Публикации

Колко сън ви трябва, за да не загубите здравето и парите си?

Всеки има нужда от сън. Безсънието е опасно, а недоспиването води след себе си още по-опасни състояния от умората

Почти 50% от работещите не спят достатъчно през делничните дни. А това води до слабост, главоболие, раздразнителност, понижен имунитет и дори увеличава риска от рак. Как можете да разберете дали спите достатъчно?

Нормите на съня варират от човек на човек и се колебаят от 4 до 12 часа на ден. Ако не спите достатъчно, рискувате да съсипете имунитета, което ще доведе до увеличаване на случаите на инфекциозни заболявания и дори ще увеличи риска от рак.

Липсата на сън вреди на хората и държавата

Защо не трябва да се вземе предвид съветът „спи по-малко, за да свършиш повече“? А кои са основните признаци, че спите достатъчно? Това обяснява сомнологът, доктор на медицинските науки, професор Роман Бузунов.

Професор Роман Бузунов

Според скорошно проучване почти половината от работещите (48%) не спят достатъчно през делничните дни. Всеки четвърти (24%) в това състояние оценява ефективността си на 50%, всеки трети – на 51-75% от представянето си през деня, за разлика от хората, които са успели да спят достатъчно. Експертите също изчислиха потенциалния размер на надплащанията, които работодателите са принудени да направят за неефективно прекараното работно време на служители, лишени от сън. Надплащанията възлизат средно на около 2 милиарда евро на месец за почти цяла Европа…

Какво се случва ако пожертвате съня?

„Човекът е единственото живо същество, което е способно да пожертва съня в името на някои свои цели“, казва д-р Бузунов. „Мнозина дори са сигурни, че като намалят времето за сън, могат да постигнат повече в живота.“ Но ограничаването на съня, особено за дълго време, е като теглене на банков заем: все пак трябва да го върнете и то с лихва.

Ограничаването на съня може да помогне само в краткосрочен план

Въпреки че липсата на сън предизвиква най-неприятните симптоми от първия ден (човек се чувства зле, може да изпита главоболие и слабост), продължителното безсъние е изпълнено с по-сериозни последици. Имунитетът се влошава, което води до увеличаване на случаите на инфекциозни заболявания и дори увеличава риска от рак. Метаболитните процеси на човек са нарушени, което е причина за затлъстяване и диабет. Увеличава се честотата на сърдечно-съдовите и неврологични усложнения. Или иначе казано – ще спечелите пари, но заради влошеното здраве може да похарчите двойно повече.

Друг важен момент. На определен етап от липсата на сън висшите функции на нервната система започват да страдат. Това е анализ, прогноза, оценка на ситуацията, разбиране на другите хора. Което е изключително важно, включително и за ръководния персонал, който взима решения. Ами ако подпишете десетгодишен договор за милиони и кажете нещо грешно?

Но най-тъжното е, че човек, който вече взема неефективни решения, се заблуждава, че не са

Има един такъв виц: Може ли една жена да направи мъжа милионер? Да, може би, ако преди това е бил милиардер. И така, положението с безсънието е подобно. Може ли безсънието да направи човек милионер? Да, може би, ако преди е бил милиардер. Бил Клинтън прави подобно признание: „Най-глупавите решения, които съм взимал, бяха, когато бях лишен от сън.“

Още по-трагичните последици от липсата на сън са свързани с увеличаване на пътнотранспортните произшествия, причинени от заспиване зад волана.

Възможно ли е да се наспим след 4 часа сън?

Така стигаме до логичния въпрос: какво да правим? – казва експертът. – Наспете се! Спете толкова, колкото имате нужда. Веднага възниква следващият въпрос: колко е необходимо? „15-минутното правило“ ще ви помогне да разберете това: заспивате 15 минути след като си легнете, през нощта се събуждате не повече от 15 минути, а сутрин след събуждане са ви достатъчни 15 минути, за да се върнете към нормалния живот. Можете също така да добавим, че ако сънят е достатъчен и освежаващ, тогава през деня не изпитвате сънливост.

Индивидуалните норми варират от 4 до 12 часа. Повечето богати и известни хора обичат да повтарят: ако спите малко, ще постигнете много. Да, има хора, които по своята същност са малко спящи, които се нуждаят от малко сън. Да вземем за пример Том Форд, моден дизайнер и режисьор.

След като напуска Нюйоркския университет, за да преследва кариера в модния дизайн, Том Форд бързо получава позиция като директор по дизайна в Gucci. Под негово ръководство стойността на Gucci нараства с 90 процента.

Той не отдава този успех на талант, а казва, че се дължи на енергията му. Трябва да е доста интензивна, като се има предвид, че Форд спи само три часа на нощ.

Да се следваме неговия пример е същото като да кажем: нека дишаме по-малко или да пием по-малко вода. Например Айнщайн е спал 10-11 часа и казва, че е прекарал една трета от живота си в сън.

Следователно трябва да се придържате към нормата, която ви подхожда.

Как да поддържаме нормата на сън?

Опитайте се да следвате рутина и да не спите през почивните дни. Не прибягвайте до стимуланти – чай, кафе, енергийни напитки, които могат да повишат бдителността, но след това ще влошат съня. Ако спите добре, тогава няма да имате нужда от тях. Поне 6-8 часа преди сън не бива да ги консумирате.

Не забравяйте за редовната физическа активност. За добър сън са достатъчни 30-40 минути на ден високоинтензивни тренировки или 45 минути – 1,5 часа бързо ходене.

Напълно банални неща, но изключително ефективни по отношение на подобряване качеството на съня.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *