Високите нива на стрес не трябва да се подценяват, а да се намерят начини за справяне с тях

Като към всичко това се добави редовна физическа активност, човек може да си помогне за намаляване на холестерола.

В зависимост от липидния профил лекарят ще прецени дали се налага и медикаментозно лечение със статини, но при всички положения той ще препоръча незабавна промяна в начина на живот за снижаване на риска от АСССЗ.

Щом сте качили много килограми, веднага вземете мерки. Наднорменото тегло и особено централното затлъстяване се асоциира с повишен риск от сърдечносъдови заболявания. Набележете стратегия за отслабване, ако обиколката на талията надвишава 94 см при мъжете и 80 см при жените. Индексът на телесна маса не трябва да е повече от 25. (ИТМ се изчислява, като теглото се раздели на ръста, повдигнат на квадрат.) Трябва да намалите теглото си на стъпки от 5 -10% загуба. Това се постига с ограничаване на дневния енергиен внос с 300-500 калории.

Другите фактори срещу АСССЗ са контрол върху кръвното налягане и върху кръвната захар. Хората с хипертония и с диабет трябва редовно да си взимат предписаните лекарства.

Как се прави липиден профил

Липидният профил измерва мазнините в кръвта. Прави се, като се взима венозна кръв. В нея се изследва нивото на общия холестерол, на LDL – т.нар. лош холестерол, на HDL – т.нар. добър холестерол, на триглицеридите.

Повишеният холестерол се нарича хиперхолестеролемия.

Желателно е човек да си направи липиден профил най-късно на 35-годишна възраст, а след това да следи стойностите всяка година. При фамилна обремененост изследване е нужно още на 20-25 години.

За високия холестерол в началото няма специфични симптоми. Сред малкото сигнали са понижена издръжливост, прекомерно потене и усещане, че не достига въздух при бърз ход.

Източник: 24 chasa, ayzdorov.ru

Сходни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *