Топ 5 мита за холестерола

За холестерола се говори много, хората се страхуват от него и дори се опитват да го изключат от храната. Но малко хора разбират какво е холестерол и защо човек не може без него

Кръвният тест, който се прави за да са ясни нивата на за холестерола е един от най-популярните лабораторни тестове. След като получим формуляра с резултатите, ние бързо сравняваме нашите резултати с нормата. Това е така наречената референтна стойност, която винаги се посочва от медицинските лаборатории.
- За общия холестерол нормата е < 5 mmol/l.
- За липопротеините с ниска плътност (“лош” холестерол) < 3 mmol/l.
- За липопротеини с висока плътност („добър“ холестерол) > 1 mmol/l
Повечето хора са сигурни, че ако техните показатели не се вписват в тези норми, нещо не е наред. Лекарите ще настояват цял живот да се пият лекарства за понижаване на холестерола. Ако числата попадат в референтния диапазон, човек може да добие усещането, че е здрав като бик и ходенето по лекари е излишно.

Такива внушения са грешни. Освен това са и опасни, предупреждават специалистите. Защото с холестерола нещата не са толкова прости. Топ 5 на основните погрешни схващания бяха посочени от кардиоложката и кандидат на медицинските науки доктор Ирина Василиева.
Знаете само общия холестерол
В действителност тази цифра не означава много. За оценка на рисковете от атеросклероза (опасно натрупване на мастни натрупвания по стените на кръвоносните съдове) и заплахата от сериозни сърдечно-съдови заболявания трябва да се направи пълна липидограма. В допълнение към общия холестерол (TC), тя включва:
липопротеини с ниска плътност (LDL);
липопротеини с висока плътност (HDL);
триглицериди.
Редица кардиолози добавят още, че за по-точна оценка на риска е препоръчително да се направи тест за липопротеин (а) или Lp(a).
Разчитате на референции (норми), отбелязани във формулярите за резултати от изследванията от медицинската лаборатория
Реалността е, че няма единна норма за „лошия“ холестерол. „Има 5 норми на LDL и те зависят от индивидуално изчисления сърдечно-съдов риск“, обяснява кардиоложката Ирина Василиева.
Градацията е следната:
- при нисък риск нормата на LDL е <3 mmol/l;
- при среден риск < 2,6 mmol/l;
- при висок риск < 1,8 mmol/l;
- при много висок риск < 1,4 mmol/l;
- при изключително висок риск < 1 mmol/l.
!Степента на риска се оценява от лекар по специални скали SCORE (Systematic Coronary Risk Evaluation).
Вярвате, че лекарствата за понижаване на холестерола се предписват автоматично, след като нивата на LDL се повишат над нормалното
Реалността е, че за да вземе информирано решение за предписване на статини или друга терапия, лекарят трябва да идентифицира и оцени цял набор от фактори, подчертава експертката. Вземат се предвид: пол, възраст, тютюнопушене, кръвно налягане, кръвна захар, пикочна киселина, динамика на липидограмата и резултати от ултразвуково сканиране на кръвоносни съдове.
Търсите хапчета за повишаване на „добрия“ холестерол

Истината е: Да, липопротеините с висока плътност (HDL) или „добрият” холестерол наистина имат защитни функции, потвърждава д-р Василиева. Но, първо, погрешно е да се мисли, че „колкото по-високо, толкова по-стръмно“. Защитният ефект се запазва при нива на HDL до 2,4 mmol/l. По-високо не е добре.
На второ място, в случай на намалени нива на HDL (под 1 mmol/l), в момента няма медикаментозно лечение. „Световната научна общност смята, че лекарства не са необходими“, уточнява лекарката. – Какво да се направи в такъв случай? Раздвижете краката си. HDL се увеличава с адекватни упражнения.“
Приемате статините като лекарство за възрастни хора
Как е в действителност: „Някои пациенти без адекватна лекарствена терапия ще имат сърдечно-съдови заболявания до 30-35-годишна възраст“, предупреждава кардиоложката. – Познавам добре поддържани 60-годишни жени с блефаропластика и филъри, които имат 50-70% стеноза на каротидните артерии (т.е. стесняване на лумена на съдовете поради натрупване на холестеролни отлагания). Какъв е смисълът да се кърпи фасадата, ако канализацията отдавна е протекла? Помислете за това.
Какво наистина причинява високите нива на холестерола?
Броят на митовете по тази тема е извън класациите. Кардиоложката Ирина Василиева отбеляза един важен нюанс.
„Когато през 1945 г. затворниците бяха освободени от концентрационните лагери, нивата на холестерола им бяха извън границите. Дали са яли мазни храни там?“
Делът на холестерола, получен от храната, е не повече от 20%, обяснява д-р Василиева. Черният дроб синтезира останалото сам. Освен това, в случай на хранителен дефицит и анорексия, производството на холестерол се увеличава. Това е така нареченият компенсаторен механизъм.
Източник: ayzdorov.ru