Без категория

Чай от джинджифил мед и лимон как се прави, полза за здравето

Полезно ли е да се пие чай от джинджифил с мед и лимон? Как се прави, по колко и кога трябва да се приема

чай от джинджифил

Джинджифилът е многогодишно растение с произход от Югоизточна Азия и повечето от нас го предпочитат като чай от джинджифил с мед и лимон. Когато чуем джинджифил, се сещаме само за неговото грудково и удължено коренище, което смътно прилича на възлести пръсти, покрити с тънка кожа. Това е частта от растението, която се яде. Правилно е да се нарича коренище, а не корен, тъй като това е деформирана подземна издънка, от която истинската коренова система се простира в почвата. А надземната част е тънко право стъбло с удължени, заострени листа. По време на периода на цъфтеж на върха му се появява бледорозово и красиво съцветие.

Джинджифилът като растение е непретенциозен, но изисква топъл климат и се отглежда главно в тропически и субтропични райони: Индия, Китай и други страни от Югоизточна Азия. Оттам узрелите коренища се изнасят по целия свят, пресни и сушени.

Самият джинджифил на прах е много популярен като подправка и е част от добре познатото къри. Джинджифилът се използва също за приготвяне на сладка и захаросани плодове, а също така може и да се маринова.

В кисело състояние, заедно с уасабито, той се превърна в неразделна добавка към рула, суши и други японски ястия. Натрошеното коренище придобива характерния си ален цвят благодарение на добавянето на хранителни оцветители: естествени (сок от цвекло, червено вино) или изкуствени.

Разбира се, предпочитание трябва да се даде на продукт с естествен състав, особено след като багрилото по никакъв начин не влияе на вкуса – добавя се само, за да стане по-атрактивно. Идеалният вариант е маринован джинджифил без никакви багрила. Точно това се сервира в най-добрите японски суши барове.

За какво е полезен джинджифилът

По хранителна стойност джинджифилът с право може да се класифицира като диетичен и нискокалоричен продукт, тъй като 100 грама съдържат само 80 kcal и около 17,8 g въглехидрати. А концентрацията на витамини, микро- и макроелементи е впечатляваща. Пресният корен съдържа:

  • витамини от групи Е, К и С, по-голямата част от спектъра на витамин В;
  • мед, желязо, калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, манган и селен;
  • етерични масла и незаменими аминокиселини.

Въпреки това, основната активна съставка в джинджифила, отговорна за неговия остър вкус и характерен тръпчив мирис, е гингеролът, растителен алкалоид с противовъзпалителни и аналгетични свойства.

Учените активно изследват ефектите на джинджифила върху човешкото здраве

В момента няма точни резултати в цифри и факти, но научните наблюдения показват, че благодарение на набор от полезни вещества, продуктът не само подпомага дейността на организма, но също така може:

  • да бъде полезен при настинки и ОРВИ, главно поради противовъзпалителния ефект на гингерола, плюс витамини и минерали, които спомагат за укрепване на имунната система;
  • помага за понижаване на нивата на кръвната захар , което прави джинджифила добра здравна помощ за тези с диабет тип 2 и наднормено тегло;
  • помага в борбата срещу заболявания, причинени от патогенни микроорганизми (гингивит, пародонтоза, кандидоза и др.), тъй като има комбиниран противогъбичен и антибактериален ефект;
  • подобрява работата на стомашно-чревния тракт, ускорява метаболизма, помага при нарушения на храносмилателната система, облекчават гаденето и подуването на корема;
  • помага за облекчаване на възпалителни процеси (продуктът е полезен за облекчаване на симптомите на артрит и артроза, увеличаване на подвижността на ставите);
  • действат върху кръвта като разредител, помагайки за намаляване на кръвното налягане и укрепване на сърдечно-съдовата система , което е полезно за предотвратяване на инфаркти и инсулти;
  • намалява риска от тумори;
  • помага за защита на нервната система, служи като средство за предотвратяване на болестта на Алцхаймер и подобряват когнитивните способности;
  • облекчаване на болката в зъбите и мускулите, намаляване на болката по време на менструация поради анестетичните свойства, които има;
  • подобрява работата на пикочно-половата система (в традиционната медицина се счита за естествен афродизиак).

Много хора вярват, че пресният джинджифил осигурява най-големи ползи за здравето, тъй като термичната обработка (печене или варене) унищожава важни микроелементи. Това може изобщо да не е вярно, защото всичко зависи от температурата и продължителността на лечението, както и от чувствителността на различните вещества към него. Някои витамини и растителни вещества, напротив, стават по-биоактивни след термична обработка.

Освен това, поради специфичния вкус, не всеки харесва свежия продукт. Но дори изсушеният, маринован или захаросан джинджифил си остава много полезен. Можете да го консумирате като бърза и питателна закуска или здравословна алтернатива на висококалоричните десерти.

Корен от джинджифил: противопоказания, колко можете да ядете на ден

Въпреки всичките си безспорни полезни качества, джинджифилът, както всеки друг продукт, има редица противопоказания.

Струва си да го ограничите или напълно да го премахнете от диетата, ако:

  • имате алергични реакции или индивидуална непоносимост;
  • артериална хипотония – патология, която причинява намаляване на кръвното налягане. В този случай рязък скок на кръвното налягане може да доведе до замаяност, замъглено зрение и дори припадък. Подобни симптоми могат да се появят при комбиниране на хранителни добавки, които съдържат джинджифил и антихипертензивни лекарства, предписани за хипертония;
  • има наранявания или заболявания на устната кухина и стомашната лигавица, например гастрит, колит или язви. В този случай пикантният продукт може да предизвика дразнене, което да доведе до болка и дискомфорт.

Ако имате и най-малкото съмнение, по-добре е да не поемате рискове и да се консултирате с лекар.

Джинджифил с лимон и мед за имунитет и настинки: как се приготвя и приема

Лечебните средства не винаги са безвкусни. Пример за това е джинджифил с лимон и мед. Дори претенциозните гастрономи харесват тази комбинация от вкусове. Смес от джинджифил, мед и лимон укрепва имунната система, облекчава симптомите на ОРВИ и има редица други полезни свойства. Нека разберем защо е полезен този народен лек, как да го приготвите, на кого се препоръчва и на кого не.

Ползите и вредите от джинджифил с лимон и мед

Чаят с лимон и мед е познат на мнозина. Това е първият домашен лек срещу грип и настинка. А ако добавите джинджифил към мед и лимон, лечебните свойства на напитката ще се увеличат многократно. Този чай:

  • облекчава възпалението;
  • помага в борбата с вируси и бактерии;
  • облекчава кашлицата;
  • намалява интоксикацията на организма.

Кога може да помогне чай с джинджифил, мед и лимон?

Смес от мед, лимон и джинджифил помага при лечение на настинки:

  • грип, парагрип, риновирус, коронавирус, аденовирус и други инфекции;
  • бронхит, трахеит, ларингит;
  • тонзилит и хроничен тонзилит.

Това здравословно и вкусно лекарство не само лекува, но и предотвратява развитието на ОРВИ и обостряне на хронични заболявания на дихателните пътища и УНГ-органите.

В допълнение, смес от джинджифил с мед и лимон има полезни свойства, които не са свързани с респираторните заболявания.

Приема се за следните цели:

  • Облекчаване на чувството на гадене и позивите за повръщане (например при повръщане по време на пътуване).
  • Намалено кръвно налягане.
  • Нормализиране на изпражненията при бактериален ентерит.
  • Стимулиране отделянето на жлъчка и профилактика на холелитиаза.
  • Нормализиране на метаболитните процеси: понижаване на кръвната захар и борба с наднорменото тегло. В такива случаи отварата се приготвя без мед, само от джинджифил и лимон.
  • Подобряване състоянието на кожата – за целта сместа се използва външно.

Когато използвате народни средства, важно е да не забравяте, че те само допълват основното лечение. Нито един народен лек не може да гарантира същия резултат като лекарства с доказана ефективност. В допълнение, концентрацията на активното вещество в природните продукти често не е достатъчна за постигане на желания терапевтичен ефект. Поради липсата на стандартизация на условията на отглеждане и други приети стандарти на фармацевтичните практики, джинджифилът и лекарствените форми, базирани на него, остават в нишата на спомагателната симптоматична терапия, която може да допълни лекарственото лечение.

Интересни факти за джинджифила

През Средновековието, когато джинджифилът е донесен за първи път в Европа, той е струвал теглото си в злато и е бил използван като лекарство. Смятало се е за ефективно срещу много болести, включително и чума.

И имаше всички основания за това, защото негов съперник по съдържание на витамини, минерални соли, незаменими аминокиселини, полиненаситени мастни киселини и други биологично активни вещества може би може да бъде само женшенът.

Съдържа много аскорбинова киселина, което веднага позволява да се класифицира като антиоксидантен продукт, който се бори с възпалителни заболявания, онкология и стареене.

Съдържа около 415 мг калий и около 43 мг магнезий на 100 г, поради което е полезен за лечебно и профилактично хранене на пациенти с атеросклероза, артериална хипертония, коронарна артериална болест и други сърдечни заболявания.

Групата на витамините от група В е широко представена в джинджифила и този факт е важен за тези, които искат да укрепят нервната система, да подобрят паметта и да повдигнат настроението си.

Дори в едно сухо коренище има около 3% етерични масла, като 2/3 от тях са органични съединения от класа на терпените, цингиберени, а 1/3 са цинеол, камфен, борнеол и др. Всички те се борят със симптомите на грип и други остри респираторни вирусни инфекции и затова джинджифилът се използва от древни времена за профилактика и лечение на настинки , като не само се добавя към храни и напитки, но и се правят инхалации с него.

В рецептите на алтернативната медицина се използва за облекчаване на болки при мигрена , ревматизъм, артрит и др

Пациентите със затлъстяване не само не трябва да се страхуват от този продукт, защото съдържа само 80 kcal на 100 грама, но и да го включват в диетата възможно най-често, тъй като премахва вредния холестерол и нормализира метаболизма на мазнините.

Парещият вкус на джинджифила се дължи на наличието на фенолоподобно вещество, гингерол, което може да облекчи пристъпи на морска болест, токсикоза при бременни жени и да успокои диарията, като за тези цели може да се използва в детска възраст след една година.

БОРИНАЛ ПАСТИЛИ 2+1

Източници: www.healthline.com, www.health.harvard.edu, www.bbcgoodfood.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *