Публикации

Ашваганда – полза за здравето, свойства и характеристики

От статията ще научите всичко за ползите от ашваганда и дали е по-добре да се приема самостоятелно или в комбинация с други съставки

Освен това ще представим една от най-добрите хранителни добавки с ашваганда, която може да има незаменими ползи за вашето здраве.

Ашваганда е адаптогенна билка, която се използва в Аюрведа (древен клон на индийската медицина).
Прилага се като средство за облекчаване на стреса и здравословните проблеми, които той причинява.

Второто име на това растение е индийски женшен. Той е естествен източник на сила, енергия, благополучие и младост. Ето защо на базата на индийски женшен се правят различни хранителни добавки, благодарение на които можете да подобрите физическото, емоционалното и психическото си състояние.

Корените и плодовете на растението имат доказана и от науката лечебна стойност. Те съдържат голямо разнообразие от химикали и активни съставки. Многообразието от микро и макроелементи в състава има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и хормоналната дейност на човека.

Как ашваганда влияе върху човешкото здраве

Приемът на хранителни добавки на базата на това невероятно растение помага за намаляване нивото на холестерола в кръвта, което често е причина за образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. В допълнение, хранителна добавка с индийски женшен намалява нивата на триглицеридите и нормализират кръвното налягане.

В Аюрведа билката се използва от много столетия за повишаване на енергията и фокуса, както и за лечение на стрес, тъй като помага за намаляване на нивата на кортизола, хормон на стреса.

Ашваганда има много положителен ефект върху функционирането на мозъка, предпазва мозъчните клетки от дегенеративни промени и намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер. Това невероятно растение е мощен естествен адаптоген – вещество, което повишава адаптивните способности на човешкия организъм към неблагоприятните въздействия на външната среда.

Хранителните добавки с ашваганда имат благоприятен ефект върху централната нервна система, помагат в борбата с психичните разстройства, безсънието и повишената нервност. Ето защо мнозина включват в диетата си препарати на базата на това растение, чието действие е насочено към намаляване на негативните ефекти от стреса и повишаване устойчивостта на организма към стресови ситуации.

Плюс изброеното до тук, ашваганда има и други полезни действия, а именно:

• премахва възпалителните процеси;
• подобрява качеството на съня;
• стабилизира мозъчното кръвообращение;
• повишава хемоглобина;
• укрепва имунната система;
• премахва неприятните менструални болки;
• намалява риска от сърдечно-съдови заболявания;
• засилва и подобрява работата на щитовидната жлеза;
• помага да се отървете от хроничната умора;
• има подмладяващ ефект;
• използва се при лечение на остеопороза на костите;
• повишава плодовитостта при мъжете;
• намалява периода на възстановяване след сериозни травми;
• блокира процесите на окисление в организма;
• подобрява притока на кислород към всички тъкани и органи.

Лечебно растение притежава стабилни свойства за повишаване на имунитета

Известно е, че ашваганда укрепва имунната система, като повишава способността на тялото да се защитава срещу инфекции и болести. Това става чрез засилване на клетъчно-медиирания имунитет. Освен това, растението е известно със своите антиоксидантни свойства, които помагат за предпазване на клетките от увреждане, причинено от активността на свободните радикали. Така се инхибира възпалението и освен това се намалява риска от развитие на хронични заболявания като диабет тип 2, артрит, сърдечни заболявания и дори рак. Нещо повече, антибактериалните свойства на ашвагандата помагат на тялото да се бори с бактериални и патогенни инфекции, като по този начин укрепва имунната система.

Контролира нивата на кръвната захар

Изследванията показват, че ашваганда е чудесно средство за контролиране нивата на кръвната захар сред хората с диабет. Нашият основен източник на енергия е глюкозата в кръвта, която получаваме от храната. Панкреасът произвежда определен хормон, известен като инсулин, който помага на клетките в тялото да абсорбират глюкозата от онова, с което се храним и да я превърнат в енергия. Хората с диабет не могат да произвеждат инсулин или го правят в много малки количества, което води до повишаване нивата на кръвната захар.

Екстрактът от ашваганда помага да се повлияе производството на инсулин и инсулиновата чувствителност сред тези, които имат диабет. Индийската билка може да стимулира и регулира секрецията на инсулин в кръвния поток, което допълнително води до по-добро управление на нивата на захарта в кръвта. Добавянето на хранителна добавка с ашваганда към диетата, според препоръката на лекар, ще подейства като добра промяна в начина на живот, за да управлявате по-добре нивата на кръвната захар.

Какви са ползите от индийския женшен за здравите хора?

Ашваганда, заради свойствата изброени по-горе, придоби особена популярност сред хората, които сериозно обръщат внимание на здравето си, както и такива който се занимават със спорт. Това е така, защото добавките, базирани на този компонент, увеличават секрецията на тестостерон и активно стимулират мускулния растеж. Те също така помагат на спортиста да се възстанови по-бързо след изтощителни тренировки и различни наранявания.

Въпросното чудодейно растение е ценено от любителите на спорта, здравословния и активния начин на живот тъй като помага да се намали концентрацията на кортизол (хормонът на стреса, който разрушава мускулите). Освен това, хранителните добавки с ашваганда биха могли да попълнат енергийните резерви на тялото. В допълнение, много спортисти твърдят, че добавките от този тип им помагат да се отърват от излишните телесни мазнини и правят спортните тренировки по-интензивни и продуктивни.

Хранителна добавка с ашваганда

Ако имате нужда да приемате ашваганда, заради многото ползи за човешкото здраве които притежава, тогава изберете Неврохелт Плюс.

В Неврохелт Плюс са комбинирани някои от най-ефективните растения и лечебни гъби, за да дадат още по-добър резултат, работейки в синергично единство.

Неврохелт Плюс ще помогне за постигане на здрав и спокоен сън. Добрият и пълноценен сън е най-доброто средство срещу стреса. Освен това, заради високата концентрация на лечебни гъби, Неврохелт Плюс може да се взима и срещу Алцхаймер. Подобрената формула е подходяща за прием и след инсулт, за профилактика на мозъчното здраве и подобряване на когнитивните функции.

Противовъзпалителните, адаптогенните, релаксиращите и антиоксидантните свойства на ашваганда я правят чудодейната билка, за която се знае, че е такава, благодарение на многото научни изследвания, на които е била обект. Това е безопасна добавка за повечето хора, но винаги е най-добре да се консултирате с лекар, преди да започнете да я използвате.

Източник: wellbeingnutrition.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *