Публикации

Долу дрехите: Защо е по-добре да спите голи?

Как е най-добре да спите – с пижама или без? Защо това е супер полезно и как помага да се справите с онова, което ежедневния стрес ви причинява?

Комфортният сън, който лекува и носи само добро, е сложно състояние. Може да бъде трудно да го постигнете – необходимо е да има пълна тъмнина в стаята, да не се преуморявате преди лягане, да се откажете от ползването на джаджи, да не сте нервни. Освен това е важно и в какво спи човек. Традиционно за сън се избира пижама. Но експертите напоследък все по-често отбелязват, че е по-добре да спите напълно голи.

Защо е препоръчително да се спи без дрехи отговаря д-р Алексей Мелехин, кандидат на психологическите науки, доцент, психоаналитик, клиничен психолог и сомнолог.

Основното нещо е, че човек трябва преди всичко да се чувства удобно по време на сън. Ако не може да спите добре без дрехи, тогава не се насилвайте.

В същото време последните проучвания показват, че си струва да спите голи. На първо място – заради кожата. Именно с нея е тясно свързано както психическото, така и физиологичното състояние на човека.

Д-р Алексей Мелехин

Изследванията показват, че когато спим голи, това подобрява усещането за интимност, физическо и емоционално благополучие. Според едно проучване, онези които спят голи и прекарват повече време в съня си без дрехи, имат по-високо самочувствие.

Защо се случва това?

Факт е, че голотата дори метафорично допринася за това, когато легнем в леглото, да свалим броните и психологическите протези. Психиката ни се освобождава и премахваме фалшивите представи за себе си. Така се освобождаваме от нагласите, от които не се нуждаем. А такива нагласи са: нещо, от което се срамуваме, да се скрие. И това се отразява добре както на физическото, така и на емоционалното състояние на човека.

Има и такъв нюанс като контакт кожа в кожа

Проучванията показват, че двойките, които спят голи, са по-щастливи, по-добре се разбират и са по-откровени един с друг. В крайна сметка такъв контакт допринася за производството на окситоцин (хормонът на привързване). Това подсъзнателно ни връща към момента на раждането, когато сме в контакт кожа до кожа с майката, кърменето – в тези моменти също активно се произвежда такъв хормон. Този хормон се нарича още хормон на любовта и щастието и влияе върху нашите емоции и социално поведение, междуличностните контакти, чувството на доверие и лекота. Доказано е, че окситоцинът намалява тревожността и стреса, и дори понижава кръвното налягане. Наскоро, преди около шест месеца, започнаха да се появяват проучвания, че хората, които спят голи, имат по-малък риск от високо кръвно налягане и дори от развитие на диабет тип 2.

Също така спането без дрехи е полезно за регулиране на телесната температура – ​​тя е по-ниска, не прегряваме. Освен това помага за по-добро и по-ефективно достигане на фазата на дълбок сън. Сънят става по-добър и човек се чувства по-здрав. Има отделна полза по отношение на инфекциите – при мъжете репродуктивната система не трябва да прегрява, за да функционира по-добре. При жените това им позволява да не носят неудобно бельо, което стиска и прищипва, както и да си осигурят профилактика на гъбичните инфекции.

Всъщност, спането гол е способността да покажете, че вярвате на света, че всичко е наред, нормално понасяте несигурността и вярвате в себе си. В същото време, ако човек не иска да се съблече преди лягане, това, от една страна, може да е въпрос на лични навици, а от друга страна, показва повишена тревожност и нарушение на стила на привързаност.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *