Публикации

Кои три храни не бива да се консумират при диабет?

Намаляването на кръвната захар е важна стъпка в борбата със заболяването диабет

Това може да се постигне без хапчета, само ако се ограничат някои храни, и като се спазва хигиена на работа, сън, почивка. И най-вече – ако човек, който има диабет, спазва доживотна диета, а не просто режим на хранене.

Нормата на захарта трябва да бъде в диапазона 3,3-6,1 mmol / l. Ако има излишък, глюкозата започва да разрушава кръвоносните съдове. Това е едно от най-страшните въздействия на диабета.

Причина номер едно за слепота в света е именно високата кръвна захар

Високата кръвна захар може да доведе и до такова тежко поражение на мозъка, като инсулт. И всичко това заради увредените кръвоносни съдове. На фона на излишната глюкоза се развива и гангрена.

Как да се справим с проблема без хапчета?

Д-р Елена Губкина

Най-важно е да се направи корекция на теглото.

Диабет тип 2 и затлъстяването са като братя близнаци. Едното рядко минава без другото. Ако нормализираме теглото, тоест го намалим до нормални цифри, има шанс дори за пълна ремисия на диабета.

Кои са трите храни, чиито отказ ще намали нивата на кръвната захар?

Лекарите препоръчват използването на диета с ограничаване на калориите до 1200-1500 kcal. И това ще намали кръвната захар с до 17%.

Не яжте грис, ако имате диабет

При диабет тип 2 нивото на глюкозата се повишава. Това се случва поради нарушение на чувствителността на клетките към инсулина, който тялото произвежда. Но диабетът не трябва да се разглежда само като част от обща метаболитна недостатъчност. Често с него се диагностицира артериална хипертония, затлъстяване и повишени нива на липидите в кръвта.

За нормализиране на състоянието трябва да се спазват определени диетични ограничения. В крайна сметка някои продукти могат да влошат проблема. Към тези продукти спада и гриса.

Защо диабетиците да не го ядат? Д-р Елена Губкина, ендокринолог, обяснява защо, освен грис, не бива да се ядат и още други две храни.

Грисът е една от най-въглехидратните зърнени култури. Гликемичният му индекс е 80-85. Добавянето на такъв продукт към храната може драстично да повиши нивата на кръвната захар и липидите. Той може да допринесе за увеличаване на теглото, което е нежелателно за хората с диабет.

Трябва да бъдете възможно най-внимателни, когато решите да приготвяте каши или десерти с грис. Още повече че има алтернативи на тази толкова калорична зърнена храна.

Защо хората с диабет не могат да ядат свинско?

Както вече стана ясно, при диабет тип 2 човек трябва да спазва редица ограничения, и да повиши единствено нивото н физическа активност. В края на краищата това е проблем с нарушени нива на глюкоза, когато тялото не реагира на собствения си инсулин.

Далеч не винаги е необходимо диабетът да се разглежда индиректно – той често се свързва и с други заболявания, които също като него са хронични. Следователно, за коригиране на състоянието и успешна терапия е необходимо да се използват диетични ограничения.

Особено внимателни диабетиците трябва да бъдат със свинското. Защо?

Свинското месо е висококалоричен продукт. Помага за повишаване нивото на липидите в кръвта. Също така такова месо може да провокира затлъстяване. Опасно е и от гледна точка развитието на атеросклероза.

Диетата на хората с диабет тип 2 трябва да включва предимно диетични и постни меса. Тоест, по-добре е диабетиците да предпочитат:

  • постно говеждо месо;
  • телешко;
  • пиле;
  • пуйка;
  • заешко.

Важно е да запомните, че диабетът е хронично ендокринно заболяване. Диетата на диабетика зависи от много фактори: вида на заболяването, индивидуалните характеристики на тялото и здравето, показателите за захарта и кръвното налягане на пациента. Не налагайте каквито и да е ограничения преди да си направите необходимите кръвни изследвания, съветва специалистката.

Диабетиците не бива да ядат сметана

Сметаната е много мазен и висококалоричен млечен продукт, който не трябва да се добавя към диетата на хора с диабет. Употребата на сметана – готварска или заквасена може да предизвика бързо наддаване на тегло, повишаване нивата на липидите, кръвната захар и кръвното налягане.

Не забравяйте да имате предвид, че диабетът е хронична ендокринна патология. Диетата на човек с такава диагноза трябва да бъде изградена в зависимост от редица показатели:

  • от кой вид е диабета;
  • характеристики на тялото на пациента;
  • състоянието на цялостното здраве и наличие на други хронични заболявания;
  • колебанията в нивата на кръвната захар;
  • показателите на кръвното налягане.

За да съставите диета и да определите продуктите, които са противопоказани в конкретен случай, е необходимо да се консултирате със специалист.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *