Без категория

Невролог назова симптомите на прединсултно състояние

Инсултът е патология, която плаши мнозина. И не толкова рискът от смърт, колкото възможната инвалидност след това

Прединсултно състояние:

как да не пропуснем опасността от мозъчен инцидент

В същото време, понякога човек, малко преди атаката, може да изпита редица характерни симптоми, които самият той често пренебрегва. Въпреки че могат да сигнализират за прединсултно състояние, не им се обръща внимание. Какво си струва да разгледаме, на какво да обърнем внимание и кои симптоми да запомним, обяснява невроложката Мария Бехер.

Инсултът или острият мозъчно-съдов инцидент (ОНМК) е сериозна мозъчно-съдова патология, която е на трето място сред причините за смъртност в света! Апокалиптичната катастрофа в мозъчното кръвообращение може да настъпи поради две причини.

Д-р Мария Бехер

Първият е запушване на съда, което води до остра исхемия (липса на кръвоснабдяване) и, като следствие, недостатъчно хранене на мозъчната тъкан, последвано от смърт на мозъчната област. Това състояние се нарича исхемичен инсулт или мозъчен инфаркт.

Втората причина е разкъсване на съд и, като следствие, изливане на кръв в мозъчната тъкан, последвано от смърт на мозъчната тъкан. Това се нарича хеморагичен инсулт.

ОНМК е „лидер“ сред причините за инвалидност – трайна загуба на работоспособност при възрастното население. Ето защо е толкова важно да се познават рисковите фактори за развитието на това заболяване и предупредителните признаци, които идват малко преди да се случи съдов инцидент.

Рискови фактори за инсулт

Основният рисков фактор за развитието на остър мозъчно-съдов инцидент е артериалната хипертония, особено нейното кризисно протичане. Именно високото кръвно налягане най-често води до инсулт, инвалидност и смърт. Навременната корекция на кръвното налягане е необходима мярка за предотвратяване на остра исхемия.

Друг фактор е наднорменото тегло и заседналият начин на живот, което също може да доведе до съдови катастрофи: инфаркти и инсулти. Следователно, нормализирането на физическата активност и борбата с излишните килограми е постижим принос за всеки от нас, в името на собственото ни здраве.

Друга причина са различни патологии на сърцето и кръвоносните съдове. Ето защо навременният медицински преглед, ранната диагностика на коронарна болест на сърцето, нарушения на сърдечния ритъм, хипертония, затлъстяване, церебросклероза и други проблеми с тялото са ключът към дълъг и здравословен живот.

При какви симптоми тялото ни „моли за помощ“?

Какви оплаквания могат да бъдат предупредителни признаци за инсулт?

Първо, краткотрайно изтръпване или слабост в ръката или крака, нарушение на говора и асиметрия на лицето могат да бъдат проява на така наречените преходни исхемични атаки (ПИА). ПИА е остро краткотрайно нарушение на мозъчното кръвообращение. С него тялото ни се справя и не води до смърт на част от мозъка. Но това не означава, че ще имаме същия късмет следващия път! Това са предупредителни аларми, при които непременно трябва да се консултирате с лекар, дори ако всички оплаквания и симптоми вече са преминали.

Кратките епизоди на световъртеж, особено тези, придружени с повишено кръвно налягане и загуба на координация, също могат да бъдат предупредителен знак за прединсултно състояние

Дори ако този епизод спре в рамките на няколко часа, човекът забравя за него и си мисли, че е здрав. Това не предпазва от повторен, по-тежък мозъчно-съдов инцидент.

Острото главоболие, особено локално, е признак на проблеми с мозъка или мозъчните съдове. Изисква своевременен медицински преглед и изследвания.

Различни зрителни увреждания могат да бъдат както ранни предупредителни признаци за инсулт, така и прояви на самия инсулт. Ето защо не трябва да се подценяват епизодите на тежко зрително увреждане на едното или двете очи, епизоди на двойно виждане, както и „черни точки или петна” пред очите.

Увреждането или загубата на съзнание е заплашителен знак, който не трябва да остава незабелязан от терапевт, невролог и кардиолог.

Не се шегувайте със здравето си и незабавно се свържете с специалист за медицински преглед, диагностика и по-нататъшно лечение.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *