Публикации

Отрицателни ефекти от стреса върху кожата

Напрегнати рамене, монотонен шум в ушите, неспокоен сън – тялото ни е много креативно, когато иска да сигнализира, че е време за почивка

Ако един стресов период не е последван от фаза на достатъчна релаксация и тялото е постоянно в състояние на стрес, това може да се отрази и на кожата.

Как стресът влияе на най-големия орган в човешкото тяло – кожата, и как можете да помогнете на кожата си по време на особено стресови периоди?

Защо кожата се променя след стрес?

Стресът влияе върху дермата чрез различни механизми. Когато изпитваме пикове на стрес в живота си и те продължават твърде дълго, надбъбречните жлези произвеждат хормона кортизол в изобилие. От своя страна тялото произвежда повече адреналин.

Когато се чувстваме стресирани, кортизолът казва на тялото ни да намали притока на кръв към мускулите, сърцето, белите дробове и мозъка като бърза реакция, за да можем да бягаме, да се бием или да замръзнем. Кожата е тази, която страда най-много от тази тактика на промяна на кръвообращението.

Освен това кортизолът влияе и на имунната система, като намалява защитните сили на кожата и от своя страна активира възпалението. Кортизолът също така повишава нивата на кръвната захар и потиска храносмилателната система, увеличавайки ефекта от стреса върху кожата.

Повишеният стрес стимулира производството на адреналин и кортикостероиди

Това води до увеличаване на сърдечната честота, увеличаване на енергийните резерви и повишаване на кръвното налягане. Въздействайки на кожните рецептори, всички тези фактори причиняват кожни промени.

Как стресът влияе на кожата

Първото нещо, което трябва да знаете за ефектите на стреса върху кожата е, че нервната система и кожата са като сестри, тъй като от момента, в който плодът започне да се формира, те споделят един и същи зародишен слой. Това означава, че всеки стимул, получен от нервната система, се отразява и върху външния вид на кожата.

Влошават се не само кожни заболявания като невродермит или псориазис

Дори здравата кожа страда заедно с вас по време на стрес. Нека да разгледаме най-честите ефекти:

• Сърбеж по кожата. Стресът може да предизвика освобождаването на невропептиди в различни нервни окончания в кожата. Тези химикали са причината, поради която в много случаи може да почувствате сърбеж без видима причина.

Интересното е, че тялото ни реагира на екстремен стрес почти по същия начин, както на ухапване от комар. Хистаминът се освобождава, за да започне възпалителната фаза на заздравяването на рани. Това е придружено от подуване, зачервяване и сърбеж.

Когато сте подложени на силен стрес, кожата ви може да сърби дори и без външни влияния. Това може да причини неконтролируем сърбеж и да увреди кожата ви

• Дехидратация. Кожата изпълнява важна защитна функция. Роговият слой, външният слой на кожата, се състои от кератинизирани клетки, циментирани от липиди и покрити с хидролипиден филм. Този дизайн е бариера срещу нежелано проникване и загуба на влага.

Прекомерният стрес обаче намалява способността на кожната бариера да се регенерира. Тя става пореста, позволявайки на повече влага да се изпари от кожата. Така че, когато сте стресирани, кожата ви може да стане все по-груба и суха.

• Ускорено стареене. Освен предразположението, външните фактори също играят основна роля за това колко бързо се променя кожата. Хронично високите нива на кортизол, причинени от стрес, намаляват еластичността на кожата и нарушават кожната бариерна функция. Резултатът е бръчки, изтъняване на кожата, намалена еластичност и липса на влага. В резултат на това стресът ускорява стареенето на кожата.

• Забавено зарастване на рани. Тялото реагира на хроничния стрес с постоянно повишени нива на кортизол. Но той е предназначен само за краткосрочно повишаване на производителността. Ако има твърде много кортизол в тялото за дълъг период от време, това влошава зарастването на рани.

Пъпки, малки рани, пукнатини – от всичко това кожата ви се възстановява много по-бавно от обикновено

• Пъпки. Коктейлът от хормони, който ни дава емоционалният стрес, допринася за няколко фактора, които увеличават кожните несъвършенства. Първо, може да стимулира производството на себум, което кара кожата да става по-мазна и бактериите да растат по-бързо. Второ, започват възпалителни процеси, което допринася за появата на неестетични гнойни пъпки.

Ако сте предразположени към обриви, външният вид на кожата ви не само може да се влоши под емоционален натиск, но може и да остане такъв за по-дълго време.

• Обостряне на дерматологични заболявания. Стресът обостря непричинените от него дерматологични заболявания като псориазис, розацея, себореен дерматит. Пристъпите на тези патологии стават по-остри и се нормализират, когато човек постигне спокойствие.

Дерматил

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *