Публикации

Как затлъстяването влияе на мозъчната функция?

Знаем, че затлъстяването оказва огромно влияние върху нашето здраве. Свързват го със сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и други сериозни заболявания

Затлъстяването е болест, която намалява подвижността. Не всеки харесва фигурата си, при наличие на излишни килограми, въпреки че, разбира се, това е чисто естетически проблем.

Но затлъстяването не е само във външния вид, състоянието на кръвоносните съдове, усвояването на въглехидратите, което несъмнено е много важно и е един от най-съществените здравословни проблеми. Мнозина ще се изненадат, но затлъстяването се отразява и на мозъка.

Изследванията показват, че затлъстяването оказва влияние върху здравето на мозъка от детството до зряла възраст, засягайки всичко, свързано с уменията за изпълнителни функции – от сложната способност да се инициират, планират и изпълняват задачи до значително повишаване на риска от деменция. До средна възраст последствията от наднорменото тегло са значителни. Няколко проучвания показват, че хората на средна възраст, които имат индекс на телесна маса (ИТМ) от или над 30, което се квалифицира като затлъстяване, са по-склонни да получат деменция, отколкото техните връстници със здравословно тегло.

Д-р Елвира Фесенко

Фактор едно

„Последните научни данни показват намаляване на когнитивните способности при затлъстяване“, предупреждава д-р Елвира Фесенко, геронтолог, диетолог, кандидат на медицинските науки и изследовател. „Това се дължи на голям брой фактори, един от които е намаляването на ефектите от екзеркините.“

Екзеркините са група от сигнални молекули, които се отделят по време на повишена физическа активност. Те се произвеждат в стените на кръвоносните съдове от епителните клетки, в белите дробове, в черния дроб, в мастната тъкан и допринасят за многото положителни ефекти от физическата тренировка. Затова, не самото затлъстяване влияе върху ниското съдържание на екзеркини, а съпътстващото го намаляване на физическата активност. Става доста трудно на затлъстелия човек да се движи и производството на молекули намалява.

Фактор две

„Друг момент е здравето на микробиотата. Оказва се, че състоянието на бактериите в червата е свързано със състоянието на мозъка. Освен това някои учени смятат, че микробиотата е отделен орган“, отбелязва експертът.

„Най-критичният момент за програмиране на чревния микробиом и двупосочните взаимодействия е по време на бременността и първите 1000 дни от живота“, така д-р Фесенко обяснява сложната връзка между здравето на мозъка и микробиотата.

„През този важен период се формира основната архитектура на чревния микробиом и ключови вериги в мозъка. През целия живот обаче индивидуалният чревен микробиом е силно податлив както на вътрешни влияния (метаболизъм, взаимодействия на чревната микробиота и разход на енергия), така и на влияния на околната среда (включително членове на семейството, домашни любимци, диета, стрес, лекарства, инфекции). Все по-голям брой подкрепящи доказателства демонстрират промени в сигнализирането на мозъка, червата и микробиома в патофизиологията на затлъстяването, медиирано от метаболитни ендокринни.

Фактор три

Друг важен фактор, засягащ мозъка при затлъстяване, е възпалението. Възпалението, в резултат на затлъстяването, може да засегне мозъчни структури като хипокампуса, мозъчната кора, мозъчния ствол и амигдалата. Ниското ниво на възпаление, което е характерно при затлъстяване, може да доведе до невровъзпаление чрез различни механизми, включително хороидални плексуси и разрушаване на кръвно-мозъчната бариера, каза Фесенко.

Периферното възпаление, наблюдавано при затлъстяване, води до инсулинова резистентност. Невровъзпалението може да бъде най-важната причина за когнитивна дисфункция и по този начин е възможно да доведе до централен патологичен механизъм, свързан със стареенето.

Възможно е също така хората, които имат затлъстяване, да са по-малко активни

Те са и по-склонни към други заболявания, които причиняват по-високи нива на възпаление, което има голяма роля в ускоряването или обострянето на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция.

Докато наддаването на тегло, особено в средната възраст, увеличава риска от деменция, обратното не изглежда вярно: дългосрочно проучване на интервенция за отслабване не откри свързана когнитивна полза.

Така че, веднъж затлъстели – дори и да отслабнем, вредата вече е нанесена и е необратима

Независимо дали загубата на тегло може да предотврати когнитивното увреждане или не, има много причини да се стремим да поддържаме здравословно тегло, каза д-р Фесенко.

„Ясно е, че затлъстяването на средна възраст е лошо за мозъка и за голяма част от останалата част от тялото също“, каза специалистката. „Предотвратяването на това да се случи е много важно за по нататъшната защита на здравето.“

Източник: zdorovie.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *