Защо млечните продукти са вредни и какво може да замести кравето мляко?
В тази статия ще разгледаме възгледите на съвременните диетолози за млечните продукти и тяхното въздействие върху организма на жените и мъжете.

Вредата от млякото
Съществува понятие, наречено инсулинов индекс – способността на даден продукт да повишава нивата на инсулин в кръвта. Млечните продукти имат един от най-високите инсулинови индекси (с изключение на сиренето). Постоянно повишените нива на инсулин могат да доведат до инсулинова резистентност.
Ако добавите млечни продукти към здравословна храна с нисък гликемичен индекс (ГИ), гликемичния индекс ще стане много висок. Примери: горски плодове с извара, мед с извара, кисело мляко с гранола. Затова не препоръчваме комбинирането на въглехидрати с млечни продукти!
Млякото винаги съдържа инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF1). Този „лош фактор“ стимулира производството на себум и хиперкератоза. Така че, ако имате акне, откажете се от млечните продукти завинаги, започвайки от днес.
Жените често пият мляко вечер, за да се отпуснат и да спят по-добре. Ако продуктът има този ефект, той трябва да съдържа магическо съединение, наречено казеоморфин (подобно на наркотично вещество). То е метаболит на млечния протеин казеин. Смята се също, че казеоморфинът засилва привързаността на бебето към майката.
Съществуват няколко вида казеин
Бета-казеинът се разделя на типове А1 и А2. Именно А1, когато се разгради в червата, освобождава бета-казеоморфин-7. Тази конкретна молекула може да потисне имунната система, но също така има успокояващ ефект. Най-тревожното е, че тази молекула е голяма, така че при хора със синдром на пропускливи черва тя лесно попада в кръвния поток. И точно тук веднага стават очевидни обриви и всякакви кожни проблеми.
Млечни продукти с А1 се намират на всички рафтове на нашите магазини. Изключенията са млякото от Нова Зеландия и Австрия, както и козе, овче, кобилешко, камилско, биволско, магарешко мляко. Интересното е, че млякото исторически е било безопасно заради протеина А2. Преди няколко хиляди години обаче при европейските крави е възникнала мутация, довела до производството на протеин А1.
Ако подозирате, че имате синдром на пропускливите черва, млякото е храна номер едно, която трябва да елиминирате от диетата си.
Защо млечните продукти са вредни?
Относно изварата
Изварата е доста мазна храна, която можете да ядете, без тя да добавя тегло към хълбоците ви. И колкото по-мазна е изварата, толкова по-добре. Може би ще попитате: „Как е възможно това? От детството ни учат на обратното.“
Предложете на всяко момиче избор между обезмаслено и нискомаслено извара. Кое мислите, че ще избере? Не става въпрос за калории. Например, нискомаслената извара (1%) има 79 ккал, докато високомаслената извара (9%) има 159 ккал. Малко хора обръщат внимание на въглехидратите, но те ни карат да дебелеем. Пълномаслената извара има 1,6% въглехидрати, докато нискомаслената има 3,3%, два пъти повече. Ще качите излишни килограми, ядейки нискомаслена извара.
Самата млечна мазнина я прави продукт за изгаряне на мазнини. Тоест, пълномаслената извара съдържа линолова киселина, която предотвратява затлъстяването и като бонус укрепва сърцето и кръвоносните съдове.
Следователно, пълномаслената извара определено е по-добра от нискомасленота и именно това трябва да ядете, за да отслабнете и да не качвате излишни килограми по-късно.
Често срещано явление е подуването след консумация на извара вечер. Какво причинява това значително задържане на течности? Отговорът е прост. Млечните продукти имат висок инсулинов индекс. Високият инсулин стимулира производството на алдостерон в надбъбречните жлези, което причинява задържане на натрий и вода. Ето защо, ако все пак решите да включите извара в диетата си, консумирайте я през първата половина на деня и се уверете, че е с правилното съдържание на мазнини.
Относно сладоледа
Един от най-често задаваните въпроси е: „Здравословен ли е сладоледът?“ Да, разбира се. Това е може би единственото нещо, освен плодовете, зеленчуците и листните зеленчуци, което може да се консумира горе-долу безопасно. Има причини за това. Сладоледът често не причинява непоносимост; млечната захар се разгражда не само от лактозата, но и от алфа-глюкозидазата. За да се синтезира глюкозидазата, продуктът просто трябва да е сладък. Млечните продукти, съдържащи големи количества захар, не изискват синтез на лактоза. Любители на кондензирано мляко, радвайте се! Но нека не забравяме опасностите от захарта, пристрастяването към сладкото, дисбиозата и всички последствия. В крайна сметка: добре е, но само в ограничени количества. Както се казва – хапвайте сладолед само по празниците. По-здравословно е и да си правите домашен сладолед с кокосово или бадемово мляко.
Относно лактозната непоносимост
Чести симптоми след консумация на млечни продукти:
- диария;
- болка, къркорене в стомаха, повръщане;
- подуване на корема, загуба на апетит.
Да, симптомите са популярни и са сред десетте най-често срещани оплаквания.
В зависимост от състоянието на чревните клетки, съществуват различни видове лактозна недостатъчност.
Първичен лимфен лимфом – ензимът не се произвежда от непокътнати чревни ентероцити. Вроден лимфен лимфом – е рядко срещан и се появява поради генетична мутация.
Преходна гестационна нефропатия – при новородени, родени преди 34-36 гестационна седмица.
Най-популярният от тях, лимфната недостатъчност при възрастни, не е патология, а отразява естествения процес на намаляване на лактазната активност с възрастта.
Вторичният лимфом е ензимен дефицит, произтичащ от увреждане на чревната стена, тъй като лактазата се намира най-близо до лумена и е първата, която се уврежда, когато е изложена на неблагоприятни фактори (например чаша газирана напитка или бързо хранене).
Най-страшните последици от лимфома:
- разпространението на гнилостна флора;
- нарушение на чревната перисталтика;
- отслабен имунитет;
- нарушена абсорбция на калций и минерали.
За да определите дали имате лактозна непоносимост, познаването на симптомите не е достатъчно. Необходимо е лабораторно потвърждение.
Отказването от сирене е най-трудното нещо за мнозина. Но ако успеете, здравето ви ще се подобри драстично.
Какво мога да използвам като заместител на кравето мляко?

Бадемовото мляко е идеална напитка за вегетарианци. Една четвърт от него е растителен протеин. Освен това не съдържа холестерол (което е особено важно при сърдечно-съдови заболявания). Богато е на магнезий и витамин Е, които са полезни (отново за сърцето и кръвоносните съдове).
Бадемовото мляко е добре балансирано по отношение на други хранителни вещества: съдържа фосфор, калций, желязо, калий, цинк и манган. Сред витамините, бадемовото мляко е особено богато на витамини от група В.
Бадемовото мляко може да се добавя към кафе, да се използва при печене и дори в различни зърнени закуски. То е идеално и за приготвяне на вкусни смутита с овесени ядки, трици, пресни плодове и билки.
Бадемовото мляко има деликатен и мек вкус, без силни, отличителни нотки. Въпреки това, то е богато на ядки. Можете да го направите повече или по-малко концентрирано според вашия вкус, като добавите повече или по-малко вода.
Как да си направим бадемово мляко у дома
Процесът на приготвяне отнема буквално 5 минути. Рецептата за бадемово мляко е лесна. Просто накиснете сурови бадеми за една нощ и на сутринта ще имате уникална и вкусна напитка.
За да приготвите бадемово мляко, ще ви е необходимо:
- 3 чаши филтрирана студена вода
- 1 чаша сурови (непечени) бадеми.
Рецепта за бадемово мляко
- Изплакнете бадемите и ги залейте с обилно количество студена, чиста вода. Оставете ги във водата за една нощ.
- Отцедете водата и ги накиснете във вряща вода за 15 минути. Това ще помогне за лесното отстраняване на ципите. Можете да оставите ципите, но те ще придадат леко тръпчив вкус и кремообразен цвят на млякото.
- Сложете обелените бадеми в блендер и добавете 1 чаша вода.
- Смилайте ядките с вода, докато се смелят възможно най-фино.
- След това добавете останалата вода и отново пасирайте всичко за 30-40 секунди.
- Прецедете млякото през дебела ленена кърпа или тензух, сгънат на 4-6 слоя.
Получавате вкусен и здравословен продукт!