Публикации

Най-опасните емоции, които причиняват болести

Кои емоции причиняват най-голяма вреда на здравето? Виновни ли са психосоматичните фактори за наличието на сериозни заболявания?

Оказва се, че човешките емоции могат да се материализират. И някои от тях причиняват максимална вреда на тялото. Ето как се случва това.

Психосоматиката е доста млада наука. Тя се занимава с ефектите на емоциите върху тялото и причините за различни телесни заболявания. Как да разберем този въпрос, след като всеки знае, че емоциите са нематериални? Оказва се, че това е погрешно схващане. Ако човек е нервен, ядосан и раздразнен, при наличието на осезаеми емоции се синтезират хормони, които оказват влияние върху организма като цяло, казва д-р Павел Евдокименко.

Д-р Павел Евдокименко

Човешкото тяло е резултат от дълга еволюция. През цялото то се „адаптира“ към условията на дивата природа. В природата еволюционното значение на силните емоции е да оцелееш. Напада ни хищник – трябва или да се бием, или да избягаме. По това време надбъбречните жлези освобождават вълна от хормони на стреса, които подготвят тялото за битка или бягство. Тези хормони повишават кръвната захар, съдовия тонус и кръвното налягане, като по този начин осигуряват мощен приток на кръв към мускулите по време на битка или бягство. Хормоните активират функциите на сърцето, сгъстяват кръвта и свиват кръвоносните съдове, за да спрат кървенето в ситуация, заради която има рани.

В хормонален смисъл тялото не прави разлика между стрес, провокиран от нападение от хищник, и друг стрес (скандал с жена, мъмрене от шеф). В такава ситуация то започва да се подготвя за битка по същия начин, както при атака на хищник. Кръвното налягане и захарта скачат, кръвоносните съдове се свиват. Всичко това води до появата на различни заболявания.

Коя емоция е най-вредна?

Има естествени емоции, които ни помагат да оцелеем в дивата природа.

Те не са опасни. Но неестествените емоции просто пречат на оцеляването. И представляват опасност за здравето.

Естествените емоции включват безпокойство, страх, гняв, ярост, раздразнение, ревност. Те също ви разболяват, но само когато ги изпитвате твърде често и твърде интензивно. Страхът и безпокойството могат да са причина за гастрит, киселини, язви (стомашни проблеми). Гневът може да причини инсулт или инфаркт. Постоянното дразнене води след себе си болки в лумбалната област. Напрежението и безпокойството причиняват високо кръвно налягане, диабет тип 2 , инфаркт и сгъстяване на кръвта.

Вредно е, когато не се освобождават никакви емоции (това е всяка физическа активност – спорт, разходки)

Неестествените емоции не се освобождават. Следователно, те намаляват способността за оцеляване и провокират сериозни заболявания.

Неестествените емоции включват завист , негодувание и вина.

Вината може да причини остра болка в крака, често свързана с ишиас и възпаление на седалищния нерв. Негодуванието и завистта провокират сериозни заболявания: онкология, артрит , диабет тип 1.

Най-опасната емоция, която причинява болести

Негодуванието буквално убива. В еволюцията негодуванието е най-безполезната емоция.

В първите етапи на еволюцията негодуванието просто не е съществувало в природата. Имало е ярост, страх, гняв. За първи път в животинския свят негодуванието възниква на етапа, когато се образуват сплотени групи (сред маймуните). Някои от нас носят обидата буквално през целия си живот. Негодуванието провокира злокачествени новообразувания, язвен колит и артрит.

Раковите клетки се образуват в тялото всеки ден

Произвеждат се, обаче така наречените Т-клетки убийци, които убиват раковите клетки, преди да образуват тумор. Но при някои пациенти имунната система се оттегля сама от контрола на раковите клетки. И се развива злокачествено новообразувание. Учените не отричат, че определени емоции често допринасят за развитието на рак. Проучване на пациенти разкри една особеност: онкологията често се развива след психологически удари (развод, загуба на жилище, загуба на любим човек, загуба на добра работа и др.).

Връзката между емоциите и рака

  • Рак на стомаха, червата, черния дроб, панкреаса – негодувание срещу живота, съдбата.
  • Рак на дихателните пътища – разочарование в живота.
  • Рак на женските органи – обида от мъж.
  • Мозъчен тумор – изгарящо негодувание към родители, близки, ревност.
  • Ракът на гърдата е обида в детството.
  • Ракът на кръвта е злоба срещу живота.

Всеки случай на рак е личен и е важно да се подходи към него внимателно и отговорно.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *