Публикации

Безкофеиново кафе: ползи и вреди

безкофеиново кафе

Какво е безкофеиново кафе, как се прави и можете ли да го пиете толкова, колкото искате?

кафе безкофеиново

По какво се различава безкофеиново кафе от обикновеното?

Безкофеиновото или декофеиново кафе е кафе, от което е отстранена по-голямата част от кофеина. То се получава от зелени кафеени зърна чрез специален процес на обработка.

Безкофеиновото кафе се различава от обикновеното кафе не само по количеството кофеин, но и по вкусовите си нюанси – по време на декофеинизацията зърната губят значителна част от химичните съединения, които придават на готовата напитка характерния ѝ вкус и аромат.

Как се прави безкофеиново кафе

Само зелените, непечени кафеени зърна се декофеинизират. Кофеинът може да бъде отстранен с помощта на различни технологии.

Химичният метод за екстракция на кофеина е най-популярният

Това е и традиционният метод. Първо, кафеените зърна се обработват с гореща пара и се накисват в разтворител – метиленхлорид или етилацетат. След това се измиват и сушат.

Швейцарският, или водният, метод е най-трудоемкият

Зърната се накисват в гореща вода, докато освободят кофеин и органични съединения. След това зърната се изхвърлят и водата се прекарва през въглеродни филтри. Тази обработка премахва кофеина от водата, но запазва останалите химични съединения, отговорни за вкуса и аромата на кафето.

сурово кафе

Следващата партида зърна се накисва в получения екстракт. Кофеинът от тях се освобождава обратно във водата, но вкусът и ароматът остават в зърната, тъй като те също присъстват във водата . Водата отново се декофеинизира с помощта на въглеродни филтри и процесът се повтаря, докато зърната от втората партида бъдат почти напълно декофеинизирани.

Безкофеиновото кафе, получено по този метод, се счита за най-вкусното и ароматно, но поради трудоемкия характер на метода, то е много по-рядко срещано и по-скъпо.

Пречистването с въглероден диоксид е най-модерния начин за премахване на кофеина

Зърната, накиснати във вода, се поставят в специална камера, където са изложени на високи температури и налягане и на течен въглероден диоксид. Този химикал действа като разтворител и премахва кофеина от зърната. Тази технология се счита за най-безопасната и модерна, но поради високата цена на оборудването, тя все още се използва рядко.

Колко безопасни са веществата, използвани за декофеинизация?

Що се отнася до химическа екстракция, етилацетатът се счита за най-безопасния разтворител — този естер на оцетната киселина се характеризира с ниска токсичност. Етилацетатът често се използва в козметичната и хранително-вкусовата промишленост и дори се добавя към някои фармацевтични продукти.

Метиленхлоридът е по-токсичен и следователно се използва по-рядко. През пролетта на 2024 г. американските медии съобщиха за петиции, подадени от представители на Фонда за защита на околната среда към Американската агенция по храните и лекарствата. Активисти призоваха за пълна забрана на употребата на метиленхлорид за декофеинизация. Веществото беше обвинено в канцерогенно и вредно за нервната система и черния дроб.

Важно е обаче да се има предвид, че след обработка в зърната остава само незначително количество разтворител. Все още няма научни доказателства, че такива дози метиленхлорид са вредни за човешкото здраве.

Безкофеиновото кафе съдържа ли кофеин?

Безкофеиновото кафе съдържа малко количество кофеин, като количеството варира в зависимост от страната на произход. В Европа съдържанието на кофеин в безкофеиновото кафе не трябва да надвишава 0,1%, докато в САЩ е 3%. Това означава, че 99,9% от кофеина трябва да бъде отстранен от кафето в Европа или 97% в САЩ. Изчислението не се основава на теглото, а зависи от оригиналното ниво на кофеин в сорта кафени зърна.

Например, кафето Арабика съдържа 1–1,5 грама кофеин на 100 грама зърна. Съответно, ако 3% е приемливо, това би било по-малко от 0,05 грама кофеин. Въпреки това, кафето Робуста съдържа повече кофеин – около 2–3 грама на 100 грама зърна – така че безкофеиновата Робуста все пак ще съдържа малко повече.

Средно една чаша безкофеиново кафе съдържа 3–7 мг кофеин (за сравнение, една доза еспресо или американо може да съдържа от 120 до 170 мг). Дори това количество обаче може да бъде опасно за хора с непоносимост към кофеин и критично за тези, които решат да елиминират това вещество напълно от диетата си.

Какви са ползите за здравето от безкофеиновото кафе?

Предполагаемите ползи от безкофеиновото кафе са подобни на тези на обикновеното кафе, чието въздействие върху човешкото тяло е сравнително добре проучено.

Превенция на чернодробни заболявания

Проучване в Обединеното кралство установи, че пиенето както на безкофеиново, така и на обикновено кафе може да намали риска от хронично чернодробно заболяване, включително стеатоза на черния дроб.

Превенция на диабет тип 2

Безкофеиновото кафе (отново, подобно на кофеиновото) помага за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2. Тези свойства вероятно се дължат на неговите антиоксиданти, които повишават клетъчната чувствителност към инсулин.

Превенция на невродегенеративни заболявания

Безкофеиновото кафе може леко да намали риска от болестта на Алцхаймер или синдрома на Паркинсон поради антиоксидантните си свойства. Въпреки това, ефектът му в това отношение може да е по-слабо изразен от този на обикновеното кафе

Какви са предимствата и недостатъците на безкофеиновото кафе в сравнение с обикновеното кафе?

Предимства:

  • Безопасно за хора, които по различни причини не могат да пият обикновено кафе.
  • Може да се пие по всяко време на деня и да не се притеснява, че това по някакъв начин ще се отрази на съня ви.
  • Безопасно е дори в големи количества.
  • Запазва редица полезни свойства на обикновеното кафе.

Недостатъци:

  • Липсват му полезните свойства на кофеина – не ободрява, не подобрява концентрацията и не ви помага да се събудите.
  • Има по-слаб вкус и аромат.

Кога трябва да изберете безкофеиново кафе?

Ако нямате здравословни проблеми и сте свикнали да пиете кафе, няма нужда да се отказвате от любимата си напитка. Основното е да се придържате към максималната препоръчителна доза от 400 мг кофеин – това са около 2-4 чаши на ден. Преминаването към безкофеиново кафе има смисъл, ако пиете буквално „литри“ кафе и искате да намалите потенциалните рискове. Също така има смисъл, ако имате противопоказания за прием на кофеин.

Те включват:

  • тревожни разстройства или проблеми със съня;
  • бременност;
  • хронични стомашно-чревни заболявания, като гастрит или язви;
  • хипертония и тежки сърдечно-съдови заболявания;
  • свръхчувствителност към кофеин.

Какви изследвания съществуват за здравословните ефекти на безкофеиновото кафе?

Няма много проучвания, посветени единствено на безкофеиновото кафе. Ефектите му върху организма обикновено се изучават заедно с кофеиновото кафе. Сред основните проучвания може да се цитира проучване на Националния институт по рака на САЩ. Учените анализирали риска от смърт сред 400 000 мъже и жени на възраст от 50 до 71 години. Участниците, които пиели кафе или безкофеиново кафе ежедневно, имали по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания, инсулт и инфекциозни заболявания.

Съществуват и някои проучвания, сравняващи ефектите на безкофеиновото и кофеиновото кафе. Например, в едно такова проучване авторите стигат до заключението, че замяната на обикновеното кафе с безкофеиново кафе помага за леко понижаване на кръвното налягане.

Страничните ефекти от безкофеиновото кафе са изключително редки. Те се срещат предимно при хора с индивидуална непоносимост към кафе или алергия към неговите компоненти – кофеин, катехол или хлорогенови киселини.

Така че, безкофеиновото кафе е безопасна алтернатива на обикновеното кафе за тези, които искат да намалят приема си на кофеин, но не искат да се откажат от самата напитка. Въпреки това, все още не се препоръчва да се пие неконтролируемо. Както при всеки друг продукт, важно е да се спазва умереност и да се вземат предвид индивидуалните нужди.

Източник: rawbean.co.uk

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *