Публикации

Защо не трябва да добавяме сол към храната? 6 съвета от диетолог

Осоляването на готвена храна намалява продължителността на живота

На мъжете с 2 години, а на жените – с 1,5. Този модел е разкрит от учени от Института по обществено здраве и тропическа медицина към университета Тулейн (Луизиана, САЩ).

Каква е опасността от излишната сол в диетата? Как да се отучим да добавяме сол към храната? Ето какво казва Светлана Исакова – диетолог и терапевт.

Светлана Исакова

Доказано е, че готварската сол, или натриевият хлорид, повишава кръвното налягане. Но определено не на всички. Има хора, които не са засегнати от това. Тук, разбира се, не става дума за значителен излишък на сол, а за леко превишаване на нормата. Повишаването на кръвното налягане води до риск от развитие на хипертония, и като резултат – инсулти, инфаркти, заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Хипертонията също води до бъбречно заболяване. И всички тези здравни неразположения наистина могат да доведат до намаляване продължителността на живота. Има дори специална диета DASH, предназначена за хора с високо кръвно налягане и профилактика на сърдечните заболявания.

Какво може да направите, за да намалите леко количеството сол в диетата?

Опитайте се да ограничите или сведете до минимум употребата на готови и полуготови продукти – месо и риба (котлети, рибни пръчици, хапки, кнедли и др.), колбаси, мариновани храни, всякакви консерви. Почти всички продукти, които се произвеждат във фабрика и могат да бъдат безсолни на вкус, се добавя сол – не само за подобряване на вкуса, но и като консервант.

Ако е възможно, по-добре е да си готвите сами и да контролирате добавянето на сол – печете месото сами, правете котлети и т.н. И разберете какъв е вкусът на продукта, ако е леко подсолен. Желателно ястието да се посолява след варенето, когато вече сте го опитали.

При някои хора има намалена чувствителност към сол

Ако това не е следствие от някакви заболявания, тогава проблемът е решен. Вкусовите рецептори се актуализират за около 1-1,5 месеца. Ако постепенно намалите количеството сол, ще свикнете с новия вкус на храната. Да речем, че правите супа. Запомнете или запишете количеството сол, което обикновено слагате. Следващият път, когато правите същата супа, намалете малко солта. И така в продължение на един месец. След 30-на дни ще усетите, че ястието е солено по друг начин. Супата ще ви е вкусна макар и без да има сол.

Има храни, които могат да подобрят вкуса на храната и по този начин да минат с по-малко сол. Това са всякакви зеленчуци, домати, лимон и зелени.

Опитайте се да не държите солницата на масата

Така изкушението да добавите сол на момента ще е по-малко.

Запомнете нормата. Препоръчва се да се консумират не повече от 5 г сол на ден. Това е чаена лъжичка без връх. Най-често обаче се изяжда двойно количество сол на ден. В крайна сметка солта се намира дори в хляба и зеленчуците. Вярно е, че съдържанието ѝ е доста приемливо, за да не се страхувате от излишък на натриев хлорид.

По принцип натриевият хлорид не може да бъде напълно изключен от диетата. И двата компонента – натрий и хлор – са необходими на тялото. Недостигът им може да доведе до проблеми. Хлорът участва в образуването на солна киселина, разграждането на мазнините и е необходим за отстраняването на въглеродния диоксид от тялото.

Натрият регулира водно-солевия баланс в организма, участва в предаването на импулси в нервната и мускулната система.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *