Без категория

Червен ориз ползи

червен ориз

Червен ориз се използва като хранителен продукт във всички страни по света, но в различни количества

червен ориз

Екзотичният за нас червен ориз е особено популярен в Япония, Индия и Китай. Тази продуктова група е разделена на голям брой видове, които са сходни по своите характеристики. Червеният ориз е кръглозърнест, има червеникав оттенък, а на какво
ще е богат зависи от топлинната обработка.

Червеният ориз може да бъде полиран или неполиран. Използва се не само в кулинарията, но и като оцветител и като биоактивна добавка. Продуктът е наречен така заради цвета на оризовата обвивка, който може да бъде от розово до тъмночервено. Произходът на този нюанс се свързва с наличието на водоразтворими оцветяващи растителни гликозиди. Това е типът пигмент, който участва в оцветяването на плодовете и зеленчуците в червено, лилаво и синьо.

Най-популярните и търсени сортове червен ориз са следните:

  • „Карго“ е тайландски ориз, който се отличава от другите с дълги зърна, сладък вкус, устойчивост на преваряване и мекота.
  • „Рубин“. Този вид е доста популярен в индийските градове. Именно в тази страна се използва не само за готвене, но и като компонент на различни религиозни ритуали.
  • „Камарг“. Родината на този ориз е южната част на Франция. Зърнената култура се характеризира с орехов вкус, къси зърна и наситен аромат.
  • „Хималайски“. Зърното има розов оттенък, когато е напълно готово за консумация. Зърнената култура се отглежда в Бутан.
  • „Японика (Japonica)“ е тъмночервен ориз, който се отличава с добра лепкавост и е среден по размер. За родното място на зърното се смята Страната на изгряващото слънце (оттук и името).

Къде расте червения ориз?

Голям процент червени зърнени култури се отглеждат в азиатски страни като Индия, Япония, Китай и Бутан. За жителите на Бутан това е основата на храната и е съществена част от ежедневната диета. В южната част на Франция и в Южна Америка хората също култивират тази зърнена култура. Някои видове червен ориз могат да бъдат намерени в оризовите полета на Шри Ланка, Южна Индия и Мадагаскар.

Днес непрекъснато се провежда научна работа за разработване на нови сортове и видове червен ориз. Чрез кръстосване се получават нови видове с дълги и къси зърна, ронливи при варене и не.

Състав на червен ориз

Оризовото поле (непреработени оризови зърна, събрани на полето) далеч не е бяло, а кафяво-жълто, кафяво и червеникаво. Оризът придобива добре познатия си бял цвят след изсушаване и полиране, когато обвивките и триците се отстраняват от зърната. Кафявият ориз, популярен сред привържениците на здравословния начин на живот , е неполиран, с отстранена само външната твърда обвивка, но обвивката на семената, която съдържа фибри, витамини А, В и РР и минерали, е запазена. Черният див ориз (aquatica) придобива цвета си след изсушаване.

Неполираният червен ориз съдържа мед, желязо, селен, флуор, йод, манган, хром, калций, натрий, калий, цинк, фосфор, витамини от група В, както и вече споменатите А, Е, РР.

Червен ориз ползи и вреди

ориз червен

Червеният ориз има много впечатляващи хранителни свойства. Основата на зърнената култура е протеини и въглехидрати, практически няма мазнини, а холестеролът напълно липсва. Витамините от група В, които се съдържат в продукта в големи количества, действат като антиоксиданти, противостоят на окислителните процеси на свободните радикали и изпълняват защитна функция за ДНК клетките от негативни външни влияния.

Този вид зърнена култура е предпочитана от хора, които водят здравословен начин на живот и са фитнес ентусиасти. Високият процент на фибри в зърнените храни ви позволява да поддържате нормално тегло. Витамините, съдържащи се в червения ориз, участват активно в метаболитните процеси, както и в нормалното функциониране на нервната система. Оризът е източник на магнезий, осъществява интензивен контрол върху работата на нервната система, сърдечния мускул, участва в ензимния цикъл.

Макроелементите, съдържащи се в червения ориз, са от съществено значение за здравата костна тъкан. Наличието на желязо е нормален кръвообразуващ процес, както и доставката на кислород до всички тъкани и органи.

В червения ориз има много цинк, така че консумацията му спомага за по-бързото зарастване на рани и поддържа защитните функции на тялото. Фибрите са активен регулатор на процесите, протичащи в червата, помагат за премахване на токсините и намаляват чувството на глад.

Високият процент на въглехидрати е гаранция за хранителната стойност на червения ориз, бързото и дълготрайно засищане, поради което се използва за отслабване.

Червеният ориз практически не съдържа мазнини, така че консумацията му няма да доведе до затлъстяване

Кашата от червен ориз е много полезна за хора, които искат да отслабнат, както и за тези, които страдат от диабет. Зърнената култура е в състояние да намали нивата на холестерола и глюкозата в кръвта.

Основни полезни свойства на червения ориз:

  • лесно смилаем;
  • високо съдържание на хранителни вещества;
  • добра хранителна стойност;
  • подобрява работата на червата;
  • намаляване на риска от затлъстяване и подпомагане на загубата на тегло;
  • укрепва костите;
  • подобрява процесите на хемопоеза;
  • предотвратява анемия и високи нива на кръвна захар;
  • подобрява състоянието на кожата.

Червеният ориз е диетичен продукт, така че не може да причини значителна вреда. Разбира се, това твърдение важи за умереното консумиране на продукта. Ако в диетата има твърде много от тази зърнена култура, тогава могат да се наблюдават нарушения и смущения в храносмилателната система. Небалансираната диета с прекомерна консумация на червен ориз може да доведе до наднормено тегло.

Червеният ориз няма противопоказания

Може да бъде от полза за хора от всички възрасти, включително деца. Хората, които имат проблеми със стомаха и червата, трябва да внимават с него, но не и да го откажат съвсем.

Някои видове червен ориз са ферментирали и съдържат мая, така че трябва да се използват само от време на време като хранителна добавка. Оризът с дрожди може да причини бъбречни и чернодробни заболявания, както и да има отрицателно въздействие върху опорно-двигателния апарат.

Зърнените храни, съдържащи мая, не трябва да се консумират от деца под осемнадесет години, бременни и кърмещи жени.

Характеристики на медицинската употреба на червен ориз

Хората с диабет трябва да избягват храни, които причиняват скокове на нивата на кръвната захар, казват здравните служители. Оризът също се смята за такова зърно. Въпреки това зърнените храни често се включват в диетата. Този продукт може да донесе големи ползи на тялото, така че диабетиците имат право да използват кафяви и червени зърнени храни.

Този ориз е отличен помощник в процеса на нормализиране на кръвната захар

Освен това той участва активно в регулирането на храносмилането, укрепване на имунната система, стабилизиране на метаболизма, повишава регенеративните способности на организма.

Няма разлики в консумацията на червен ориз при диабет тип 2. Страдащите от това заболяване не трябва да ядат бели зърнени храни. Преди готвене зърнените храни се измиват, след което трябва да се залеят с вода в съотношение едно към две и да се готвят до готовност. Най-доброто време за ядене на червен ориз се счита по време на закуска и обяд, тъй като ястията с червен ориз съдържат голямо количество въглехидрати, които насищат човек с енергия за дълго време. Може да се добави червен ориз в супа, каша с добавка на плодове и зеленчуци. Наличието на растителни протеини и мазнини забавя процеса на увеличаване на количеството захар в кръвта. Благодарение на червения ориз диетата на хората, страдащи от диабет, не е оскъдна, а разнообразна.

Високите нива на холестерол са резултат от нездравословен начин на живот или проблеми в организма

В резултат на това този показател се увеличава – това са холестеролни плаки, запушване на кръвоносните съдове, инсулт и инфаркт.

При правилни диети нивото на този елемент намалява. За да се намали холестерола, е необходимо да се ограничи консумацията на ориз, грис и др.

Червеният ориз се счита за най-полезен при висок холестерол

Голямото количество фибри, които съдържа, помагат за намаляване нивата на лошия холестерол. Яденето на тази зърнена култура е възможност за отслабване и нормализиране на метаболизма. За най-полезно ястие се счита такова, което е приготвено на пара. Овесената каша има положителен ефект върху работата на стомаха и червата. Освен това този сорт ориз е много вкусен и не е склонен да се слепва.

Често задавани въпроси

Какво лекува червеният ориз?

Червеният дрожден ориз възстановява метаболитните функции и кръвообращението, подобрява здравето на далака и стомаха, лекува дизентерия и насърчава храносмилането.

Трябва ли да накиснете червения ориз преди готвене?

Ако искате оризът да запази формата си и да няма разкъсвания по обвивката на триците, накиснете го в чиста студена вода за половин час. Това ще позволи на обвивката на триците и зърното да абсорбират равномерно влагата и да запазят целостта си по време на готвене.

Колко време трябва да накисвате червения ориз?

Тъй като червеният ориз се готви по-дълго от белия полиран ориз, някои домакини и готвачи го накисват предварително във вода за няколко часа или за една нощ. Това значително намалява времето за готвене до 15-20 минути. Преди сервиране ястието трябва да престои поне 5 минути.

Кой ориз е по-здравословен?

Има много видове ориз, но най-често срещаните са белият, кафявият и дивият. Кафявият ориз се счита за по-здравословен от белия, защото съдържа повече хранителни вещества: фибри, витамини и минерали. Дивият ориз също се счита за здравословен, защото съдържа повече антиоксиданти и протеини.

Полезни съвети

СЪВЕТ #1 Преди да готвите червения ориз, не забравяйте да го изплакнете няколко пъти в студена вода. Това ще помогне за премахване на излишното нишесте и прах, а също така ще направи ориза по-пухкав след готвене.

СЪВЕТ #2 За да придадете на червения ориз по-богат вкус и аромат, можете да добавите малко сол, дафинов лист или други подправки по ваш вкус към водата за готвене.

СЪВЕТ #3 След като червеният ориз е сварен, оставете го да престои известно време покрит, за да може парата да се влее в него и да стане още по-ароматен.

Източник: www.healthshots.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *