Публикации

Кисел вкус в устата

кисел вкус в устата

Усещане за кисел вкус в устата може да се появи след ядене на храна или сутрин при събуждане от сън

кисел вкус в устата

Но понякога усещането на кисел вкус в устата може да показва по-сериозни здравословни проблеми. В тази статия ще научите какво причинява кисел вкус в устата и как да се отървете от него.

Симптоми и видове „нюанси“ на кисел вкус 

Всяко изкривяване на вкуса в медицината се нарича дисгеузия. Вкусът на киселo най-често се различава в различни нюанси, чрез които може да се определи причината за този симптом. 

Кисело-горчиво

Този послевкус често се свързва с хранително поведение и възниква поради:

  • ядене на големи количества „лоша“ храна преди лягане (нещо мазно, пържено или прекалено солено);
  • хранителна непоносимост, алергия или свръхчувствителност към определени храни;
  • прием на определени лекарства, като антибиотици.

Сладко и кисело

Този вкус може да показва:

  • смущения във функционирането на централната нервна система;
  • различни заболявания на храносмилателния тракт;
  • химическо отравяне;
  • проблеми със зъбите;
  • повишена кръвна захар поради консумация на сладки храни.

Този симптом често се проявява при пушачи, които внезапно отказват цигарите. Причината е увеличаване броя на патогенните микроби в устната кухина. 

Солено и кисело

Това изкривяване на вкуса може да е симптом на следните проблеми:

  • възпаление в слюнчените жлези;
  • УНГ заболявания;
  • Синдром на Сьогрен (автоимунно заболяване, засягащо екзокринните жлези).

Кисело-метален

Причините за вкус на метал и киселина в устата могат да бъдат:

  • заболявания на устната кухина (кариес, пародонтит, гингивит);
  • ранен стадий на диабет;
  • хормонален дисбаланс при жените (бременност, менопауза);
  • анемия;
  • кървяща язва.

Възможни причини за кисел вкус в устата 

Нека разгледаме по-подробно причините и механизмите на произхода на кисел вкус в устата.

Смущения в стомашно-чревния тракт

Една от честите причини за повишена киселинност в устната кухина е така нареченият гастроезофагеален рефлукс, нарушение, при което храната се връща от стомаха обратно в хранопровода. Обикновено долният езофагеален сфинктер предотвратява отделянето на стомашен сок.

Дисфункцията на сфинктера прави слюнката по-кисела поради неправилно блокиране на стомашната киселина, причинявайки кисел вкус. Гастроезофагеалният рефлукс често се свързва с ядене на твърде мазни или прекалено пикантни храни, големи количества цитрусови плодове, алкохол, кафе или тютюн, а също така възниква от нерви на фона на стресова ситуация.

В допълнение, кисел вкус в устата може да се дължи на гастрит, хиатална херния, стомашни язви и някои други нарушения в стомашно-чревния тракт.

Дехидратация 

Дехидратацията на тялото поради голяма екскреция на течности води до намаляване производството на слюнка. Това състояние се нарича ксеростомия или синдром на сухота в устата и е придружено, освен от сухота, и от лепкавост и киселинно усещане в устата.

Тютюнопушене

Неприятният кисел вкус в устата на пушачите се свързва с никотина, присъстващ в цигарения дим. Заради това намалява вкусовата чувствителност, което води до дисгеузия, която се проявява с горчив или кисел вкус в устата.

Проблеми със зъбите

Лошата хигиена на устната кухина, зъбният камък, кариесът и отворените джобове на венците, където храната може да се заклещи и вкисне, също причиняват кисел вкус в устата. 

Инфекции или заболяване 

Вирусните инфекции, включително остри респираторни вирусни инфекции, тонзилит и синузит, както и гъбични инфекции (например млечница и стоматит) могат да причинят кисел вкус на небцето, гърлото и корена на езика. Това се дължи на патогенни микроби, които присъстват в слюнката и слузта на пациента. 

Лекарства

Много антибиотици и антихистамини могат да причинят по-висока киселинност в устата като страничен ефект. Това се дължи на промени в микрофлората на чревната лигавица, храносмилателния тракт и устната кухина. 

Старост 

С напредване на възрастта чувствителността на вкусовите рецептори на езика се нарушава и може измамно да предложи нови усещания, включително и за нещо кисело в устата. 

Недостиг на цинк 

Цинкът е минерал, който влиза в състава на повече от 300 ензима и хормона, осигуряващи протичането на важни жизнени процеси в организма. Той регулира вкусовите възприятия. Затова наличието на кисел вкус в устата може да означава недостатъчен прием на цинк в организма. Това може да се дължи както на липсата му в храната, така и на лошо усвояване поради напреднала възраст или поради прием на някои лекарства (тиазидни диуретици, каптоприл, пенициламин и др.)

Кисел вкус при бременност и други състояния на женското тяло 

Хормоналните промени в организма, настъпили по време на бременност или менопауза, също могат да причинят образуването на кисела среда в устната кухина. Това се дължи на промени в нивата на хормоните. Освен това по време на бременност имунитетът на жената пада рязко и могат да се появят киселини, придружени от кисело усещане в устата. 

Някои други причини за кисел вкус в устата

Те включват:

➤ Нараняване, операция или тумор в областите на мозъка, отговорни за възприемането на вкуса;

➤ Неврологични патологии (деменция, парализа на Бел, епилепсия, множествена склероза);

➤ Лъчева терапия, използвана за лечение на рак на главата и шията, което може да увреди слюнчената тъкан и да причини кисел вкус в устата;

➤ Замърсена околна среда (например олово);

➤ Някои състояния, които не са напълно разбрани, като синдром на борови ядки или синдром на парене в устата.

Диагностика 

Ако човек е сериозно загрижен за появата на кисело усещане в устата, особено ако то не изчезва дълго време и е придружено от симптоми като: бяло покритие на езика, киселини, гадене, тогава не трябва самолекува, по-добре е да се консултира със специалист: личен лекар, гастроентеролог, зъболекар и УНГ. Само лекар може да постави правилната диагноза и да определи метода на лечение на това състояние. За да се идентифицира факторът, който провокира образуването на вкус, се използват следните диагностични методи:

➦ Ултразвуково изследване на вътрешни органи (ехография);

➦ Ендоскопия или стомашно сондиране (EGD);

➦ Рентгенография с компютърна томография;

➦ Преглед на устната кухина от стоматолог и специалист УНГ.

Лечение и профилактика на кисел вкус в устата

Предотвратяването и лечението на този вариант на дисгеузия зависи пряко от причината за това. 

За да премахнете киселия вкус в устата, първо трябва да се:

Подобри храносмилането

Не преяждайте вечер, избягвайте храни, които дразнят стомаха и могат да доведат до високи нива на киселинен рефлукс, като: домати, цитрусови плодове, кофеин, шоколад, газирани напитки. Яжте малки порции 5-6 пъти на ден. Избягвайте пушени, солени, мазни храни и алкохол, а също така намалете приема на кафе, чай, горчиви и кисели храни.

Да се пие повече вода

Пиенето на много вода може да помогне за неутрализиране на киселинната среда в устата. При нормално тегло се препоръчва да се пие 25-30 мл течност на 1 кг телесно тегло, средно това е 1,5-2 литра течност на ден. 

Подобрено слюноотделяне

За да увеличите производството на слюнка и да премахнете неприятния кисел вкус, свързан със сухота в устата, можете да дъвчете дъвка без захар.

Прием на витамини и минерали

Промяна на диетата, добавянето на мултивитамини и минерални комплекси в случай на дефицит може да помогне за облекчаване на киселинността в устата. За да се премахне дефицитът на цинк, се препоръчва да се въведат в диетата ядки (фъстъци), бобови растения, сусам, тиквени семки и какао. 

Сменете лекарствата

След спиране на лекарството вкусовите усещания трябва да се нормализират. Ако трябва да използвате някаква лекарствена терапия за дълго време, можете да опитате да замените лекарството с алтернативно или друго, което има по-малко изразени странични ефекти.

Откажете алкохола и тютюна

Установено е, че в рамките на две седмици след отказване от пушенето можете да се отървете от изкривяванията на вкуса и да възстановите нормалните усещания в устата. Обичайната консумация на алкохол и прекалено честото пушене на цигари може да има дългосрочни отрицателни ефекти върху цялостното ви здраве и киселият вкус в устата може да е само началото.

Осигурете правилна грижа за устната кухина

Необходимо е внимателно да следите зъбите, да ги миете поне два пъти на ден в продължение на 2-5 минути, да ги изплаквате с антибактериални течности, да използвате конец за зъби и клечка за зъби за почистване на междузъбните пространства. Посещавайте редовно зъболекаря за прегледи, професионално почистване на зъбите и навременни проблеми със зъбите и венците.  

Заключение

Може да има много причини за кисел вкус в устата. Усещането за вкус може да се нормализира, след като смените лекарството си, възстановите се от грип, отървете се от млечница, имате бебе, лекувате диагностициран ГЕРБ или спрете да пушите. Понякога е достатъчно просто да сте по-отговорни към хигиената на зъбите и да посетите зъболекар. Ако тези препоръки не помогнат и постоянно усещате кисел вкус в устата си, трябва да се консултирате с терапевт или по-тесен специалист, да се изследвате, да преминете подходяща диагностика и да получите адекватно лечение.

Защо се появява кисел вкус в устата след хранене?

Като начало си струва да преразгледате ежедневната си диета, тъй като причината за кисело усещане може да бъде консумацията на твърде много кисели плодове или зеленчуци, както и сладкиши.

Защо имам кисел вкус в устата си след ядене на нещо сладко?

Киселият вкус след сладкиши на първо място сигнализира за спешна необходимост да промените диетата си, премахвайки солени, пикантни и пържени храни. 

Има ли определени храни, които причиняват кисел вкус в устата? 

Такива усещания винаги се появяват след консумация на кисели храни. Това могат да бъдат лимони, портокали и други цитрусови плодове, както и кисели плодове, плодове и зеленчуци. В допълнение, солени, пикантни и пържени храни, които дразнят стомаха, също могат да причинят кисел вкус в устата.

Източници: www.relainstitute.com, www.verywellhealth.com, health.clevelandclinic.org

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *