Кисел вкус в устата
Усещане за кисел вкус в устата може да се появи след ядене на храна или сутрин при събуждане от сън
Но понякога усещането на кисел вкус в устата може да показва по-сериозни здравословни проблеми. В тази статия ще научите какво причинява кисел вкус в устата и как да се отървете от него.
Симптоми и видове „нюанси“ на кисел вкус
Всяко изкривяване на вкуса в медицината се нарича дисгеузия. Вкусът на киселo най-често се различава в различни нюанси, чрез които може да се определи причината за този симптом.
Кисело-горчиво
Този послевкус често се свързва с хранително поведение и възниква поради:
- ядене на големи количества „лоша“ храна преди лягане (нещо мазно, пържено или прекалено солено);
- хранителна непоносимост, алергия или свръхчувствителност към определени храни;
- прием на определени лекарства, като антибиотици.
Сладко и кисело
Този вкус може да показва:
- смущения във функционирането на централната нервна система;
- различни заболявания на храносмилателния тракт;
- химическо отравяне;
- проблеми със зъбите;
- повишена кръвна захар поради консумация на сладки храни.
Този симптом често се проявява при пушачи, които внезапно отказват цигарите. Причината е увеличаване броя на патогенните микроби в устната кухина.
Солено и кисело
Това изкривяване на вкуса може да е симптом на следните проблеми:
- възпаление в слюнчените жлези;
- УНГ заболявания;
- Синдром на Сьогрен (автоимунно заболяване, засягащо екзокринните жлези).
Кисело-метален
Причините за вкус на метал и киселина в устата могат да бъдат:
- заболявания на устната кухина (кариес, пародонтит, гингивит);
- ранен стадий на диабет;
- хормонален дисбаланс при жените (бременност, менопауза);
- анемия;
- кървяща язва.
Възможни причини за кисел вкус в устата
Нека разгледаме по-подробно причините и механизмите на произхода на кисел вкус в устата.
Смущения в стомашно-чревния тракт
Една от честите причини за повишена киселинност в устната кухина е така нареченият гастроезофагеален рефлукс, нарушение, при което храната се връща от стомаха обратно в хранопровода. Обикновено долният езофагеален сфинктер предотвратява отделянето на стомашен сок.
Дисфункцията на сфинктера прави слюнката по-кисела поради неправилно блокиране на стомашната киселина, причинявайки кисел вкус. Гастроезофагеалният рефлукс често се свързва с ядене на твърде мазни или прекалено пикантни храни, големи количества цитрусови плодове, алкохол, кафе или тютюн, а също така възниква от нерви на фона на стресова ситуация.
В допълнение, кисел вкус в устата може да се дължи на гастрит, хиатална херния, стомашни язви и някои други нарушения в стомашно-чревния тракт.
Дехидратация
Дехидратацията на тялото поради голяма екскреция на течности води до намаляване производството на слюнка. Това състояние се нарича ксеростомия или синдром на сухота в устата и е придружено, освен от сухота, и от лепкавост и киселинно усещане в устата.
Тютюнопушене
Неприятният кисел вкус в устата на пушачите се свързва с никотина, присъстващ в цигарения дим. Заради това намалява вкусовата чувствителност, което води до дисгеузия, която се проявява с горчив или кисел вкус в устата.
Проблеми със зъбите
Лошата хигиена на устната кухина, зъбният камък, кариесът и отворените джобове на венците, където храната може да се заклещи и вкисне, също причиняват кисел вкус в устата.
Инфекции или заболяване
Вирусните инфекции, включително остри респираторни вирусни инфекции, тонзилит и синузит, както и гъбични инфекции (например млечница и стоматит) могат да причинят кисел вкус на небцето, гърлото и корена на езика. Това се дължи на патогенни микроби, които присъстват в слюнката и слузта на пациента.
Лекарства
Много антибиотици и антихистамини могат да причинят по-висока киселинност в устата като страничен ефект. Това се дължи на промени в микрофлората на чревната лигавица, храносмилателния тракт и устната кухина.
Старост
С напредване на възрастта чувствителността на вкусовите рецептори на езика се нарушава и може измамно да предложи нови усещания, включително и за нещо кисело в устата.
Недостиг на цинк
Цинкът е минерал, който влиза в състава на повече от 300 ензима и хормона, осигуряващи протичането на важни жизнени процеси в организма. Той регулира вкусовите възприятия. Затова наличието на кисел вкус в устата може да означава недостатъчен прием на цинк в организма. Това може да се дължи както на липсата му в храната, така и на лошо усвояване поради напреднала възраст или поради прием на някои лекарства (тиазидни диуретици, каптоприл, пенициламин и др.)
Кисел вкус при бременност и други състояния на женското тяло
Хормоналните промени в организма, настъпили по време на бременност или менопауза, също могат да причинят образуването на кисела среда в устната кухина. Това се дължи на промени в нивата на хормоните. Освен това по време на бременност имунитетът на жената пада рязко и могат да се появят киселини, придружени от кисело усещане в устата.
Някои други причини за кисел вкус в устата
Те включват:
➤ Нараняване, операция или тумор в областите на мозъка, отговорни за възприемането на вкуса;
➤ Неврологични патологии (деменция, парализа на Бел, епилепсия, множествена склероза);
➤ Лъчева терапия, използвана за лечение на рак на главата и шията, което може да увреди слюнчената тъкан и да причини кисел вкус в устата;
➤ Замърсена околна среда (например олово);
➤ Някои състояния, които не са напълно разбрани, като синдром на борови ядки или синдром на парене в устата.
Диагностика
Ако човек е сериозно загрижен за появата на кисело усещане в устата, особено ако то не изчезва дълго време и е придружено от симптоми като: бяло покритие на езика, киселини, гадене, тогава не трябва самолекува, по-добре е да се консултира със специалист: личен лекар, гастроентеролог, зъболекар и УНГ. Само лекар може да постави правилната диагноза и да определи метода на лечение на това състояние. За да се идентифицира факторът, който провокира образуването на вкус, се използват следните диагностични методи:
➦ Ултразвуково изследване на вътрешни органи (ехография);
➦ Ендоскопия или стомашно сондиране (EGD);
➦ Рентгенография с компютърна томография;
➦ Преглед на устната кухина от стоматолог и специалист УНГ.
Лечение и профилактика на кисел вкус в устата
Предотвратяването и лечението на този вариант на дисгеузия зависи пряко от причината за това.
За да премахнете киселия вкус в устата, първо трябва да се:
Подобри храносмилането
Не преяждайте вечер, избягвайте храни, които дразнят стомаха и могат да доведат до високи нива на киселинен рефлукс, като: домати, цитрусови плодове, кофеин, шоколад, газирани напитки. Яжте малки порции 5-6 пъти на ден. Избягвайте пушени, солени, мазни храни и алкохол, а също така намалете приема на кафе, чай, горчиви и кисели храни.
Да се пие повече вода
Пиенето на много вода може да помогне за неутрализиране на киселинната среда в устата. При нормално тегло се препоръчва да се пие 25-30 мл течност на 1 кг телесно тегло, средно това е 1,5-2 литра течност на ден.
Подобрено слюноотделяне
За да увеличите производството на слюнка и да премахнете неприятния кисел вкус, свързан със сухота в устата, можете да дъвчете дъвка без захар.
Прием на витамини и минерали
Промяна на диетата, добавянето на мултивитамини и минерални комплекси в случай на дефицит може да помогне за облекчаване на киселинността в устата. За да се премахне дефицитът на цинк, се препоръчва да се въведат в диетата ядки (фъстъци), бобови растения, сусам, тиквени семки и какао.
Сменете лекарствата
След спиране на лекарството вкусовите усещания трябва да се нормализират. Ако трябва да използвате някаква лекарствена терапия за дълго време, можете да опитате да замените лекарството с алтернативно или друго, което има по-малко изразени странични ефекти.
Откажете алкохола и тютюна
Установено е, че в рамките на две седмици след отказване от пушенето можете да се отървете от изкривяванията на вкуса и да възстановите нормалните усещания в устата. Обичайната консумация на алкохол и прекалено честото пушене на цигари може да има дългосрочни отрицателни ефекти върху цялостното ви здраве и киселият вкус в устата може да е само началото.
Осигурете правилна грижа за устната кухина
Необходимо е внимателно да следите зъбите, да ги миете поне два пъти на ден в продължение на 2-5 минути, да ги изплаквате с антибактериални течности, да използвате конец за зъби и клечка за зъби за почистване на междузъбните пространства. Посещавайте редовно зъболекаря за прегледи, професионално почистване на зъбите и навременни проблеми със зъбите и венците.
Заключение
Може да има много причини за кисел вкус в устата. Усещането за вкус може да се нормализира, след като смените лекарството си, възстановите се от грип, отървете се от млечница, имате бебе, лекувате диагностициран ГЕРБ или спрете да пушите. Понякога е достатъчно просто да сте по-отговорни към хигиената на зъбите и да посетите зъболекар. Ако тези препоръки не помогнат и постоянно усещате кисел вкус в устата си, трябва да се консултирате с терапевт или по-тесен специалист, да се изследвате, да преминете подходяща диагностика и да получите адекватно лечение.
Защо се появява кисел вкус в устата след хранене?
Като начало си струва да преразгледате ежедневната си диета, тъй като причината за кисело усещане може да бъде консумацията на твърде много кисели плодове или зеленчуци, както и сладкиши.
Защо имам кисел вкус в устата си след ядене на нещо сладко?
Киселият вкус след сладкиши на първо място сигнализира за спешна необходимост да промените диетата си, премахвайки солени, пикантни и пържени храни.
Има ли определени храни, които причиняват кисел вкус в устата?
Такива усещания винаги се появяват след консумация на кисели храни. Това могат да бъдат лимони, портокали и други цитрусови плодове, както и кисели плодове, плодове и зеленчуци. В допълнение, солени, пикантни и пържени храни, които дразнят стомаха, също могат да причинят кисел вкус в устата.
Източници: www.relainstitute.com, www.verywellhealth.com, health.clevelandclinic.org