Суроватка полза за здравето
Има ли консумацията на суроватка полза за здравето и как се отразява на организма? По колко суроватка трябва да се пие? Има ли противопоказания?
Тайната на суроватката е високото съдържание на лесноусвоими протеини, лактоза, различни витамини и минерали. Ползите от суроватката се изразяват в подпомагане загубата на тегло, понижаване нивата на холестерола, детоксикация на тялото. Консумацията на суроватка участва в укрепването и изграждането на мускули, зъби и кости. Ако се използва външно, може да се справи с акне, симптоми на екзема, псориазис и други кожни проблеми.
Какво е суроватка
Суроватката се получава чрез коагулиране на млякото. Следователно, тя е страничен продукт при производството на извара и сирене. Това е жълто-зелена течност, която днес се продава за домашна употреба предимно в суха форма (бял прах).
След разбъркване във вода се получава течност, подобна на мляко. Но, освен вкуса и консистенцията, няма много общо с млякото. Той е по-здравословен и полезен за човешкия организъм .
Химичен състав и калорично съдържание на суроватка
След като дефинирахме какво е суроватка, става ясно, че тя се отнася до ферментирали млечни продукти. Съставът ѝ варира в зависимост от използваното мляко, начина на производство (закваска и коагулант за приготвяне на извара). Съдържа всички необходими протеини. Източника на млякото също значително влияе върху съотношението и състава на отделните суроватъчни протеини. Те включват:
- алфа-лакталбумин;
- алфа-лактоглобулин;
- бета-лактоблобулин;
- антитела (гама глобулини);
- серумен албумин;
- лактоферин;
- хаптокорин;
- фолиева киселина;
- свързващ протеин;
- растежни фактори;
- ензими;
- цитокини и много други.
В сравнение с млякото, съставът на суроватката е по-богат на аминокиселини с разклонена верига (левцин, изолевцин, валин), важни за производството на протеини и мускулна маса, както и сяросъдържащи аминокиселини (цистеин, метионин). Прясната, непреработена суроватка от краве мляко съдържа приблизително:
- 93% вода;
- 5% лактоза (млечна захар, 77% сухо вещество);
- 0,85% суроватъчен протеин (от който 65% е бета-лактоглобулин, 25% алфа-лакталбумин и 8% серумен албумин);
- 0,36% мазнини;
- 0,53% минерали и витамини.
Продуктът съдържа най-много витамини В1, В2 (което му придава зеленикав оттенък), В3, В5 (пантотенова киселина), В6, В9 (фолиева киселина), С, Е и Н. Преобладаващите минерали са калций, фосфор, магнезий, калий, натрий, цинк.
Енергийна стойност: 104 kJ = 25 kcal (100 ml).
Суроватка свойства за човешкото здраве
При използване на суроватка полезните свойства се проявяват както вътрешно, така и външно.
Ползи от напитката при вътрешен прием:
- намаляване на холестерола;
- премахване на съществуващо възпаление на стомаха и червата;
- поддържане на бъбречната функция;
- премахване на токсините от тялото;
- регулиране на метаболизма;
- снабдяване на тялото с важни минерали;
- ниско съдържание на калории;
- облекчение по време на периоди на заболяване;
- потискане на неприятните симптоми при повишена температура;
- укрепване на отслабената имунна система на тялото;
- помощ при гинекологични проблеми при жените;
- укрепване на нервната система.
Лечебни свойства за външна употреба:
- смекчаване проявите при различни дерматози;
- подобряване на кръвообращението, изглаждане на кожата;
- помощ при лечение на екзема, псориазис.
Суроватка полза за здравето
Основното предимство на суроватъчния протеин е добавянето на основни BCAA аминокиселини към диетата. Това са ключови хранителни вещества, необходими за постигане на различни фитнес цели.
Суроватъчният протеин е източник на протеин, съдържащ всичките 9 основни аминокиселини, които тялото не може да произведе само. Може да ги набави само от храната. За снабдяване на тялото с всичките 9 аминокиселини едновременно е достатъчна 1 доза суроватъчен протеин. Суроватката е богат източник на BCAA, аминокиселините левцин, изолевцин и валин, които помагат за изграждането и поддържането на мускулна маса. Те служат като източник на енергия по време на дълги или интензивни тренировки.
Важно! Суроватъчният протеин подобрява производителността, силата и може да помогне за намаляване на телесното тегло.
Много изследвания потвърждават, че суроватката може потенциално да намали случаите на рак, да подобри имунитета, да намали възпалението и да подобри чернодробната функция при хора, страдащи от всякаква форма на хепатит. В същото време суроватъчният протеин понижава кръвното налягане, подобрява имунитета при пациенти, страдащи от ХИВ, и помага за предотвратяване на диабет тип 2.
Вреди и противопоказания
Суроватката не е подходяща за употреба при деца под 3 години, поради високото съдържание на протеини. Същото важи и за хора с непоносимост към лактоза, приемащи тетрациклинови антибиотици. Това са единствените противопоказания за употреба. Напитката може да навреди, ако се консумира продължително време. Също така не се препоръчва да се използва в големи количества. Желязото и други минерали (например цинк, мед, манган и селен) се абсорбират слабо от нея. Консумацията, особено в големи количества, може да причини следните вреди:
- повишен риск от болест на Крон и рак на простатата;
- увреждане на черния дроб и бъбреците;
- нарушение на сърдечния ритъм; повишено кървене;
- понижено кръвно налягане;
- главоболие;
- умора;
- проблеми със стомаха и червата (рефлукс);
- дразнене на стомаха;
- гадене;
- подуване на корема;
- диария;
- влияние върху метаболизма на лекарствата.
Как да изберем суроватка
В магазините суроватката най-често се продава под формата на бял прах. Може да се намери в търговски обекти, специализирани в здравословни и спортни магазини. Когато купувате, е важно да обърнете внимание на срока на годност и състава на продукта – не трябва да съдържа добавки.
Суроватка приложение
Използването на суроватката е много широко. Но най-голямото ѝ предимство е благоприятното въздействие върху човешкия организъм. Един от основните ѝ плюсове е прочистване на тялото от токсични отпадъци, подпомагане на бъбречната функция и подобряване на метаболизма. Други значителни ползи включват понижаване на холестерола, подобряване на храносмилането и намаляване на риска от рак. Доказано е, че пиенето на суроватка повишава нивата на серотонин в мозъка, което прави човек по-малко податлив на стрес, депресия и тревожност. Също така е ефективен помощник в борбата с акне и други кожни проблеми.
Суроватка в народната медицина
Бащата на медицината, Хипократ, разбрал, че суроватката има много ползи за здравето, затова започнал да я предписва на пациентите си за повишаване на имунитета. Всъщност Хипократ е първият лекар, който препоръчва на хората да променят начина си на живот, включително промяна на хранителните навици и увеличаване на физическата активност.
За стомашно-чревни патологии
Съдържащата се в суроватката лактоза има благоприятен ефект върху правилното храносмилане. Действа като пребиотик, което е предпоставка за растежа на важни за храносмилателния процес пробиотични бактерии. Ако микрофлората е в баланс, няма риск от прекомерен растеж на „враждебни“ бактерии и вируси, които причиняват стомашно-чревни заболявания.
Важно! Пробиотиците са в основата на здравата човешка имунна система.
Лечение и профилактика на вирусни заболявания
Антимикробни и антивирусни свойства са описани в изследвания на лактоферин, лактопероксидаза, лизозим, IgG и гликомакропептид (GMP). Съобщава се, че лактоферинът, IgG и GMP имат антивирусни свойства, а някои суроватъчни мастни киселини имат противогъбични ефекти. Имуномодулиращият ефект има и косвен антимикробен ефект. В допълнение, няколко биоактивни пептида от суроватъчен протеин са описани като имащи антимикробни и антивирусни ефекти. Ефектът се засилва от комбинация с лизозим, който атакува клетъчните стени на бактериите и вирусите. Лактоферинът предпазва и от вирусни инфекции като грип, ротавирусен гастроентерит, херпес и хепатит.
При кашлица
Поради способността да разрежда слузта и да насърчава нейното елиминиране, консумацията на суроватка е полезна при кашлица, особено при суха кашлица.
При съдови заболявания и разширени вени
Веществата, съдържащи се в суроватката, могат да намалят риска от съдови заболявания чрез регулиране на кръвното налягане и намаляване на нивата на холестерола в кръвта. Здравословната напитка помага за предотвратяване на тромбоза, разширени вени и усложнения, свързани с тези заболявания.
Терапия при кожни заболявания
Ефектът от външното приложение на суроватката не е нещо ново. В миналото жените са я използвали за почистване, омекотяване на кожата, предотвратяване и лечение на акне. Съставките в суроватката регулират pH-то на кожата и са отлично средство за облекчаване на проблемите с екземи, псориазис и проблемната кожа като цяло. Суроватката може да се добави към ваната, смесена с вода (тоник за лице ), плюс други компоненти (подхранващи маски, терапевтични компреси).
Лечение на ставни заболявания
В допълнение към ефектите на лактозата и фосфопептидите върху усвояването на калций, суроватъчните протеини също влияят директно върху ставите. Основният млечен протеин беше подложен на токсикологични тестове. В резултат на това не са открити странични ефекти, но използването на този протеин увеличава плътността на костите и ставите и намалява съдържанието на продукти от костния разпад в урината.
За прочистване на организма
Има много форми и методи за детоксикация. Няма универсални инструкции. Програмата за детоксикация трябва да бъде индивидуализирана, защото всеки човек има различни навици, различен метаболизъм, различни соматични проблеми. Но основната цел на всяка детоксикация е да освободи тялото от претоварване. Това включва промяна на диетата.
Първо се препоръчва да се използва на малки порции, 3 пъти на ден, по 150 ml (първата порция се изпива на празен стомах сутрин). Постепенно тази доза може да се увеличи до 1 литър на ден.
Суроватка при подагра
Намаляване на продуктите от костния разпад в урината, споменато по-горе, и намаляване нивата на пикочната киселина са фактори, които помагат за предотвратяване и лечение на подагра. Тези свойства са присъщи на млечната суроватка. С нейна помощ можете да лекувате неприятните симптоми на това заболяване.
В козметологията
Суроватката се използва и като козметична суровина – добавя се към кремове, лосиони, маски за лице, шампоани, душ гелове, сапуни, лосиони и др.
За кожата на лицето
Този полезен субпродукт е чудесен за измиване, ексфолиране и приготвяне на маски за лице. Със суроватка можете да станете не само по-здрави, но и по-красиви.
Първо направете пилинг и маска за лице. След като премахнете грима, изсипете малко количество суроватка в дланта си, леко втрийте върху влажно лице, след това измийте и подсушете. Или оставете да действа 10 минути и след това изплакнете. Процедурата ще придаде на кожата младежки вид, тя ще стане еластична и мека.
Сега пригответе лечебна вана. За да направите това, добавете 200-300 грама суроватка във ваната и починете в нея за около 20 минути. Витамините, които съдържа, ще подхранят тялото, ще изгладят кожата и ще подпомогнат нейните естествени регенеративни способности.
За красота и здраве на косата
Суроватката може да се използва и за подобряване състоянието на косата. Така например комбинацията с лимон спомага за намаляване на омазняването. Смесете 1 с.л. суроватка, 1 ч.л. лимонов сок и шампоан, който използвате редовно за измиване на косата. Втрийте сместа в скалпа, разпенете и изплакнете косата. Тази процедура регулира баланса на кожата. При редовна употреба омазняването на косата ще намалее.
Характеристики на употреба
На пръв поглед може да изглежда, че суроватката може да се консумира по желание. Но това не е вярно. Ако се превърне в основна част от диетата, могат да възникнат храносмилателни проблеми, свързани с диария. Идеалният вариант е да пиете здравословната напитка по ½-1 чаша 3 пъти на ден.
Важно! Преди да използвате суроватка , консултирайте се с вашия лекар – употребата на тази напитка не е без противопоказания и странични ефекти.
Суроватка: как да се съхранява правилно
Температурата на съхранение на продукта е 4-8°C. При дългосрочно съхранение суроватката губи своите положителни свойства, настъпват промени в нейната текстура, мирис, вкус и цвят. Затова е най-добре да я консумирате прясна, веднага след приготвянето ѝ. В краен случай я поставете в хладилник за 1-2 дни, не повече.
Когато съхранявате суроватка на прах, не оставяйте опаковката отворена. По-добре е да я преместите в добре затварящ се контейнер. Прахът бързо абсорбира влагата, в резултат на което почти не се разтваря и губи свойствата си.
Източник: ayzdorov.ru