Публикации

Защо имаме нужда от хранителни добавки и как да ги изберем?

Казват, че хранителни добавки взимат онези, които нямат пари за хапчета. Има или няма полза от приема им и заслужава ли си инвестицията?

Родният пазар е пълен с разнообразие от хранителни добавки и витамини. Заради пандемията търсенето им се увеличи значително, особено на онези, които спомагат за укрепване на имунитета.

Как да се отнасяме към добавките, какво да очакваме от тях, как да ги избираме и приемаме правилно, обяснява професор Светлана Орлова, доктор на медицинските науки, ръководител на катедрата по диететика и клинично хранене.

Професор Светлана Орлова

Какво е хранителна добавка – лекарство, витаминен препарат или нещо друго?

Нещо, което се приема с редовното хранене? Кому е нужен този продукт и защо?

Не е тайна, че качеството на съвременната храна пада с всеки изминал ден. Населението на света расте, ресурсите се изчерпват. Тук не става дума толкова за качеството, колкото за количеството храна. Основното е, че е достатъчно за всички.

Според няколко изследвания, направени през последните години, на огромно мнозинство от хората им липсват определени вещества в диетата. И тази липса се разпростира в сериозните 30-60%. Особен дефицит се усеща по отношение на съставките, които контролират метаболитните процеси. Може би, включително и заради това, има нарастващ брой хора със затлъстяване. И колкото по-високо е теглото на човек, толкова по-голям е дефицитът на витамини и минерали.

Днес мнозина имат преморбиден фон на тялото (предболестно състояние, преди развитието на болестта)

Обогатяването на продуктите може да реши този проблем. Това вече се случва в САЩ и Япония, където значителна част от храната е обогатена с витамини и минерали. И този процес е започнал още през 1938 г., когато в Америка се появи огнище на пелагра (опасен витаминен дефицит). Беше решено да се добавят витамини от група В към брашното, благодарение на което след 5 години болестта премина.

Хранителните добавки лекарство ли са?

Въпреки факта, че хранителните добавки, подобно на лекарствата, се продават в аптеките и често съдържат едни и същи компоненти, те се различават значително от лекарствата.

Първо, самите съставки и тяхното количество. В лекарствата дозите на активните вещества са много по-високи, отколкото в хранителните добавки. Освен това не може да има химия в хранителните добавки.

Второ, доказателствената база. Лекарствата, преди да стигнат до фармацевтичния пазар, трябва да преминат успешно клинични изпитвания, а хранителните добавки е достатъчно само да докажат, че са безопасни.

Трето, изисквания. Всички лекарства се произвеждат в съответствие с международните принципи на GMP (GOOD MANUFACTURING PRACTICE – добра производствена практика), докато при производството на хранителни добавки не е необходимо да се сертифицира всяка отделна партида.

Четвърто, продължителността на приема. Лекарствата обикновено се предписват на курсове, а хранителните добавки са подходящи за редовен прием. Но обикновено се използват 3-4 месеца, след което се прави кратка почивка.

По този начин хранителните добавки не са лекарства, следователно те не лекуват, а само компенсират дефицита на определени вещества. Тяхната основна цел е да осигурят хранителна подкрепа на човешките органи и системи във функционални граници. Това означава, че е по-ефективно да се приемат добавки не след заболяване за бързо възстановяване на здравето, а преди и по време на заболяване за предотвратяване и намаляване на риска от усложнения.

На какви групи могат да се разделят хранителните добавки?

Има три основни групи.

  • Хранителни добавки – съдържат източници на хранителни вещества в дози, непревишаващи дневните нужди на човека.
  • Парафармацевтици – с дозировка на активните вещества под терапевтичната.
  • Пробиотиците са непатогенни бактерии или живи микроорганизми, които възстановяват нормалната микрофлора или изпълняват други полезни функции.

Как да изберем хранителна добавка?

Сред най-популярните хранителни вещества са магнезий, витамин D3, омега-3 и омега-6 мастни киселини, коензим Q10, цинк, витамин С, ехинацея и други. Това са единни добавки. Има и комбинирани, в които влизат повече от 3 съставки.

1. Купете каквото ви трябва

За да направите това, по-добре е да се консултирате с лекар, така че изборът да е целенасочен и да не харчите пари на вятъра. В крайна сметка излишните витамини, особено водоразтворимите, не се натрупват в резерв, а се отделят от тялото, като същевременно претоварват бъбреците. Следователно, принципът „колкото повече, толкова по-добре“ не винаги работи в случая, когато трябва да се избере каквато и да е хранителна добавка.

2. Доверете се на репутацията на производителя

Дългата успешна история на компанията, статусът и славата на производителя са много важни. Добре е, ако работи по стандарта GMP (въпреки че това не винаги е необходимо и задължително за хранителните добавки) и използва нови технологии, които повишават бионаличността на продукта.

3. Нито прекалено скъпо, нито много евтино

Високата цена не винаги е показател за качество, но е малко вероятно и евтините продукти да са достатъчно добри. Например, куркуминът се абсорбира слабо в тялото. Но ако го смесите с черен пипер, бионаличността ще се подобри 50 пъти. Или витамин С, който може да бъде под формата на аскорбинова киселина или аскорбат. Първото дразни стомашната лигавица, второто не.

4. Прочетете етикета на продукта

Например, когато купувате пробиотици, уверете се, че са посочени конкретни щамове бактерии, в противен случай може да е смес от непознати неща. И когато купувате омега-3 мастни киселини, важно е да си отваряте добре очите, за да не купите обикновено рибено масло.

5. Погледнете качеството на опаковката

Много хранителни добавки, особено витамини, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, са много чувствителни към промени в светлината и температурата и, ако не се спазват условията за съхранение, лесно се поддават на окисление и загуба на полезни свойства. Бутилката от тъмно стъкло е инертна и предпазва от светлина, прекомерна топлина, което е за предпочитане при транспортиране и съхранение на хранителни добавки. Освен това стъклените опаковки са екологични.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *