Публикации

Киселец: ползи, странични ефекти, рецепти

Ще ви разкажем всичко за киселата билка от градината на баба

киселец

Хранителна стойност на киселец

Киселецът е близък роднина на елдата. И двете растения принадлежат към семейство Елда, но листата на киселеца имат остър и кисел вкус поради оксаловата киселина. Билката не е точно суперхрана, но със сигурност е по-здравословна от много листни зеленчуци.

Киселецът е официално включен в Корейския хранителен кодекс, одобрен от Министерството на безопасността на храните и лекарствата на Южна Корея. Различни компоненти на растението се използват за създаване на хранителни добавки и функционални храни.

Според USDA, една чаша (133 грама) суров киселец съдържа:

  • Калорично съдържание- 29 ккал;
  • Протеин – 2,5 г;
  • Мазнини – 1 г;
  • Въглехидрати – 4,2 г;
  • Диетични фибри (целулоза) – 3,8 г;
  • Витамин С – 63,8 мг;
  • Магнезий – 137 мг;
  • Витамин А – 266 мкг;
  • Манган – 0,464 мг;
  • Мед – 0,174 мг;
  • Желязо – 3,19 мг;
  • Калий – 519 мг;
  • Рибофлавин (витамин B₂) – 0,133 мг;
  • Витамин B₆ – 0,162 мг;
  • Фосфор – 83,8 мг.

Киселец ползи

Киселецът е известен с употребата си в народната медицина в източните страни. А като здравословна храна, той може да се използва за подобряване на благосъстоянието и разнообразяване на диетата. Ето ползите от киселеца.

Съдържа витамин С

Киселецът може да осигури приблизително 70% от дневната нужда от витамин С, от който тялото се нуждае, за да:

  • предпазете се от опасни микроорганизми;
  • по-бързо възстановяване след физическа активност;
  • създават колаген в кожата, ставите и венците.

Богат на антиоксиданти

Някои от най-полезните антиоксиданти, открити в киселеца, включват фенолни киселини, флавоноиди, тритерпени, каротеноиди и антрахинони. Тези съединения предпазват клетките от увреждане, като неутрализират вредните свободни радикали. Антиоксидантите помагат за предотвратяване на много хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Подпомага храносмилането

Не, киселецът не детоксикира тялото. Дори противоязвените му свойства все още не са доказани. Въпреки това, той помага при диария и нормализира редовността на червата при запек. Смята се също, че растението съдържа антибактериални, антивирусни и противогъбични компоненти.

Нормализира кръвното налягане

Смята се, че екстрактът от киселец помага на артериите да натрупат повече азотен оксид, ключов вазодилататор. Растението е богато и на калий. Според British Medical Journal, високите дози калий намаляват риска от инсулт с 24%.

Поддържа зрителната острота

Киселецът е богат на бета-каротин, предшественик на витамин А. Една порция от продукта може да осигури 30% от дневната нужда от витамин А. В ретината този витамин се свързва с безцветния протеин опсин и образува родопсин, основният фотопигмент в пръчковидните клетки. Той ни позволява да възприемаме светлина при условия на слаба светлина. При дефицит на витамин А родопсинът не се възстановява, което води до „нощна слепота“ .

Предотвратява анемия

Една купа киселец осигурява 18% от дневната нужда от желязо. Критично ниските нива на желязо водят до желязодефицитна анемия, която е опасна за всички, но особено за бременни жени и деца.

Кой не трябва да яде киселец?

киселец листа

По едно време изследователите твърдяха, че листата на киселец биха били икономически жизнеспособен и достъпен източник на растителен протеин. Установено е обаче, че листата на растението съдържат антинутриент – оксалова киселина или оксалат – който намалява бионаличността на определени хранителни вещества или, по-просто казано, пречи на тяхното усвояване. Но има и по-сериозни причини да се избягват продукти с оксалат.

Лекарите препоръчват изключване на киселец от диетата, ако човек има:

Камъни в бъбреците. Оксалатите се отделят активно с урината. Въпреки това, когато се комбинират с калций, те могат да образуват кристали. Малките оксалатни кристали също се елиминират лесно от пикочните пътища, но само ако са придружени от достатъчно течност. Когато обемът на урината намалее, оксалатите могат да се слеят, като постепенно образуват по-голям, по-твърд кристал, известен като бъбречен камък. Около 80% от бъбречните камъни са оксалатни. Следователно, хората с бъбречни камъни трябва да избягват киселец.

Храносмилателни нарушения. По време на периоди на обостряне на заболявания на панкреаса, стомаха и червата е по-добре да се избягва киселец.

Дефицит на калций. Когато калцият се свърже с оксалова киселина, той не може да упражнява благоприятните си ефекти в организма и бързо се отделя. Ако диетата е бедна на млечни продукти или има дефицит на витамин D , киселецът може да ускори костната загуба.

Киселецът не се препоръчва и за хора, приемащи антибиотици. В дебелото черво някои от оксалатите в храната се разграждат от чревни бактерии, по-специално Oxalobacter formigenes. Тези бактерии използват оксалати като източник на енергия, помагайки на своя гостоприемник. Броят на тези бактерии обаче намалява след прием на антибиотици. Само един курс антибиотици намалява колонизацията на O. formigenes с 60–70% и този ефект продължава до 6 месеца.

Как да ядем киселец безопасно

Вместо да елиминирате богатите на оксалат храни от диетата си, включително киселец, опитайте следното:

  • Сварете киселец. Варенето може да намали съдържанието на оксалат в зеленчуците с 30–87%.
  • Пийте много вода. Опитайте се да пиете поне два литра на ден, а понякога и повече.
  • Следете приема си на калций. Яжте млечни продукти – минералът се абсорбира по-лесно от тях.

Какво може да се направи от киселец

Когато се говори за ястия с киселец, много хора се сещат за класическата супа със зелен киселец. Но има и много други начини да разнообразите диетата си.

В кулинарен смисъл, киселецът е кръстоска между зеленчук и билка. Поради уникалния си тръпчив вкус, киселецът е най-подходящ за консумация:

  • в салати или като подправка за дресинги за салати;
  • в супи, сандвичи или яхнии;
  • суров, като листа от маруля или спанак.

Дресинг с растително масло и киселец

киселец дресинг

За да приготвите прост дресинг от киселец и босилек, смесете шепа листа от киселец и шепа листа от босилек с ½ чаша зехтин и ¼ чаша ябълков оцет. Подправете със сол и черен пипер. Този дресинг може да се поръси върху пресни листа от салата или печена риба.

И още няколко полезни съвета за киселец

Листата от киселец не трябва да се сушат, но могат да се замразят.

Младите, неузрели листа и кълнове имат по-мек вкус, което ги прави идеални за салати и сандвичи.

Зрелите листа обикновено се готвят и използват в супи, яхнии или сосове.

Добавяйте киселец към ястията възможно най-късно, защото ако се готви твърде дълго, става по-малко апетитен.

Когато готвите киселец, избягвайте използването на чугунени или алуминиеви съдове, тъй като металът ще реагира с оксаловата киселина и ще придаде много неприятен метален вкус на киселица. Ако е възможно, изберете керамични съдове за готвене.

Източник: www.apertosib.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *