Публикации

Берберин: при затлъстяване, хипертония и високо кръвно налягане

Употребата на хранителни добавки с берберин става все по-популярна, и не не е следствие на някаква мода или нещо подобно

Ползите от приема на берберин са доказани научно в не едно или две проучвания. Отделно от това социалните мрежи изобилстват с добри отзиви за берберина и различни хранителни добавки, които го съдържат. Те идват най-вече от хора, които се борят с инсулинова резистентност.

Какво е берберин и как може да подобри здравето?

Берберинът е алкалоид, намиращ се в много растения, но най-много в Хидрастис (Hydrastis canadensis), Обикновен кисел трън (Berberis vulgaris), Орегонско грозде (Berberis aquifolium) и Трилистен коптис (Coptis chinensis).

Тези растения имат дълга история на употреба при лечението на сериозен списък от здравословни състояния. Многобройни двойно-слепи клинични проучвания, използващи изолиран берберин, демонстрират значителен успех при лечението на остра диария, синдром на раздразненото черво, диабет тип 2, високо кръвно налягане, повишени кръвни липиди, болест на Алцхаймер и предотвратяване появата на злокачествени проблеми.

Берберин при остра диария

Установено е, че берберинът е ефективен при лечението на диария, причинена от различни микроорганизми, включително Е. coli (диария на пътешественика), Shigella dysenteriae (шигелоза), Salmonella paratyphi (хранително отравяне), B. klebsiella, Giardia lamblia (ламбилоза) , Entamoeba histolytica (амебиаза) и Vibrio cholerae (холера).

Резултатите показват, че берберинът изглежда ефективен при лечението на най-често срещаните стомашно-чревни инфекции. Освен това са сравними с употребата на стандартните антибиотици в повечето случаи.

Предимството на берберина пред традиционните антибиотици е, че има селективен антимикробен ефект, тъй като е насочен към широк спектър от болестотворни организми, включително Candida albicans. За сметка на това употребата на берберин няма ефект върху развитието на благоприятните за здравето бактериални видове, като Lactobacilli и бифидобактерия .

Берберин при бактериален свръхрастеж на тънките черва (SIBO) и синдром на раздразнените черва (IBS)

Доказано е, че берберинът има ефект върху синдрома на раздразнените черва (IBS). Някои предварителни изследвания показват, че е ефективен и при свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO).

Синдромът на раздразнените черва (IBS) се свързва с комбинация от следните симптоми:

• Коремна болка или подуване на корема;
• Променена функция на червата, запек или диария;
• Хиперсекреция на лигавицата на дебелото черво;
• Диспептични симптоми (метеоризъм, гадене, анорексия);
• Различни степени на тревожност или депресия.

Други симптоми, често срещани при свръхрастеж на бактерии в тънките черва, са:

• Мозъчна мъгла;
• Умора;
• Болки в ставите;
• Кожни проблеми: акне, екзема, обрив или розацея;
• Отслабване.

В двойно-сляпо проучване от 2015 г. 196 пациенти с преобладаващ синдром на раздразнените черва и диария са рандомизирани* да получават или берберин (200 mg), или плацебо (витамин C 200 mg) два пъти дневно в продължение на осем седмици.

Групата, която взимала берберин, за разлика от плацебо-групата, съобщава за значително подобрение на диарията с по-малко позиви и честота на движенията на червата.

Освен това, до края на оценката, тази група показа 64,6% намаление на коремната болка спрямо изходното ниво. Берберинът значително намалява общия резултат на IBS по глобалната скала на симптомите, резултата за тревожност и за депресия. В заключение, и без да е изненадващо, берберинът се свързва с повишен резултат на качеството на живот при пациентите, докато това не се наблюдава в групата, взимала плацебо.

Някои изследвания показват, че берберинът може да бъде ефективен при свръхрастеж на бактерии в тънките черва. В допълнение към предимствата при IBS, отбелязани по-горе, берберинът изглежда инхибира растежа на бактерии и дрожди в тънките черва. При опити с животни подобрява чревната подвижност. Това действие е друга важна полза за пациентите със SIBO (и IBS).

Ефекти на берберин върху кръвната захар/липиди и при хипертония

Способността на берберина да понижава кръвната захар и липидите, както и ефективността му при хипертония, са широко изследвани в няколко клинични проучвания. Списанието Ethnopharmacology наскоро публикува подробен преглед на 27 клинични проучвания, използващи берберин при лечението на тези заболявания, предоставяйки ясни отговори на въпроси относно безопасността и ефикасността на берберина.

Резултатите много убедително показват, че при лечението на захарен диабет тип 2 берберинът (500 mg два до три пъти на ден), заедно с промени в начина на живот (повече физическо натоварване), намалява кръвната захар на гладно, след хранене и гликирания хемоглобин (HbA1c) повече от спазването на диети или прием на плацебо. При сравняване приема на берберин с перорални хипогликемични лекарства, използвани при диабет тип 2, като метформин, разликата в резултатите от лечението с берберин и лекарства не е статистически значима. С други думи, клиничните резултати, наблюдавани при употребата на берберин, са наравно с лекарствата, но без да предизвикват значителни странични ефекти.

Подобни сравнителни резултати при диабет тип 2 са открити при лечение на повишени кръвни липиди (холестероли триглицериди) и високо кръвно налягане

По отношение на ефектите върху кръвните липиди, берберинът не само понижава общия LDL холестерол, но за разлика от статините, той също така понижава триглицеридите в кръвта и повишава полезния HDL холестерол. Доказано е, че берберинът намалява нивата на аполипопротеин B с 13-15%, което е свързано друг много важен рисков фактор за намаляване на сърдечните заболявания. Проучванията също така потвърждават, че при тези условия комбинирането на берберин с конвенционални лекарства е безопасно и води до по-добри резултати, отколкото използването само на лекарства. Страничните ефекти, свързани с берберина, са значително по-редки и по-леки от тези, които се наблюдават при прием на лекарствата, отпускани с рецепта. Странични ефекти са наблюдавани главно при по-високи дози берберин (напр. гадене, диария, запек, подуване и болки в корема).

Берберинът предизвиква тези метаболитни ефекти чрез различни физиологични механизми. Повечето от неговите действия са свързани с AMP-активирана протеин киназа (AMPK), ензим, участващ в регулирането на енергийните нива на тялото. С негова помощ берберинът предизвиква проникването на глюкозата в клетките, където тя се превръща в енергия. Активирането на AMPK също е от ключово значение за функцията на берберина в регулирането на кръвните липиди като LDL холестерол, общ холестерол и триглицериди. Този ензим действа като главен активатор, който регулира производството и съхранението на енергия, както и на липидния метаболизъм. Той помага за изгарянето на мастните киселини в клетките, стабилизира рецепторите за LDL холестерол и инхибира образуването на липиди в черния дроб.

Берберинът също така насърчава инсулиновата чувствителност чрез увеличаване броя и активността на наличните инсулинови рецептори. Това ви позволява да увеличите ефективността при отстраняване на глюкозата от кръвта, без да променяте концентрацията на инсулин. По-ефективното използване на инсулин е важно за поддържане на здравословни нива кръвна захар.

Берберин за отслабване

Ролята на берберина като помощник при загубата на тегло е изследвана в две двойно-слепи клинични проучвания. В едното проучване 37 мъже и жени с метаболитен синдром са получавали 300 mg берберин три пъти на ден в продължение на три месеца. Техният индекс на телесна маса (ИТМ) спаднал от 31,5 на 27,4. В друго проучване приема на 500 mg берберин три пъти на ден води до средно 5 килограма загуба на тегло за период от 12 седмици. Имаше и подобрения, свързани с инсулиновата чувствителност и хормоните, регулиращи мазнините.

Странични ефекти

Берберинът обикновено се понася добре при прием на препоръчителните дози. В клинични проучвания, 500 mg берберин два до три пъти дневно се свързва с обикновено леки странични ефекти, включително гадене, диария, запек, подуване на корема и/или коремна болка.

Не се препоръчва употребата на берберин и растения, съдържащи берберин по време на бременност.

Взаимодействие

Берберинът може да повлияе на абсорбцията на тетрациклин и свързаните с него антибиотици.

Берберинът причинява значително инхибиране на ензимите CYP3A при хората. Тъй като тези ензими метаболизират повечето лекарства, берберинът може да забави елиминирането на много лекарства от тялото, като по този начин щe засили техните ефекти.

Д-р Майкъл Мъри

Поради многобройните си антидиабетни ефекти, растенията, съдържащи берберин, могат да засилят ефектите на пероралните хипогликемични средства. Тези, които приемат перорални хипогликемични лекарства, трябва да следят нивата на кръвната захар, докато приемат берберин. Може да се наложи да коригирате дозата на лекарството, което ви е изписано. За целта, преди да приемате хранителна добавка с берберин, консултирайте се с лекар.


Статията е написана от д-р Майкъл Мъри. Повече от три десетилетия д-р Мъри е авторитетен експерт и автор в областта на храненето, хранителните добавки и природните продукти. Той е написал над 30 книги, включително най-продаваната Енциклопедия на естествената медицина, която е преминала през пет издания и се използва от повече от 100 000 медицински специалисти по целия свят.

  • Рандомизираното контролирано изпитване (РКИ) или рандомизирано сравнително изпитване (РСИ) е специфичен вид научен експеримент и предпочитан дизайн за клинично изпитване. РКИ често се използват за тестване на ефикасността на различни типове интервенция върху популация пациенти. РКИ могат да осигурят възможност за събиране на ценна информация за нежелани ефекти от интервенцията, напр. нежелани лекарствени реакции.

Източник: DoctorMurray.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *